Nykyään tiedetään, että kalat tuntevat kipua. Tutkimusten mukaan kala voi myös muuttaa käyttäytymistään kipua välttääkseen. Tämä aiemmat käsitykset kumonnut tieto herättää aika ajoin keskustelua kalastuksen eettisyydestä.
Kuinka paljon kalastusta sitten tulisi suitsia eettisyyden nimissä? Asiasta on monenlaisia mielipiteitä. Animaliassa kyseenalaistetaan koko lajin harrastaminen.
– Siihen liittyy paljon riskejä kalojen hyvinvoinnin kannalta. Koko ajan tulee lisää tieteellistä tietoa siitä, miten kalat kokevat kipua, ja minkälaisia kykyjä kaloilla on. Kalastuksessa aika huonosti huomioidaan näitä asioita, toteaa eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.
– Esimerkiksi sitä, miten kalat pyydystetään, miten ja kuinka nopeasti ne tapetaan, hän täsmentää.
Kalojen ei anneta tarkoituksella vetää siimoja, se on ihan hölynpölyä.
Juha Väisänen
Eläintensuojelijoiden mielestä eri kalastusmenetelmiin liittyy erilaisia riskejä. Verkkokalastus huolestuttaa, sillä verkkoon uidessaan kala voi repiä itsensä verkkoon ja olla pitkän aikaa jumissa. Koukut taas ovat ongelmallisia siksi, että kalan suu vaurioituu, ja kalan väsyttäminen on kivuliasta.
Erityisen kyseenalaisena Uotila pitää pyydystä ja päästä -kalastusta eli valikoivaa kalastusta, jossa alamittaiset, epämieluisat tai kalakannan elinvoimaisuudelle hyödyllisiksi katsotut yksilöt palautetaan veteen pyydystämisen jälkeen.
– Jos kalastat, on järkevämpää, että myös syöt sen minkä kalastat. Eikä niin, että huvikseen nostat niitä ja päästät takaisin veteen, koska siinä vaiheessa suu on jo vahingoittunut ja ihoon voi tulla tulehduksia.
Kaloille kivuttomin kalastusmenetelmä on Uotilan mukaan katiskapyynti, koska siinä eläin ei yleensä vahingoitu ennen tainnutusta. Uotilan mukaan ongelman taustalla on kuitenkin se, ettei kaloja nähdä tuntevina ja kyvykkäinä eläiminä lainkaan.
– On edelleen iso ongelma, että kaloja pidetään jotenkin vähäarvoisempina. Kalat ovat edelleen vähän sellaisessa kuopassa, missä niiden hyvinvointia ei kyetä huomioimaan.
Vastuullinen kalastaja on nopea
Kalastajien keskuudessa asia nähdään luonnollisesti hyvin eri näkövinkkelistä. Kalastuksen eettisyys kiinnostaa myös kalastajia, mutta eri kalastusmuotojen eritteleminen sen perusteella on Kainuun vapaa-ajankalastajien puheenjohtaja Juha Väisäsen mielestä turhaa.
Kalalle lähdetään hakemaan ruokaa pöytään, ja monelle myös jännitys saaliin saamisesta on osa lajin viehätystä. Vastuullinen kalastaminen merkitsee Väisäsen mielestä nopeaa kalan väsyttämistä. Kalan kokemaa tuskaa ei sivuuteta.
– Totta kai eettiset arvot ovat tärkeitä vapaa-ajankalastajille. Tänä päivänä moni toimii niin, että kalastus olisi kalan kannalta mahdollisimman kivutonta. Näitä asioita täytyy miettiä ennen kalalle lähtemistä.
Myös pyydystä ja päästä -kalastus on Väisäsen mielestä hyväksyttävää valikoiduilla kohteilla. Väisänen arvioi, että puhdasta pyydystä ja päästä -kalastusta on Kainuussa kuitenkin hyvin vähän.
– Se on henkilökohtainen valinta. Pyydystä ja päästä -kalastus on aikanaan kehitetty olosuhteissa, missä kalastuspaine on ollut todella kova, mutta kuitenkin ihmiset ovat halunneet kalalle.
Kun kalalle lähdetään, tulee väkisinkin kaloja, joita ei saa tai halua ottaa saaliiksi ja ne lasketaan takaisin veteen, sanoo Väisänen. Pyydystä ja päästä on enemmänkin valikoivaa kalastusta ja sitä harrastetaan paljon, hän täsmentää.
Väisäsen mielestä kalastuksen ongelmat liittyvät Suomessa tällä hetkellä siihen, ettei lakia noudateta eikä valvota riittävästi.
– Uhanalaisia kaloja kalastetaan, eikä noudateta alamittasäädöksiä. Ei piitata kalastuslaista, vaan otetaan kala mukaan ehkä sillä verukkeella, että se on vahingoittunut. Uusi laki ei kuitenkaan tunne sellaista menettelyä.
SUP-kalastus herättää huolta ja innostusta
Suomeen on tullut vastikään uusi kelluvan laudan päällä tasapainoilun eli suppailun ja kalastuksen yhdistävä laji SUP-kalastus, josta Yle uutisoi viime viikolla. Kalastusmuoto on herättänyt kiinnostusta, mutta jonkin verran myös huolta.
Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotilan mielestä SUP-lauta ja kalastus ovat liian hurja yhtälö. Hän pitäisi mieluusti suppailun ja kalastuksen täysin erillisinä lajeina.
– Kalaa väsytetään siinä todennäköisesti enemmän kuin normikalastuksessa, koska jos kala on iso, se pystyy vetämään lautaa perässään. Siinä voi kestää hyvinkin kauan, että sen saa sieltä ylös, Uotila perustelee.
Erityisenä riskinä Uotila näkee tilanteen, jossa kalastaja putoaa veteen, ja esimerkiksi virveli häipyy kalan mukana veteen. Veneestä tai maalta kalastaminen on hänen mielestään kaloille riskittömämpi vaihtoehto.
– En sano, että on väärin tuntea iloa tai jännitystä harrastuksestaan, mutta harrastuksen pitäisi olla sellainen, ettei eläinten hyvinvointia vaaranneta. Luonnosta voi nauttia monin muunkin tavoin kuin kalastamalla.
"Se on ihan hölynpölyä"
Kainuun vapaa-ajankalastajien puheenjohtaja Juha Väisänen ei ole itse kokeillut SUP-kalastusta, mutta on kuullut siitä. Hän mielestään laudan päältä kalastaminen ei ole sen enempää eläintä vahingoittavaa kuin mikään muukaan koukkukalastus.
– On saivartelua väittää, että SUP-laudalta kalastaminen olisi kalojen kannalta vahingollisempaa kuin esimerkiksi veneestä kalastaminen. Tekemällä tehty väite.
On edelleen iso ongelma, että kaloja pidetään jotenkin vähäarvoisempina.
Laura Uotila
Väisäsen mukaan koukku kalan suussa aiheuttaa kipua. Myös kalastajan osaamattomuus voi hieman pidentää kärsimystä.
– Jos kokemattomalle kalastajalle sattuu iso kala, eikä hän osaa ottaa kalaa ylös hyvin, toteaa Väisänen.
Kalastusseuran puheenjohtaja tyrmää myös väitteen siitä, että juuri SUP-laudan päällä kalastaessa kalan väsyttäminen kestäisi kauemmin kuin vaikkapa veneestä. Hän huomauttaa, että jos koukkuun nappaa iso kala, se saattaa vetää kevyttä soutuvenettäkin perässä.
– Väsytysaika voi pidentyä monesta seikasta, mutta se ei tietenkään ole suotavaa, vaan pyritään saamaan kala mahdollisimman nopeasti niin, että se voidaan joko vapauttaa tai ottaa saaliiksi. Kalojen ei anneta tarkoituksella vetää siimoja, se on ihan hölynpölyä.