Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Perjantai

Pääsisältö

Pelko sodasta on jäänyt lapsuudesta Seela Sellan lihasmuistiin: “Suhtaudun itsenäisyyspäivään pelonsekaisella kunnioituksella”

Seela Sellan, 85, isänmaa ja kotimaa on Suomi, mutta juutalaisen uskon juuret ja hänen poikansa ja lapsenlapsensa ovat Israelissa. Näyttelijä kertoo ajatuksistaan isänmaasta tänään Yle Perjantaissa.

Perjantai-dokkari: Voittajien kerho

Jarno ja kaksitoista muuta miestä osallistuvat kehitysvammaisille miehille tarkoitetulle leirille, jossa tutustutaan armeijaan: "Tottakai me puolustaisimme maata siinä missä pystyisimme." Ohjaaja: Meri Lantela.

Joona, Jesse ja Jarno tutustuvat armeijaan kehitysvammaisille suunnatulla leirillä, jonka suosio on joka vuosi taattu

Moni kehitysvammainen on kiinnostunut maanpuolustuksesta, vaikkei olisikaan palveluskelpoinen. Intti tutuksi -leirin osallistujat ovat motivoituneita harjoittelemaan armeijan toimintaan kuuluvia taitoja.

Tällä viikolla Perjantain vieraana legendaarinen näyttelijä Seela Sella

Mitä itsenäisyys merkitsee meille? Voiko isänmaallisuutta tuntea useampaa maata kohtaan? Sean Ricksin vieraana näyttelijä Seela Sella. Perjantai-dokkari: Voittajien kerho vie armeijaan kehitysvammaisten miesten leirille

Niina Kuhta uskoo, että ylipaino on “oma vika”, ja lääkärin olisi pitänyt kovistella häntä lihavuudesta enemmänkin

“Ei ole tervettä lihavuutta”, lataa “maalaislääkäri” Tapani Kiminkinen Ylen Perjantai-ohjelmassa, jossa vieraana nähdään myös yrittäjä, Miss Plus Size 2018 Niina Kuhta.

Ylipainoisten kansa

Suomalaiset lihovat vuosi vuodelta enemmän. Miksi meidän on vaikeaa puhua rehellisesti painosta ja terveydestä? Vieraina yrittäjä Niina Kuhta ja lääkäri Tapani Kiminkinen. Perjantai-dokkari: Yksi normaalikokoinen nainen.

Perjantai-dokkari: Yksi normaalikokoinen nainen

Sairaalloisen lihava Sofia Heinonen sai lihavuusleikkauksesta apua arjessa jaksamiseen. Suhde omaan kehoon ei korjaantunut, kun kilot karisivat: "Näen nyt itseni isompana kuin koskaan ennen." Ohjaaja: Roosa Maskonen.

Kun Jukka Hildén päätti erota 19 vuoden parisuhteesta, ystävätkin vihjailivat, että hänessä oli jotain vikaa: ”Jos eroat, epäonnistut”

Duudsoni Jukka Hildén kertoo Ylen Perjantai-ohjelmassa, että hän joutui lopettamaan osan ystävyyssuhteistaan avioeropäätöksen arvostelun myötä: “Miksi ei vain kysytty, miten sinulla menee?”

Missä menee rehellisyyden raja parisuhteessa?

Mikä on rakastavan suhteen salaisuus ja missä menee rehellisyyden raja? Miksi petämme kumppaniamme ja miten siitä pääsee yli? Vieraina psykoterapeutti Maaret Kallio ja Duudsoni Jukka Hildén. Perjantai-dokkari: Pettäjät.

Perjantai-dokkari: Pettäjät

Tiina, Sampo ja Cassandra ovat pettäneet kumppaniaan. Tiina ei kadu pettämistä, Sampo on tehnyt pitkän työn itsensä kanssa ymmärtääkseen tekonsa ja Cassandran suhde jatkui pettämisestä huolimatta. Ohjaaja Meri Lantela.

Ex-pikajuoksija Markus Pöyhönen sinkoili seinille ennen lääkitystä – ADHD-epidemian syy on koulussa ja henkisissä kalsareissa, asiantuntija sanoo

Nuorisolääkäri Silja Kosola on pahoillaan koko terveydenhoitojärjestelmän puolesta, ettei ADHD:stä kärsiviä osata auttaa. Hänestä koulumaailma ja päättäjät saisivat nostaa kätensä pystyyn syyllisyyden merkiksi.

Vasta itsemurhayrityksen jälkeen 16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin: osa perheistä joutuu odottamaan apua jopa vuosikymmeniä

16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin vasta itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin tyttöjen ja naisten ADHD on edelleen laajasti alidiagnosoitu. Osa ADHD-perheistä on odottanut apua vuosikymmeniä.

Miksi ADHD:sta on tulossa uusi kansantauti?

Yhä useampi kärsii tarkkaavaisuushäiriöstä. Miksi ADHD jää usein löytämättä ja milloin diagnoosi on väärä? Vieraina ex-pikajuoksija Markus Pöyhönen ja nuorisolääkäri Silja Kosola. Perjantai-dokkari: Juliette ja ADHD. Jakso nähdään perjantaina 4.11. Yle TV1 ja Areenassa klo 21.05.

Perjantai-dokkari: Juliette ja ADHD

Perhe etsi apua vuosia, mutta 16-vuotiaan Julietten itsetuhoisuus, syömishäiriö ja masennus vain pahenivat. Vasta itsemurhayritys toi avun, diagnoosin ja lääkkeet. Oireiden takana olikin ADHD. Ohjaaja Anni Tolonen.

Yhteiskunta maksoi Tomakselle laitteen, jota ilman hän ei voisi pitää lastaan sylissä – "Syytän aivovammasta myös itseäni"

Kymmenen vuotta sitten Tomas sai aivovamman tappelun seurauksena. Laskimme, paljonko se on maksanut yhteiskunnalle.

Suomalaisista tulee humalassa väkivaltaisia ja se perustuu suurelta osin geeneihin, sanoo Hannu Lauerma: “Raainta väkivalta on idässä ja pohjoisessa”

Alviina Alametsä pelastui Jokelan kouluampumiselta, mutta miettii yhä, olisiko tapahtumat voitu estää. Väkivalta-alttiudesta noin puolet määräytyy biologisesti, kertoo psykiatri Hannu Lauerma Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Alviina Alametsä oli yhteiskuntaopin tunnilla Jokelan koulussa, kun Pekka-Eric Auvinen ampui kahdeksan ihmistä

Mistä väkivalta kumpuaa ja miten tunnistaa oma väkivaltaisuutensa? 200. juhlalähetyksen vieraina europarlamentaarikko Alviina Alametsä ja psykiatri, ylilääkäri Hannu Lauerma. Perjantai-dokkari: Tomas, katutappelija.

Perjantai-dokkari: Tomas, katutappelija

Tomas pahoinpiteli muita alakoulusta alkaen. Sitten hän joutui itse uhriksi, vaipui koomaan ja sai vakavan aivovamman. Menneisyys seuraa yhä, kun Tomaksesta on vuosia myöhemmin tulossa isä. Ohjaaja Roope Kariniemi.

Riippuvuuksien asiantuntija Kaarlo Simojoki joi öisinkin kahvia ja jäi koukkuun Ylen uutisiin

Koukkuun jäänyttä pitää auttaa, mutta sekin on mahdollista, että menetetään kaksi elämää, Kaarlo Simojoki sanoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Perjantai-dokkari: Pelasin kaiken

Kai Mattila halusi antaa pojalleen kaiken mahdollisen. Rahat hän yritti hankkia pelaamalla. Lopulta peliriippuvuus oli viedä perheen kodin ja perheenisän hengen. Ohjaaja: Saskia Vanhalakka.

Viime viikolla: Miksi jäämme koukkuun?

Haitallinen riippuvuus voi syntyä paitsi päihteisiin, myös nettiin, työhön, liikuntaan, syömiseen ja lähes mihin vaan. Vieraina kirjailija Janne Huuskonen ja A-klinikan Kaarlo Simojoki. Perjantai-dokkari: Pelasin kaiken.

Rahapeliriippuvuus oli viedä Kai Mattilalta kodin ja hengen: ”Halusin antaa lapselleni kaiken, mutta hävisin helvetisti rahaa”

Kaitsu kiirehti perintäkirjeiden pelossa postilaatikolle ennen puolisoa. Jos puhelin soi, hän säikähti, että se on vuokraisäntä. Kun oveen koputettiin, Kaitsu pelkäsi, että perhettä uhkaa häätö. Lopulta hän oli umpikujassa.

Miksi mielemme sairastuvat?

Kenen tahansa mieli voi järkkyä. Missä menee terveyden ja sairauden raja? Miten mielenterveysongelmia ehkäistään? Vieraina psykologi Pirkko Lahti ja kirjailija, ohjaaja Juha Hurme. Perjantai-dokkari: Suljetulla.

Mihin tarvitsemme vankiloita?

Ovatko vankilat rikollisten korkeakouluja, ja miten rikosten uusiminen estetään? Vieraina elinkautisvanki ja evankelista Lauri Johansson sekä pitkään vankilaa johtanut Kaisa Tammi. Perjantai-dokkari: Mirella, Häkkilintu.

Mirella, häkkilintu

"Olen tuomioni ansainnut rikoksesta, en sukupuoleni kokemuksesta." Mirella haluaa tulla kohdelluksi naisena naisvankien joukossa, mutta monille transsukupuolisuus on edelleen hämmentävä asia. Ohjaaja Piia Ketopaikka.

Elinkautisesta vapautunut Lauri Johansson kiittää päättäjiä ja isänmaata: “Jossain toisessa maassa olisi voinut tulla piikki suoneen”

Kolmeen murhaan syyllistynyt Johansson kertoo Yle Perjantaissa Sean Ricksille olleensa vielä 15 vuotta sitten “vaarallinen psykopaatti”.

Pelottomista Venäjä-lausunnoista tunnettu Mika Aaltola on tuore isä, joka pelkää arjen särkymistä: “Jokaisen ihmisen lohtu on lähimmäiset”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja vältteli vuosia lääkäriin menemistä. Lopulta löytynyt kasvain vei kuolemanpelon äärelle. “Asiat pitää ja kannattaa selvittää”, Aaltola sanoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Tuorein jakso: näin Mika Aaltola ja Harri Gustafsberg elävät pelkojensa kanssa ja auttavat muita jaksamaan epävarmassa maailmantilanteessa

Syyskauden ensimmäisessä jaksossa kysymme, miten elää pelon kanssa, ja voiko pelon valjastaa vahvuudeksi? Sean Ricksin vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Karhu-ryhmän veteraani Harri Gustafsberg.

Perjantai-dokkari: Rajalla

Itärajalla, Virolahden paikallisessa kuppilassa Eki ja Jallu nauravat Venäjä-pelolle. "Pelottaa niin perkeleesti. Kyllä täällä itärajalla pärjätään, mutta ei välttämättä länsirajalla." Ohjaaja Saskia Vanhalakka.

Perjantai pistää miettimään.

Yle TV1 klo 21.05.

Perjantai kuvataan joka viikko suorana Tampereen keskustassa G Livelabissa.

Katso tästä ohjeet, kuinka voit tulla katsomaan lähetystä paikan päälle.

Haluatko ottaa yhteyttä Perjantain toimitukseen?

Yhteystietoihin pääset tästä.