Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Verkkoruokakauppojen hintavertailu: tuotteiden hinnat heittelevät

Tietokoneen näppäimistö, shopping-painike
Tietokoneen näppäimistö, shopping-painike Kuva: Leszek Glasner Shutterstock verkkokauppa

Erot kolmen nettiruokakaupan ruokakassin hinnoissa ovat muutaman euron luokkaa. Kallein ruokakassi on suomalaisten nettiruokakauppojen veteraanilla Ruoka.netillä, joka ei laskuta kuljetuksesta erikseen. Kuljetuskustannusten jälkeenkään muutamia euroja isompia eroja ei synny. Jos miettii, tilatako ruokaostokset netistä vai lähteäkö kauppaan, ratkaisevaa on asiakkaan tarve ja halu maksaa ostosten kotiinkuljetuksesta.

Verkkokaupan osuus koko päivittäistavarakaupasta on muutaman prosentin luokkaa. Suomalaiset ostavat verkosta ruokaa paljon harvemmin kuin muita tavaroita.
Ruoan verkkokaupan kehitystä tutkinut Arhi Kivilahti kertoo, että verkkokaupan edelläkävijämaassa Englannissa, verkko-ostosten osuus ruokamyynnistä on noin 8 %. Suomessa tästä luvusta ollaan kaukana.

Suomessa toimii kolme isoa verkkoruokakauppaa

Kuningaskuluttaja testasi keväällä 2013 Foodie.fm:n, Kauppahalli24:n ja Ruoka.netin palveluja. Testiryhmä antoi parhaat palvelupisteet Kauppahalli24:lle. Silloin ei otettu huomioon ruoan hintaa.

Näkymä Foodie.fm -palvelusta
Näkymä Foodie.fm -palvelusta Näkymä Foodie.fm -palvelusta nettiruokakauppa
S-ryhmän Foodie.fm Kauppakassipalvelu toimittaa tilaajille ruokaa joko Alepan tai Prisman valikoimista. Pääkaupunkiseudun lisäksi mukana ovat Kuopion ja Oulun osuuskauppiaat. Foodie.fm:n liikevaihto vastaa HOK - Elannon verkkokaupan kehityspäällikkö Jukka Ranuan mukaan yhden suurehkon Alepan myyntiä.
Näkymä Kauppahalli24 -palvelusta
Näkymä Kauppahalli24 -palvelusta Näkymä Kauppahalli24 -palvelusta nettiruokakauppa
Kauppahalli24 toimii pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Se on profiloitunut tarjoamalla lihaa ja kasviksia myös pientuottajien valikoimista. Kauppahalli24:ssä on noin 3000 rekisteröitynyttä ostajaa.
Näkymä Ruoka.net -palvelusta
Näkymä Ruoka.net -palvelusta Näkymä Ruoka.net -palvelusta nettiruokakauppa
Ruoka.net on Suomen vanhin nettiruokakauppa ja sen toimialueena on koko Suomi saaristoa, pohjoisinta Lappia ja yksittäisiä postinumeroalueita lukuun ottamatta. Ruoka.nettiä käyttää säännöllisesti alle 1000 asiakasta.

Käyttäjämäärät kasvavat kauppiaiden mukaan nopeasti.

Foodie.fm Kauppakassipalvelusta tilattavat tuotteet keräillään Alepan ja Prisman myymälöistä ja hinnat vastaavan myymälöiden keräilyhetken hintoja. Kauppahalli24 ja Ruoka.net keräävät asiakkaiden ostokset suoraan tukusta. Näillä verkkoruokakaupoilla on myös omia erikoistarjouksia.

Suurimmat hintaerot yksittäisissä tuotteissa

Valitsimme kolmesta nettiruokakaupasta 12 täsmälleen samaa tuotetta ja laskimme ruokakassille hinnan. Alepan kohdalla kaksi tuotetta vaihtui: Valion kevytmaito ja HK:n 17 %:n naudan jauheliha vaihdettiin kilpailevien valmistajien tuotteisiin, koska täsmälleen samoja tuotteita ei verkkokaupasta löytynyt.

Ruokakassivertailun hinnat perustuvat marraskuun toisen viikon tietoihin 2013.

Tuote Kauppahalli24 Foodie.fm Prisma Foodie.fm Alepa Ruoka.net
Valio kevytmaito 0,99 1,09 1,15* 1,10
Valio mansikkajugurtti 0,59 0,43 0,50 0,64
Oululainen Reissumies 235g 0,99 0,59 0.69 0,64
Elovena kaurahiutale 2,15 1,48 1,79 2,20
Oltermanni 1kg 7,89 5,95 6,79 11,89
Fazerin Sininen suklaalevy 2,49 2,09 2,15 3,37
HK naudan jauheliha 400g 17% rasv 3,55 3,39 3,37** 4,90
Oivariini, normaalisuolainen 400g 2,85 2,65 3,36 4,54
Paulig Juhlamokka suodatinjauhatus 4,95 3,15 3,49 4,50
Dansukker taloussokeri 1kg 1,59 1,15 1,19 1,89
Myllärin luomu täysjyvävehnäjauho 1,50 1,42 1,47 1,76
Saarioinen maksalaatikko perinteinen 400g 2,45 2,25 2,35 3,00
Ruokakassi yhteensä 31,99 25,64 28,30 40,43
Kotiinkuljetus 8,25 - 9,47 12,90
(S-etukortilla 9,90)
9,90
(S-etukortilla 6,90)
0,00
Yhteensä 40,24 - 41,46 35,54 - 38,54 35,20 - 38,20 40,43

Alepa: * kevytmaito 1l Arla – Ingman 1,15 euroa ** jauheliha 17% Atria 3,37 euroa

Ruokakassin hintavertailu paljasti, että hintaerot Foodie.fm:n ja Kauppahalli24:n välillä olivat muutaman euron luokkaa. Ruoka.netissä samasta ostoskorista olisi saanut maksaa noin 10 euroa enemmän. Suurimmat hintaerot löytyivät yksittäisistä tuotteista. Esimerkiksi kilon Oltermanni-juusto maksoi Ruoka.netissä melkein tuplasti sen, mitä Prisman kautta tilattuna. Ruokakassin loppusummassa ero kuitenkin kapeni.

Oltermanni-juusto maksoi Ruoka.netissä melkein tuplasti Prismaan verrattuna

- Hinnat muuttuvat päivittäin eri kaupoissa ja tarjouksia tulee eri kampanjoiden yhteydessä. Niihin tietysti reagoidaan mahdollisuuksien mukaan, sanoo Ruoka.netin toimitusjohtaja Jyri Stenberg.

Stenbergin mukaan hinnoitteluun vaikuttaa myös palvelun valtakunnallisuus.

Kauppahalli24 on profiloitunut pien- ja luomutuottajien yhteistyökumppanuuksien kautta. Heidän ostoskassinsa hinta nousi myös yli 40 euron.

- Toiset tuotteet ovat meillä varmasti halvempia ja toiset kalliimpia kuin kilpailijoilla, ostoskorivertailu kertoo tilanteen juuri niillä tuotteilla sillä hetkellä, sanoo toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Risku.

- Meiltä löytyy kaikista tuoteryhmistä eri hintakategorian tuotteita, joista voi valita.

Jotta päästään ostoskorin lopulliseen hintaan, loppusummaan täytyy lisätä vielä kuljetuskustannukset. Nettikaupat kilpailevat kuljetusmaksulla ja yrittävät sitouttaa sen avulla asiakkaita.

Esimerkiksi Foodie.fm antaa S-kortin haltijoille 3 euroa alennusta kotiinkuljetuksesta. Ruoka.net teki rajun päätöksen poistamalla kuljetusmaksut kokonaan 11.11.2013 alkaen. Nähtäväksi jää, siirtyvätkö kuljetuskustannukset jo valmiiksi kalliisiin tuotehintoihin.

Kesko aloittaa verkon ruokakaupan loppuvuodesta

K-ryhmä on seuraillut nettiruokakaupan kehitystä pitkään sivusta, mutta kertoi Kuningaskuluttajalle aloittavansa Citymarket.fi –sivustolla ruoan verkkomyynnin marras-joulukuun vaihteessa. Ruokaa aiotaan myydä verkon kautta Helsinki-Vantaan alueelle.
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.