TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
171819202122   23242526272829   30


Tiistai 17.5.2022

6.00  Yle Uutiset ja sää

6.05  Aamusoitto
von Bingen: O nobilissima viriditas (Oi korkein vehreys) (Tapestry/Laurie Monahan, ja Robert Kyr, kampiliira). Kirchoff: Sonaatti B-duuri viululle, kahdelle alttoviululle ja continuolle (Musica Antiqua Köln/Reinhard Goebel). Champagne: Ausi conme unicorne sui (Olen kuin yksisarvinen) (Paul Hillier, baritoni, ja Andrew Lawrence-King, harppu). Biber: Sonaatti kahdelle viululle, pasuunalle ja continuolle (Richard Tognetti ja Helena Rathbone, viulu, Christian Lindberg, pasuuna, sekä Australian kamariork.).

6.35  Hartaita säveliä
Koraalitoisinto: Hämmennys valtaa usein tajuntamme (Psallamus/Ilmo Riihimäki, ja Juhani Haapasalo, urut). Scandello: Hyvä on Herra (Jämsän kristillisen kansanopiston kuoro/Eero Kukko, sekä Martti Syrjäniemi, urut). Lilienas: Monet ne laulaa aarteista maan (Risto Saarman, tenori, ja Pentti Kotiranta, piano).

6.50  Aamuhartaus
Ryhmätaideterapeutti Kristiina Huotari, Helsinki, puhuu erilaisista jäsenyyksistä ja niiden tarjoamista hyödyistä. Hartautta rytmittää virsi 525 ''Suurempi kuin sydämeni''. Virren laulaa Juhani Haapasalon urkusäestyksellä, Ilmo Riihimäen johtama Psallamus-kuoro.

6.59  Hyvää huomenta

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Higdon: Lullaby konsertosta harpulle ja orkesterille (Yolanda Kondonassis ja Rochesterin FO/Ward Stare). Martini (sov. Goff): Plaisir d'amour (Lemmen onni) (The King's Singers). Albéniz: Menuetti Sylvialle (David Russell, kitara). D. Scarlatti: Sonaatti D-duuri (Arto Satukangas, piano). Farrenc: Andante sostenuto sekstetosta puhallinkvintetille ja pianolle (Les Vents Francais). Pingoud: Muistomerkkejä ja suihkulähteitä sarj. Suurkaupungin kasvot (RSO/Leif Segerstam). Vivaldi: Konsertto flautinolle, jousille ja continuolle C-duuri (Maurice Steger, sopraanonokkahuilu, ja I Barocchisti/Maurice Steger).

7.53  Ykköskolumni
Nato-Suomi tarvitsee kansallissankareita, sanoo Riku Siivonen kolumnissaan.

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
8.11 Ruotsin Nato-keskustelu ja presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion valtiovierailu Ruotsiin. Toimittaja Pirjo Auvinen. 8.16 Minkälaisia muutoksia sotilaallinen liittoutuminen tarkoittaa, vastaamassa Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen.  8.34 Eduskunnan Nato-käsittely tutkijoiden arvioitavana. Historian professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta ja politiikan tutkija Erkka Railo MustRead-mediasta.   8.53 Minkälaisia reaktioita Venäjällä on ollut Suomen Nato-hakemukseen ja Nato-mailta saamaan tukeen. Ylen Venäjä-kirjeenvaihtajana heinäkuussa aloittava Heikki Heiskanen studiossa.  Juontajana Mira Stenström, toimittajina Veera Sinervo ja Veikko Eromäki, tuottajana Marja Ala-Kokko.  

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
White: Belle (Mehdi El Glaoui). Lindström: Kevättunnelmaa (Irmeli Mäkelä). Salomaa: Kemppaisen avioelämä (Hiski Salomaa). Malneck: Goody goody (Ella Fitzgerald). Di Lazzaro & Cherubini: Carioca, carioca (Carlo Buti). Lecuona: The breeze and I (Caterina Valente). Eldridge: Une petite laitue avec de la mayonnaise (Roy Eldridge). Kansanlaulu: Tiritomba (Helena Siltala). John: Daniel (Elton John). Lloyd Webber: Vart ska min kärlek föra (Agnetha Fältskog). Donaggio: Come sinfonia (Mina). Meacham: Kotiharjun päällä (M. A. Numminen ja Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri). Gilkyson: Jardim prometido (Cesaria Evora). Villoldo: El Choclo (Nuevo Quinteto Otra Vez).

10.00  Sari Valto: Terapiaistuntoja omin päin
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

11.00  Klasariparatiisi: Riemua rintaan
Minkälainen musiikki voisi tehdä vaikutuksen työpaikkaa anoessa? Carl Philipp Emanuel Bach oli tympääntynyt Fredrik Suuren hovimuusikkona toimimiseen, ja halusi uuteen pestiin. Näyttääkseen taitonsa hän sävelsi ensimmäisen suurimuotoisen teoksensa, Magnificatin. Se on täynnä riemua, herkkyyttä ja voimaa, surumieltäkin. Loisteliaat kuoronumerot, herkät ja virtuoosiset sooloaariat ja moninainen orkesterinkäyttö tekee teoksesta musiikkia, josta jokainen voi saada iloa päiväänsä. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikki: Carl Philipp Emanuel Bach: Magnificat Wq215 (Elizabeth Watts, sopraano, Wiebke Lehmkuhl, altto Lothar Odinius, tenori, Markus Eiche, basso, RIAS-kamarikuoro ja Akademie für alte Musik Berlin joht. Hans-Christoph Rademann). Lisäksi ote Et misericordia eius- osasta vuoden 1749 version mukaan (Joélle Harvey, sopraano, Olivia Vermeulen, mezzosopraano, Arcangelo-kuoro ja -kamariorkesteri/Jonathan Cohen).

11.57  Päivän mietelause ja Turun tuomiokirkon kello lyö 12
Päivän mietelauseena kuullaan ote Suomen Terveydenhoito -lehdestä vuodelta 1908 kirjoituksesta ?Miten aijotte käyttää virkalomanne ensi kesänä??

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.10  Tiedeykkönen: Polttaminen loppuu ja kaikki sähköistyy - kriisiaika kiihdyttää siirtymää
Venäjän sota on havahduttanut huomaamaan, miten tärkeää on energiantuotannon omavaraisuus ja huoltovarmuus. Se on kiihdyttänyt halua luopua fossiilisista polttoaineista. Suomessa tilanne on parempi kuin maakaasusta riippuvaisessa Saksassa, mutta miltä näyttää tulevaisuus? Näköpiirissä on, että polttaminen tulee loppumaan. Tulevaisuuden ratkaisut tulevat perustumaan uusiutuvaan sähköön ja energian varastointiin. Aurinko- ja tuulisähkö vähentävät kasvihuonepäästöjä, mutta myös parantavat energiaomavaraisuutta. Uudet varastointimenetelmät ottavat energiaa talteen hyvän sään aikana. Niitä testataan myös Suomessa. Haastateltavana: Energiatehokkuuden professori Jero Ahola, LUT-yliopisto sekä väitöstutkija Tuomas Vanhanen, Tampereen yliopisto. Toimittaja on Mari Heikkilä.

13.00  Politiikkaradio

13.30  Klassinen kattaus
Berlioz: Rob Roy, alkusoitto (San Diegon SO/Yoav Talmi). Svendsen: Romanssi G-duuri (Erkki Palola, viulu, ja Risto Kyrö, piano). Balakirev: Espanjalainen serenadi (Alexander Paley, piano). Bellini: Oboekonsertto Es-duuri (Christoph Hartmann ja Ensemble Berlin). Popper: Unkarilainen rapsodia D-duuri (Janos Starker, sello, ja Gerald Moore, piano). Finzi: Come away, come away, death sarj. Let us garlands bring (Gabriel Suovanen, baritoni, ja Gustav Djupsjöbacka, piano). Warlock: Capriol suite (Bournemouthin Sinfonietta-ork./George Hurst).

14.30  Elämäni supersankarit: Prätkähiiret ? ronskin kielenkäytön ruhtinaat
Elämäni supersankarit -sarjassa toimittaja Antti Melkko tarkastelee fiktiivisiä animaatio- ja leluhahmoja henkilökohtaisten kokemusten kautta. Mukana on supersankareita, jotka ovat jääneet elämään lapsuudesta aina aikuisikään saakka. Prätkähiiret Marsista -piirrossarjan synnystä ja kehityksestä keskustelevat toimittaja Antti Melkon kanssa alkuperäiset ääninäyttelijät Pepe Laaksonen, Kari Tamminen ja Christian Lönegren. Elämäni supersankari -sarja kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

14.50  Kielen päällä: Kielenhuollon merkitys
Ylen kielenhuoltajan Riitta Hyvärisen mielestä kielenhuoltoa tarvitaan, vaikka kielen rappeutumisesta ei sinänsä ole syytä olla huolissaan. Kielenhuolto pitää yleiskielen ymmärrettävänä ja järjellisenä. Samalla sen avulla annetaan sana- tai kirjoitussuosituksia. Elävä kieli muuttuu koko ajan, mutta englannin kieli vyöryy ja siitä noukitaan muotoja liian helposti. Lopuksi kuullaan, mikä on kielehuoltajan sanainhokki? Toimittajana Jari Aula.

15.00  Yle Uutiset

15.02  Kulttuuriykkönen
Historioitsija Riikka-Maria Rosenberg on erikoistunut ranskalaisten naisten historiaan. Muutettuaan Hakoisten kartanoon paikallinen naiskohtalo alkoi kiinnostaa häntä. Romaani Hakoisten Anna kertoo aistillisesti erään rakkaustarinan synnystä ja kartanoelämästä 1700-luvulla. Anna Magdalena Lilliebrunnin maineessa on tahra, ja edessä on ehkä vanhanpiian elämä. Annan polku saa uuden käänteen, kun naapurikartanon upseeri Karl Gustaf Uggla nimetään hänen aviopuolisokseen. Millainen oli naisen asema maamme kartanoissa? Millaisia kohtaloita kartanosta löytyneistä kirjeistä ja vaatteista paljastui? Kykeneekö Anna elämään tavalla, johon itse uskoo 1700-luvun ilmapiirissä? Romaani aloittaa Hakoisten naiset -sarjan, joka kuvaa Hakoisten kartanon todellisia naiskohtaloita. Historiantutkija FT Sofia Gustafssonin, joka on erikoistunut 1700-luvun Suomen historiaan ja upseereihin on auttanut kirjailijaa Annassa käytettyjen lähteiden kanssa. Ohjelman vieraina ovat Riikka-Maria Rosenberg ja Sofia Gustafsson. Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola. Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Suorana maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
J. Strauss (nuor.): Caramellon Laguunivalssi oper. Yö Venetsiassa (Fritz Wunderlich, tenori, ja Berliinin sinfonikot/Fried Walter). Liszt: Paganini-etydi n:o 5 E-duuri ''Metsästys'' (Earl Wild, piano). Dvorák: Vanha kirje kirjan välissä sarj. Sypressejä (Emerson-kvartetti). Whitacre: Water night (The Eric Whitacre Singers/Eric Whitacre). Pernambuco: Sons de carrilhoes (Sounds of bells) (Pepe Romero, kitara). Granados: Masurkka sarj. Romanttisia kohtauksia pianolle (Alicia de Larrocha). Debussy: Pantomime (Natalie Dessay, sopraano, ja Philippe Cassard, piano). Tabakova: Preludi Sarjasta vanhaan tyyliin (Liettuan kamariork./Maxim Rysanov, alttoviulu, sekä Vaiva Eidukaityte-Storastiene, cembalo). Florio: Andante kvartetosta neljälle saksofonille (Rascher-saksofonikvartetti). Pejacevic: Liebeslied (Ingeborg Danz, altto, ja Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt/Howard Griffiths). Caplet: À la francaise C-duuri (Elizabeth Hainen, harppu).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Kissankehto - Susanna Vainiola
Hemmottelumusiikkia ja laulun mittaisia tarinoita tarjoilee musiikkitoimittaja Susanna Vainiola. Sarjan kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Areenassa.

18.05  Romano mirits. Romanielämää
Michelle Lundberg ja Tanja Lindeman ovat tamperelaisia romaniaktiiveja, jotka ovat monessa mukana. He kertovat, että tällä hetkellä Tampereen seudun romanien keskuudessa on hyvä draivi niin opiskelu- kuin järjestöasioissa. Monet hankkeet tukevat romanien työllistymistä ja kouluttautumista. Lisäksi kokoonnutaan niin liikuntaryhmiin, tyttöryhmään kuin esimerkiksi röijyn ompelun pariin. Tampereen alueen kuulumisia kyselee toimittaja Jaakko Laakso.

18.20  Alastalon salissa
Volter Kilven vuonna 1933 ilmestynyttä teosta lukee Esko Salervo. Alastalon salissa on kuunneltavissa Areenassa romaanin lukujen mukaan.

18.30  Hartaita säveliä
Tuntematon: Herra on on minun paimeneni (Lahden ortodoksinen kirkkokuoro/Petri Huttu). Tshesnokov: Kiitetty olet sinä, Herra op.44/6 (Psalloo/Raimo Pores). Attinen: Isä meidän (RKK/Peter Mirolybov, Susanna Tollet, sekä mezzosopraano, ja Jari Erkkilä, tenori). Tsytovits: Iloitse, Jumalan äiti (Nikolaos-kuoro/Timo Ruottinen).

18.50  Iltahartaus
Pastori Lasarus Jalonen, Ortodoksinen kirkko, Helsinki, puhuu sodan järjettömyydestä ja ihmisyydestä. Hartaudessa kuullaan osa kappaleesta ''St. Peter's Lament''. Kappaleen esittää Abeer Nehme ja unkarilainen Pyhän Efraimin mieskuoro.

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Radioteatteri esittää: Vanha kultaraha, osa 4/7.
Jännityskuunnelma, kirjoittanut Raynmond Chandler. Suomentanut ja dramatisoinut Timo Kanerva. Ohjaus: Pirjo Puukko. Musiikin sävellys ja sovitus: Esa Helasvuo. Tekninen toteutus: Eija Saartama, Pertti Korpinen ja Åke Andersson. Philip Marlowe - Hannu Lauri.

19.25  Yksi on hyvää seuraa

19.30  Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Kaija Saariaho: Dolce tormento. Paul Hindemith: Klarinettikvintetto. Mauricio Kagel: Pan. Ken Benshoof: In Shadow, Light. Timo Hietala: Snow in Amazonia (ke). - Fàtima Boix Cantó, taiteellinen suunnittelu ja klarinetti, Hanna-Kaarina Heikinheimo, piccolo, Han Shi, viulu, Maria Puusaari, viulu, Camilla Vilkman, alttoviulu, Miika Uuksulainen, sello. Äänitetty 20.3.2022 Musiikkitalon Paavo-salissa.

20.50  Iltasoitto
W.A. Mozart: Käyrätorvikonsertto n:o 4 Es-duuri (Jukka Harju ja RSO/Petri Aarnio). Dussek: Kvintetto pianolle ja jousille f-molli (Olga Pashtshenko, fortepiano, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu, Jukka Rautasalo, sello, ja Anna Rinta-Rahko, konrtabasso). von Martinez: Orgoglioso fiumicello (Ylväs virta) (Anna Bonitatibus, mezzosopraano, ja La Floridiana/Nicoleta Paraschivescu, cembalo). Beethoven: Muunnelmia sellolle ja pianolle G-duuri (Kaksitoista muunnelmaa) Händelin teemasta (Matt Haimovitz, sello, ja Christopher O'Riley, fortepiano).

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Sari Valto: Terapiaistuntoja omin päin
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

23.00  Iltahartaus
Pastori Lasarus Jalonen, Ortodoksinen kirkko, Helsinki, puhuu sodan järjettömyydestä ja ihmisyydestä. Hartaudessa kuullaan osa kappaleesta ''St. Peter's Lament''. Kappaleen esittää Abeer Nehme ja unkarilainen Pyhän Efraimin mieskuoro.

23.10 – 6.00  Yöklassinen
J.S. Bach: Urkusonaatti n:o 6 G-duuri (Marie-Claire Alain). 23:21 Dufay: Missa Ecce ancilla Domini (Tässä on Herran palvelijatar) (Cut Circle/Jesse Rodin). 23:50 Brahms: Nänie (San Franciscon sinfoniakuoro ja -ork./Herbert Blomstedt). 00:03 Sinding: Sarja viululle ja orkesterille a-molli (Itzhak Perlman ja Pittsburghin SO/André Previn). 00:17 Ravel: Daphnis ja Chloe (Uuden Englannin konservatorion kuoro ja Bostonin SO/Charles Munch). 01:13 R. Strauss: Neljä sinfonista välisoittoa oopp. Intermezzo (Melbournen SO/Michael Halász). 01:36 Schubert: Jousikvintetto C-duuri (Juilliard-kvartetti ja Bernard Greenhouse, sello). 02:32 Tshaikovski: Manfred-sinfonia (Neuvostoliiton valtion SO/Jevgeni Svetlanov). 03:32 Beethoven: Missa solemnis, messu D-duuri (Rosamund Illing, sopraano, Elizabeth Campbell, mezzosopraano, Christopher Doig, tenori, ja Rodney Macann, basso, sekä Sydneyn Philharmonia-kuoro ja Sydneyn SO/Charles Mackerras). 04:45 W.A. Mozart: Sinfonia concertante viululle, alttoviululle ja orkesterille Es-duuri (David Oistrah ja Rudolf Barshai sekä Moskovan kamariork./Barshai). 05:17 Franck: Koraali n:o 1 E-duuri (Fernando Germani, urut). 05:32 Crusell: Klarinettikonsertto n:o 2 f-molli (Kari Kriikku ja RSO/Sakari Oramo). 05:57 Dowland: Melancholy galliard (David Russell, kitara).


TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
171819202122   23242526272829   30