Su   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLa
04   05060708091011   121314151617


Sunnuntai 4.12.2022

7.00  Yle Uutiset

7.02  Narrin aamulaulu - Matti Raekallion opetukset
Matti Raekallio aloitti piano-opinnot vasta 11-vuotiaana. ''Olin hyvin laiska oppilas, kunnes kuulin Svjatoslav Richterin konsertin. Tuosta hetkestä eteenpäin harjoittelin hyvin, hyvin, hyvin paljon ja jatkoin samaa rataa aina 40-vuotiaaksi.'' Samalla intohimolla ja paneutumisella taiteilija on keskittynyt myös opettamiseen. Ei siis ihme, että New Yorkin Juilliard Schoolissa, Hannoverin musiikkikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja lukemattomilla mestarikursseilla ympäri maailman nuoret pianistit ovat ylistäneet opettajaansa. Matti Raekalliota puhuttaa Outi Paananen.

7.57  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Kuusi kuvaa muusikko Jarkko Martikaisen elämästä
Muusikko Jarkko Martikainen oli nelivuotias, kun Itäsaksalainen pikkukaupunki Itämeren rannalla vaihtui Pohjois-Suomen maisemiin. Suomeen muuto 1970-luvulla oli ankeaa. Martikaisen oli aluksi vaikea löytää leikkikavereita, koska hän puhui vain saksaa. Kun muut lapset eivät ymmärtäneet Jarkon puhetta, hänet suljettiin liekkien ulkopuolelle. Yksinäisyyden kokemus kulki kuitenkin Martikaisen matkassa, kun perhe muutti vanhempien töiden takia alinomaa. Hän kyllästyi tekemään tuttavuutta aina uusien ihmisten kanssa. Tilalle tuli lapsuudessa syttynyt rakkaus lukemiseen. Kuusi kuvaa ohjelman toimittaa Jaakko Laakso.

8.50  Yksi on hyvää seuraa

9.00  Yle Uutiset ja sää

9.05  Riston Valinta
Erikoistarjouksia parhaan mahdollisen musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

10.00  Jumalanpalvelus Turun Mikaelinkirkosta
Liturgina kappalainen Timo Hanttu. Saarnaajana kappalainen Pasi Jaakkola. Kanttorina Silvia Koski Urkurina Marko Hakanpää. Virret: 11; 13:1,2; 160; 8:1-5; 933; 345

11.00  Jumalanpalvelus Salon Helluntaiseurakunnasta
Puhujana pastori Eero Ketola. Juontajana Heidi Popova. Kanttorina Pirkko Hannula. Virret: 338:1-3; 2:1,3,5; 600:1-5

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.05  12 diktaattoria: Keisari ja valloittaja Napoleon I
Vuonna 1769 syntyneen Napoleon Bonaparten vaikutus maailmanhistoriaan on valtaisa. Napoleon muistetaan erityisesti hänen sotaretkistään ja taisteluistaan, jotka vaikuttavat yhä eri osissa Eurooppaa, Amerikkaa ja Aasiaa.   Napoleon oli ahne ja kyltymätön valloittaja, mutta hän painoi nimensä historiaan myös vahvistamalla lakikokoelman Code Civil, joka tunnetaan myös nimellä Code Napoleon. Se on edelleen tärkeänä osana monien maiden lainsäädäntöä, aina Japania myöten. Napoleon myös organisoi uudelleen Ranskan koulujärjestelmän, kehitti useita tieteenaloja ja rakensi Euroopan ensimmäisen lennätinjärjestelmän. Niin ikään Napoleonin määräyksestä otettiin ensimmäisenä käyttöön joukkorokotukset isorokkoa vastaan. Paitsi että Napoleon rikkoi ja hajotti, hän myös rakensi. Napoleon rakennutti useita kaupunkeja ja sairaaloita. Finanssisektorilla hänet muistetaan Ranskan keskuspankin perustajana. Voidaan tietysti sanoa, että kaikki tämä olisi tapahtunut aikanaan myös ilman Napoleonia - totta, mutta ei varmasti sellaisena kuin me nyt maailman tunnemme.  Asiantuntijana kirjailija ja filosofi Leif Sundström. Toimittajana Raimo Tyykiluoto, tuottajana Sami Hahtala / Yle.

12.36  Musiikkikamari
Grandi: Jumala lähetti Gabrielin (Theatre of Voices/Paul Hillier, ja Fredrik Bock, teorbi, sekä Bine Bryndorf, urut). Körling: Pastoraali käyrätorvelle ja uruille (Petri Komulainen ja Jan Lehtola). Tunder, Franz: Hosianna dem Sohne David, in Adventu (Mária Zádori ja Andrea Csereklyei, sopraano, István Kovács, basso, sekä Purcell-kamarikuoro ja Orfeo Orchestra/György Vashegyi).

13.00  Klasariparatiisi: Kyynel
Sitä erittyy yhdestä jos toisesta nisäkkäästä. Se puhdistaa ja kosteuttaa. Ihminen antaa sille kaikenlaisia symbolisia merkityksiä. Siitä syntyy musiikkia. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Modest Musorgski: Sleza (Maria Judina, piano). Georg Friedrich Händel: Mi restano le lagrime, Alcinan aaria oopperasta Alcina (Jeanine de Bique, sopraano, ja Concerto Köln/Luca Quintavalle). Robert Schumann: Was will die einsame Träne? (Gerald Finley, baritoni, ja Julius Drake, piano). Franz Lachner: Die einsame Träne (Mark Padmore, tenori, ja Kristian Bezuidenhout, fortepiano). Andrea Tarrodi: Sorg och glädje (Jussi Tuhkanen, alttoviulu, ja Petja Kainulainen, sello). William Byrd: Lachrymae pavan, transkriptio d-molli MB54 kosketinsoittimelle Dowlandin luuttulaulusta Flow my tears (Aapo Häkkinen, cembalo). Claudio Monteverdi: Lagrime d?amante al sepolcro dell?amata 1. Incenerite spoglie / Tuhkaksi muuttunut tomumaja 2. Ditelo, o fiumi / Kertokaa, virrat 3. Dara la notte il sol / Ennemmin yö valoksi muuttuu 4. Ma te raccoglie, o ninfa, in grembo / Mutta sinut, oi Nymfi, ottaa taivas huomaansa 5. O chiome d'or / Oi kultaiset hiukset 6. Dunque, amate reliquie /(Niinpä, oi rakkaimpani tomu (Voces8/Barnaby Smith).

14.00  Kirja vs. Leffa: Coraline
Neil Gaimanin ja Henry Selickin Coraline -teoksista keskustelevat kirjastonhoitaja Paula Laaksonen ja Koulukinon eritysasiantuntija Marjo Kovanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

15.00  Horisontti: Luvatun maan lumo - mitä on kristillinen sionismi?
Israelin valtio on monelle suomalaisellekin tuttu niin Raamatun sivuilta, kuin kristillisestä perinteestäkin. Horisontissa puhutaan Israelista ja siitä mikä maassa kiehtoo. Keskustelemassa ovat ? Tieto-Finlandia -ehdokaskirjan ?Luvatun maan lumo ? Israelin kristityt ystävät Suomessa? -teoksen kirjoittanut Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart sekä Israelin ystäviin aiemmin itsekin kuulunut, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi ja teologi Juha Partanen. Ohjelman toimittavat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

15.50  Yle Uudizet karjalakse - karjalankielinen viikkokatsaus
Karjalankielinen uutiskatsaus.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
J.S. Bach - kansansävelmä: Preludio sooloviulupartitasta nro 3 E-duuri ja kaustislainen polska (Kreeta-Maria Kentala, viulu). Ponchielli: Ponchielli: Enzon aaria Cielo e mar oopp. La Gioconda (Jon Vickers, tenori, ja Rooman oopperan orkesteri/Tullio Serafin). Nielsen: Intermezzo Pienestä sarjasta a-molli (Pohjoismainen kamariork./Christian Lindberg). J. Kuusisto: First snow sarjasta Between seasons (Reka Szilvay, viulu, Helsingin Juniorijouset/Csaba ja Geza Szilvay, sekä Pilvikki Virtaperko, cembalo). Trad (sov. Nykänen): Taivas on sininen ja valkoinen, fantasia pianolle (Jukka Nykänen). Häggkvist: Taivas sylissäni (Nuorisokuoro Allegro/Susanna Alajuuma-Kettunen, piano, ja Sanna-Kaisa Ruoppa, sello). Pasquet: Sarja vaskikvintetille (Lahden vaskikvintetti).

16.55  Joulukalenteri ? 24 sävellajia: g-molli
Luukkua säestää 2. adventtisunnuntain erikoismusiikki. J.S. Bach (sov. Busoni): Nun komm, der Heiden Heiland (Víkingur Ólafsson, piano). Toimittajana Tatu Tamminen.

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Dokumentti: I love every morning here in Suomi
Miten Thaimaan taakseen jättänyt Chanapa kotiutuu ja löytää paikkansa Suomessa? Toimittaja Päivi Leino. (es. 4.12.2022)

18.00  Vankilataidetta: Stoalainen asenne
Vankilataidetta on neliosainen audioteos, jossa taiteilijat tapaavat vankeusrangaistustaan suorittavat Janin, Jukan, Laten ja Mikon. Kansallisteatterin ja Yle Draaman taiteilijoiden kanssa he lukevat, kirjoittavat ja kertovat tarinoita, keskustelevat niistä sekä valmistavat pieniä esityksiä. Jakso 1/4.

18.38  Musiikkikamari
Ravel: Yleviä ja tunteellisia valsseja (Clevelandin ork./Pierre Boulez).

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Jazzklubi: Klubi-isäntänä Juhani Kansi
Klubi-isäntänä Juhani Kansi.

19.59  Jazzklubin illan keikka: Sons of Kemet Pori Jazzissa
Sons of Kemet Pori Jazzissa. Äänitetty Kirjurinluodon Lokkilavalla 15.7.2022.

20.59  Jazzklubin kolmas setti: Raoul Björkenheim Trio studiosessioissa
Raoul Björkenheim Trio studiosessioissa. Toimittajana Eero Koski.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Avaruusromua. Melkein joulumusiikkia!
Meitä kaikkia kehotetaan ''tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään''. Joulun pitäisi olla tietynlainen, mutta se onkin toisenlainen. On kiire. Ei ole rauhaa. Ei ole hiljaisuutta. On liian paljon kaikkea, paitsi aikaa, rauhaa ja hiljaisuutta. Avaruusromussa kuunnellaan melkein joulumusiikkia, muutamien ajatusten maustamana. Millainen musiikki oikeastaan sopii jouluun? Toimittajana Jukka Mikkola. Ohjelma on vuodelta 2016.

23.10 – 6.00  Yöklassinen
Anonyymi: Pyhän Nikolauksen yö, keskiaikainen adventin ajan liturgia (I Cantori Gregoriani ja La Reverdie). 00:25 C.P.E Bach: Konsertot huilulle ja orkesterille d-molli, a-molli ja A-duuri (Eckart Haupt, huilu, ja Carl Philipp Emanuel Bach -kamariork./Hartmut Haenchen). 01:35 Respighi: Sei pezzi (Kuusi kappaletta) (Marcia Crayford, viulu, ja Diana Ambache, piano). 02:00 Mahler: Sinfonia n:o 5 cis-molli (RSO/Jukka-Pekka Saraste). 03:08 Barber: Toccata festiva (Olivier Latry, urut, ja Philadelphian ork./Christoph Eschenbach). 03:25 Mendelssohn: Sinfoniat jousiorkesterille n:o 7 d-molli, 9 C-duuri ja 10 h-molli (Leipzigin Gewandhaus-ork./Kurt Masur). 04:29 J. Haydn: Pianosonaatit n:o 43 As-duuri, 21 C-duuri, 22 E-duuri, 45 Es-duuri ja 19 D-duuri (Ljubov Timofejeva). 05:39 Giuliani: Serenadi (Suuri serenadi) (Mikael Helasvuo, huilu ja Jukka Savijoki, kitara). 05:57 Melartin: Tule armaani ja kätes anna mulle (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Pentti Kotiranta, piano).


Su   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLa
04   05060708091011   121314151617