Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Papukaijat tarvitsevat läheisyyttä ja vapautta – pitkä ikä ja kova ääni saattavat yllättää

KRAAAAKrrrraaaaakkkkkkrrrKKRAAAAk, veret seisauttava tervehdys kuuluu sisään astuessa. Yllättynyt vieras saattaa tapailla sydänalaansa, pakenemista tai sitten rohkaista itseään tutustumaan uuteen ystävään.Tuijotamme toisiamme. Mykistyn kauneudesta. Hän ei.

Bia Hasselin papukaija on sinikelta-ara
Kuva: Minna Mustonen / Yle
Minna Mustonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolalainen Bia Hassel on menettänyt sydämensä eläimille ja linnuille erityisesti. Kahden pikkuisen koiran lisäksi hänen kanssaan asuu sinikelta-ara pariskunta Rocco ja Romeo. Upeat, värikkäät, isot linnut, joille emäntä on pyhittänyt talonsa isoimman makuuhuoneen. Arojen kanssa huoneen jakaa ujo haukka-araati pariskunta Pedro ja Roija.

– Aina se menee niin, ensin eläimet ja sitten vasta minä, hän toteaa nauraen.

Linnuille on rakennettu upea häkki, molemmille pariskunnille riittää noin seitsemän neliötä lattia pinta-alaa ja korkeutta häkeillä on normaalin huonekorkeuden verran. Lintujen on mahdollista mennä kesällä ikkunan kautta ulkohäkkiin.

Upeista häkeistä huolimatta linnut ovat yleensä kotioloissa vapaina.

– Linnut tarvitsevat sosiaalista vuorovaikutusta, läheisyyttä, rakkautta ja vapautta. Lemmikkeinä ja läheisyyden tarpeen osalta vertaisin niitä kissoihin tai koiriin. Pelkkä häkittäminen on todella julmaa.

Ei kiertolintuja

Haukanpää eli haukka-araati papukaija pariskunta nukkuu pesäpöntössään, mutta Ara-pariskunnalle pönttöä ei ole laitettu ollenkaan. Syykin on ihan selvä.

Pelkkä häkittäminen on todella julmaa.

Bia Hassel

– Jos niillä on pönttö, niin heti ne alkavat pesintä- ja munintatouhuihin. Minä en halua sellaiseen alkaa, nimittäin meillä täällä Suomessa on nyt jo ihan tarpeeksi papukaijoja ja osa niistä päätyy niin kutsutuiksi kiertolinnuiksi. Kiertolintuja vertaan kesäkissoihin. Ihmiset eivät useasti tiedä mihin he ryhtyvät papukaijoja hankkiessa, puuskahtaa Bia.

Papukaijat ihastuttavat ulkonäöllään, mutta ovat aika haasteellisia lemmikkeinä. Kova ääni, sotkuisuus ja lintujen pitkä ikä saattavat tulla yllätyksenä perehtymättömälle linnunhankkijalle. Linnut elävät noin ihmisiän verran, jopa 90-vuotiaaksi asti.

Arat saattavat oppia puhumaan,  Hasselin papukaijat sanovat muutamia sanoja Terve, hola ja hyvää ovat selvästi tunnistettavissa. Koiraperheessä elelevän lintupariskunnan on kuultu myös tapailevan koiran haukuntaa muistuttavaa ääntelyä.

- Kivaahan se papukaijan puhuminen on, mutta siihen joutuu varautumaan, että vaiennusnappulaa ei ole. Linnut saattavat toistaa aamusta iltaan samaa sanaa.

Bia Hassel esittelee mielellään lintujaan kiinnostuneille. Hän haluaa ihmisten ymmärtävän, että papukaijoista voi nauttia, vaikka niitä ei hankkisikaan. Mikäli  päätyy papukaijan omistajaksi, täytyy tietää mihin sitoutuu. 90 yhteistä vuotta on pitkä aika.

Suosittelemme