Hyppää sisältöön

Mielimaissa-valokuvanäyttely kertoo rohkeasti ihmisten masennuksesta ja itsemurha-aikeista

Yllättävän moni ihminen haluaa kertoa henkilökohtaisista vaikeuksistaan, sanoo valokuvaaja Vesa Tyni.

Kirjoittaja Tuomo Polo (vas.) ja valokuvaaja Vesa Tyni.
Mielimaissa-näyttely kertoo muun muassa ihmisten masennuksesta. Kuvassa näyttelyn tekstien kirjoittaja Tuomo Polo (vas.) ja valokuvaaja Vesa Tyni. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen

Kuusamotalon Kaamosgalleriassa avataan torstaina 5. tammikuuta Mielimaissa -valokuvanäytely: kuvallinen tarina ihmisistä, jotka kertovat avoimesti vaikeuksistaan elämässään, muun muassa masennuksesta ja jopa itsemurha-aikeista.

Kuvat on ottanut kuusamolaistaustainen, muun muassa kaksi vuotta sitten vuoden freelance-valokuvaaja -palkinnolla palkittu valokuvaaja Vesa Tyni. Tarinat kuvien yhteyteen on kirjoittanut niinikään kuusamolaistaustainen äidinkielenopettaja Tuomo Polo.

– Suurin osa valokuvattavista lähti mukaan projektiin sillä ajatuksella, että he saavat kauheista kokemuksistaan irti jotakin myönteistä siten, että he pystyvät tarjoamaan vertaistuen kokemuksia muille. Tämä on näyttelyn yksi iso ajatus, sanoo valokuvaaja Vesa Tyni.

Tynin mukaan projektin nimi Mielimaissa on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen.

– Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän, Tyni toteaa.

Tynin mukaan kuka tahansa voi hakea Mielimaissa-projektiin mukaan.

– Muotokuvien tekoprosessi alkaa siten, että projektin tekijät tapaavat ja haastattelevat heihin yhteyttä ottaneita ihmisiä. Heidän kokemuksensa ja kertomuksensa ovat teoksen lähtökohta ja ydin, Tyni sanoo.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Voit keskustella aiheesta 6. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle