Hyppää pääsisältöön

Ruotsin talous oli romahtamassa vuonna 1990

Kun pohjolan talousmahdin Ruotsin elintaso uhkasi romahtaa, tarjottiin vastaukseksi työläisten etujen pienentämistä.

Toimittaja Kari Tervo lähti katsomaan, pitävätkö huhut romahtaneesta Ruotsista paikkansa. Englantilainen lehti oli kirjoittanut, että ruotsalaiset kulkevat rääsyissä ja ajavat rämillä autoilla. "Kattia kanssa", oli Tervon huomio naapurimaamme tilanteesta.

Silti Tukholman yliopiston professori Assar Lindbeck oli huolissaan maansa talouden näkymistä. Ruotsin kehitys oli ollut jo 20 vuotta hitaampaa kuin muiden maiden. Vaikka Ruotsi onkin yksi maailman rikkaimmista valtioista, piti hän sukellusta mahdollisena.

"Argentiina ja Uruguay olivat 1930-luvulla maailman rikkaimpien valtioiden joukossa. Nyt ne ovat kehitysmaita."

Ongelmien syynä hän näkee työvoimapolitiikan. Palkat olivat nousseet liian nopeasti ja kansan huoltosuhde oli huono. Yli 600 000 ihmistä oli jäänyt varhaiseläkkeelle, jotta heistä ei tulisi työttömiä.

Teksti: Juhana Säilynoja