TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
282930010203   04050607080910   11


Tiistai 28.11.2023

6.00  Yle Uutiset ja sää

6.05  Aamusoitto
J.S. Bach: Air orkesterisarjasta n:o 3 D-duuri (Keski-Pohjanmaan kamariork./Juha Kangas). Telemann: Bourrée alla Polacca (John Williams, kitara). Vivaldi: Se fide quanto belle, aaria mezzosopraanolle, jousille ja continuolle (Romina Basso ja Modo Antiquo/Federico Maria Sardelli). Farrenc: Allegro sonaatista sellolle ja pianolle op.46 (Rebecca Knight ja Diana Ambache). Monteverdi: Tornate, o cari baci (Palatkaa takaisin, suloiset suutelot) madrigaali kahdelle tenorille ja continuolle (Rolando Villazón ja Topi Lehtipuu, tenori, sekä Le Concert d'Astrée/Emmanuelle Haïm). W.A. Mozart (sov. M. Haydn): Romanssi konsertosta käyrätorvelle ja orkesterille n:o 3 Es-duuri (Hermann Baumann ja Gewandhaus-kvartetti).

6.35  Hartaita säveliä
Anonyymi: O Christe Rex - Kriste, armon runsaan antaja (Radion lapsikuoro/Heinz Hofmann). Klemetti (sov. Rautioaho): Jo Herran päivä läsnä on (Vox Cantorum/Heikki Seppänen, ja Markku Mäkinen, urut). Stenius: Insignis est figura (Maailma katoovainen) (Peter Peitsalo, urut). Skotlantilainen kansansäv.: Armo (Timo Kiiskinen).

6.50  Aamuhartaus
''Odotus on jo toteutumista'' Johtava perheneuvoja Anne Sumela Ylivieskasta pysähtyy hartaussarjassaan esseistipappi Juhani Rekolan teologian äärelle. Sarjan toisessa osassa puhutaan adventin kaksiosaisesta odotuksesta.

6.59  Hyvää huomenta

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Lully: Alkusoitto oopp. Armide (Les Talens Lyriques/Christophe Rousset). Melartin: Rondo sonaatista huilulle ja harpulle (Ilpo Mansnerus ja Marjatta Haahti). Rheinberger: Pastoraali (Tibor Boganyi, sello, ja Agnes Zaszkaliczky, urut). Paderewski: Menuetti G-duuri op.14/1 (Stephen Hough, piano). Humperdinck: Iltarukous oopp. Hannu ja Kerttu (Boston Pops/Arthur Fiedler). Telemann: Triosonaatti nokkahuilulle, viola da gamballe ja continuolle F-duuri (Battalia). Debussy: Menuetti (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kärkkäinen, piano). Vivaldi: Konsertto jousille ja continuolle C-duuri (Australian Brandenburg-ork./Paul Dyer).

7.53  Ykköskolumni
Köyhyyttä ei leikata leikkaamalla sosiaaliturvaa, väestötutkija Shadia Rask toteaa kolumnissaan..

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
8.11 Tulitaukoa jatketaan, Gaza saa lisäaikaa. CMI:n vanhempi projektipäällikkö Saana Keskitalo analysoi. 8.17 Voiko Suomen itäraja mennä kokonaan kiinni? Kansainvälisen oikeuden näkökulmia valottavat professori Outi Korhonen Turun yliopistosta sekä Hybridiosaamiskeskuksen haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtaja Jukka Savolainen. 8.34 Suomen itärajan ongelmat sekä mm. Ruotsin Nato-jäsenyys puhuttavat Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Nato-erikoistoimittaja Maria Stenroos ja vanhempi tutkija Iro Särkkä, Ulkopoliittinen instituutti. 8.54 THL selvitti henkisen väkivallan yleisyyttä. Erikoistutkija Johanna Hietamäki. Juontajana Atte Uusinoka, toimittajat Matti Konttinen ja Elina Sonkajärvi. Tuottaja Anne Achté.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Lindström: Kylmä rakkaus (Seija Lampila). Clinton: I want to rock (Cab Calloway). Renis: Quando, quando, quando (Lily Berglund). Kärki: Antaa vetää vain (Kai Lind). Mancini: Für immer (Lys Assia). Williams: Harbor lights (Santo and Johnny). Burnett: My melancholy baby (Fats Walle & Kathryn Perry). Stolz: Romeo (Petula Clark). Hurme: Valoa ikkunassa (Laila Kinnunen). Matsumoto/Hosono: Kaze wo atsumete (Happy End). Roulette: Tango Roulette (Ricardo Santos). Waits: In the neighborhood (Tom Waits). Inkeriläinen kansansäv.: Oi dai (Värttinä). Tykwer/Weidemann/Kamien/Mullins: Zu Asche, zu Staub (Severija Janusauskaite).

10.00  Sari Valto: Korealainen viihde villitsee nyt kaikenikäisiä
''Korealainen aalto'' ei tunnu laantuvan: K-pop ja K-draamat ovat supersuosittuja ympäri maailman. Etelä-Korean fanitus on tuonut myös sikäläisen kosmetiikan ja ruuan länteen. Nyt pohditaan erityisesti K-viihteen eli musiikin ja tv-sarjojen suosion syitä. Vieraina K-sarjojen suurfani Pirkko Arstila, K-poppiin perehtynyt Minja Mäkilä sekä korealaisen yhteiskunnan tunteva Teppo Turkki.

11.00  Klasariparatiisi - Eva Tigerstedt
Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin.

11.57  Päivän mietelause ja Turun tuomiokirkon kello lyö 12
Ote Iida Turpeisen kirjasta Elolliset.

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.10  Tiedeykkönen: Mieti mihin aivosi viet? Mikä vahvistaa stressistä selviämistä?
Stressissä ihmiset aivot sopeutuvat negatiiviseen ympäristöön. Näin käy nimenomaan stressin pitkittyessä eikä ihminen pysty palautumaan. Stressaantuneen ihmisen aivoissa mantelitumake suurentuu, mutta aivojen kuorikerroksessa etuotsalohko puolestaan kutistuu. Mantelitumakkeen toiminta liittyy tunnemuistiin ja pelkoreaktioihin. Aivojen kuorikerros vastaa tietoisuustaidoista ja toiminnanohjauksesta, siksi stressiin liittyviä tunteita ja ajatuksia on niin vaikea säädellä, sanoo psykologian tohtori Satu Pakarinen Työterveyslaitokselta. Pakarinen on tutkinut kollegoidensa kanssa ydinvoimalan valvomohenkilöstön toimintaa stressitilanteessa. Mitä tutkimuksessa saatiin selville ja kuinka se on sovellettavissa muihin ammatteihin? Toimittaja Teija Peltoniemi kysyy erikoistutkija Satu Pakariselta, onko parempi stressin taltuttamisen kannalta vältellä itse ongelmaa vai tarttua siihen päätä pahkaa? Ohjelma on uusinta vuodelta 2019.

13.00  Politiikkaradio: Omantunnon kysymys ? onko poliitikon keskusteltava kaikesta?
Politiikassa omatunnon kysymyksiksi nimitetään asioita, joissa kansanedustaja saa päättää itse, miten aikoo äänestää. Mistä asioista tällä vaalikaudella voi tulla omantunnon kysymyksiä? Onko kysymys vähemmän omastatunnosta ja enemmän poliittisesta pakoilusta, kun joku asia julistetaan omantunnon kysymykseksi? Aiheesta puhuvat eduskuntaryhmien varapuheenjohtajat Kim Berg (sd.) ja Sari Tanus (kd.). Toimittajana on Antti Pilke. Ohjelma on nauhoitettu Hyvin sanottu -keskustelufestivaalilla Hämeenlinnassa 30. syyskuuta 2023.

13.30  Klassinen kattaus
Saint-Georges: Alkusoitto oopp. L'Amant anonyme (Versailles'n kamariork./Bernard Wahl). Falla - Kochanski: Seitsemän espanjalaista kansanlaulua (Cho-Liang Lin, viulu, ja Sandra Rivers, piano). Waldenby: Omnia tempus habent (Kaikella on määrähetkensä) sekakuorolle ja sellolle (Mogens Dahl -kamarikuoro ja Morten Zeuthen, sello/Mogens Dahl). Orselli: Fantasia Verdin oopperan Naamiohuvit teemoista (Kim Walker, fagotti, ja Julius Drake, piano). Parry: Elegia Brahmsille a-molli (Gävlen SO/Jaime Martin).

14.30  Kaisa Pulakan aikamatkat: Nukkumatin monet arveluttavat kasvot - unimatkoja
On aika paljastaa lempeän sininutun todelliset kasvot. Kuuntele tämä ja mielikuvasi lapsuuden tutusta ja turvallisesta nukkumatista eivät enää koskaan ole ennallaan.

14.50  Kielen päällä: Pohjois-Savossa puhutaan puhtainta Savon murretta
Suomen murteiden sanakirjan päätoimittaja Heikki Hurtta Kotimaisten kielten keskuksesta. Toimittajana on Jari Aula.

15.00  Yle Uutiset

15.02  Kulttuuriykkönen
Indonesian itsenäistyminen vuonna 1949 on Ranskan vallankumoukseen verrattava maailmaa järisyttänyt tapahtuma, väittää David Van Reybrouck, aiheesta Revolusi-tietokirjan (Siltala, 2023, suom. Sanna van Leuuwen) kirjoittanut flaamilainen historioitsija. Eurooppalaisten siirtomaahistoriaan erikoistunut Van Reybrouckin mukaan entiset vallanpitäjät ovat vasta viime vuosina alkaneet käsitellä historiaansa rehellisesti, mikä on mahdollistanut myös entisten alusmaiden historian tarkastelun uudella tavalla. Mitä me tiedämme muiden kuin länsimaiden historiasta? Millä painotuksella maailmanhistoriaa Suomessa opetetaan tällä hetkellä? Miten historianopetus vaikuttaa kykyymme seurata maailman tapahtumia? Miksi Indonesiaan olisi syytä kiinnittää huomiota nyt? Ja mitkä asiat länsimaista esimerkiksi Brasiliassa, entisessä Portugalin siirtomaassa, nostetaan nyt uutisten kärkeen? Haastateltavana ovat Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:n varapuheenjohtaja ja historian lehtori Marjo Sassali, sosiaali- ja kulttuuriantropologian professori Timo Kaartinen, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja belgialainen historioitsija David Van Beybrouck. Lähetyksen toimittaa Pauliina Grym.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
Lully: Passacaille oopp. Armide (Les Talens Lyriques/Christophe Rousset). Ries: La Capricciosa (Vadim Gluzman, viulu, ja Angela Yoffe, piano). Donizetti: Malatestan romanssi oopp. Don Pasquale (Bryn Terfel, bassobaritoni, ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Fauré (sov. Procter): Les Berceaux (Kehdot) (Gregory Hustis, käyrätorvi, ja Steven Harlos, piano). Rubinstein: Etydi C-duuri (Earl Wild, piano). Goldfaden: Rusinoita ja manteleita (Itzhak Perlman, viulu, Israelin filharmoninen orkesteri/Dov Seltzer). Pansera (sov. Hietala): Dance of joy (Kari Kriikku, klarinetti, Sami Koskela, lyömäsoittimet, Antti Rislakki, lyömäsoittimet, ja Tapiola Sinfonietta/Jan Söderblom). Donizetti: Lindan aaria oopp. Linda di Chamounix (Eglise Gutiérrez, sopraano, ja Covent Garden -oopperan ork./Mark Elder). Debussy: Unelmointia (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kärkkäinen, piano). Fucík: Firenzeläinen marssi (Göteborgin SO/Neeme Järvi).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Uutispodcast: Raja-asemat suljetaan ? pyritäänkö Suomeen sitten metsien kautta?
Hallitus etsii parhaillaan perusteluja, joilla koko itäraja saataisiin suljettua. Jos raja menee kokonaan kiinni, onko riskinä, että Venäjältä pyritään Suomen puolelle metsien läpi? Asiaa analysoi Uutispodcastissa Itä-Suomen yliopiston professori Jussi P. Laine. Juontajana Jussi Latvala.

17.35  Kissankehto - Susanna Vainiola.
Hemmottelumusiikkia ja laulun mittaisia tarinoita tarjoilee musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.

18.35  Hartaita säveliä
Orreteg: Kyyneliin kastuu köyhien maa (Markus Bäckman, laulu, Viisveisaa-lauluyhtye, Hannu Rantanen, basso, Sami Koskela, marimba, sekä Pekka Nyman, vibrafoni). Läykki: Kuningas palaa (kls.). Tuntematon (sov. Tuppurainen - Hapuli): Herra, Herra, älä heitä (Herännäisnuorten kuoro/Hanna-Maria Hapuli). Salonen: Kristus-kuningas kaikkivaltias koraalialkusoitto (Kaj-Erik Gustafsson, urut).

18.50  Iltahartaus
''Jokaista odotetaan taivaan kodissa'' Pastori Marko Kailasmaa, Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko, Lohja puhuu Jeesuksen läheltä löytyvästä rauhasta.

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Sydänjuurilla - Amanda Kauranne: Elon kirjoa ja ilon välkettä - uutuusjulkaisuja ja uutisia kansanmusiikin kentältä
Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin monipuoliset oksat. Toimittajana on Amanda Kauranne.

20.00  Romano mirits
Menevätkö romaninaiset uimaan tai kuntosalille hame päällä? Tällaisia kysymyksiä somevaikuttaja Natasa Autio sai jatkuvasti. Hän päätti lähteä vastaamaan kysyjille tiktoktilillään, natasakokkaa. Humoristisissa videoissaan Natasa purkaa romaneihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Toimittaja Vilma-Lotta Mustonen.

20.15  Kuusi kuvaa suklaamestari Petri Sirénin elämästä
Vuosikymmeniä konditoria-alalla toiminut Petri Sirén alkoi perehtyä suklaaseen 15 vuotta sitten tilaamalla verkkokaupasta metrin verran ammattikirjallisuutta. Lukemalla ja kokeilemalla hänestä tuli itseoppinut suklaamestari, jonka tie huipulle on kulkenut intohimoisen tuotekehityksen, kovan työn ja hyvien sattumien kautta.

21.00  Radioteatteri esittää: Puutarhakaupungin murhamysteerit
Pieni, luonnon ympäröimä Puutarhakaupunki vaikuttaa ulospäin leppoisalta. Pinnan alla mikään ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää. Onko kaikilla puhtaat perunat pussissa? Kaupunkiin saa työkutsun salapoliisi Klaus ?Lasu? Forsblom. Hän joutuu syvälle selvityksen tielle, kun jälleen vuosien jälkeen on löytynyt ruumis, jonka suussa on peruna. Tutkimusten, tiedotustilaisuuksien ja menneisyyden taakkojen pyörteissä Forsblom päätyy vaikeiden tunteiden äärelle, mutta tehtävä on silti hoidettava - vaikka pöydällä olevan kissan avulla. Puutarhakaupungin murhamysteerit, tapaus perunamurhat on uusi kahdeksanosainen dekkarikuunnelmasarja, joka tarjoilee komediallista jännitystä.

21.30  Jakke Holvas ja filosofia: Zizek - unohtakaa suvaitsevaisuus
Filosofi Slavoj Zizek vastustaa suvaitsevaisuutta. Mitä sanovat yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltunen sekä toimittaja ja kirjailija Maryan Abdulkarim? Jakke Holvas toimittaa.

21.50  Kuuluttajan vieras: Ohjaaja Kimmo Kajasto

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Lukulamppu
Yle Radio 1:n kuuluttaja lukee jatkoluentana teosta Novelleja Giovanni Boccaccion Decameronesta. Suomentaja on Joel Lehtonen.

22.14  Hyvää yötä

22.15 – 6.00  Yöklassinen
Wagner: Faust-alkusoitto (Philadelphian ork./Wolfgang Sawallisch). 22:28 Chausson: Andante ja allegro (Céleste Zewald, klarinetti, ja David Kuyken, piano). 22:37 Boccherini: Duo kahdelle viululle (Boris Garlitski ja Amajak Durgarjan). 22:55 J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto n:o 5 D-duuri, konsertto kahdelle cembalolle C-duuri, ja orkesterisarja n:o 2 h-molli (Akademie für Alte Musik Berlin). 23:53 Le Jeune: Missa ad Placitum (Oxfordin New Collegen kuoro/Edward Higginbottom, urut). 00:32 Beethoven: Trio jousille n:o 3 D-duuri (Jascha Heifetz, viulu, William Primrose, alttoviulu, ja Gregor Piatigorsky, sello). 00:53 Glazunov: Vuodenajat, 1-näytöksinen baletti (Minnesotan ork./Edo de Waart). 01:31 Rubinstein: Barcarolle c-molli (Zora Mihailovich, piano). 01:43 Fasch: Konsertto orkesterille ja continuolle G-duuri (Tempesta di Mare). 02:02 Grieg: Haugtussa (Tunturien tyttö) (Kirsten Flagstad, sopraano, ja Edwin McArthur, piano). 02:34 Schubert: Sinfonia n:o 8 C-duuri (Die Grosse) (Lontoon SO/Josef Krips). 03:24 Mendelssohn: Jousikvartetto n:o 2 a-molli (Juilliard-kvartetti). 03:55 Ravel: Espanjalainen rapsodia (Clevelandin orrk./Vladimir Ashkenazy). 04:10 Bartók: Puinen prinssi, baletti (Chicagon SO/Pierre Boulez). 05:05 Schubert: Neljä impromptua (Arto Satukangas, piano). 05:32 J. Stamitz: Trio jousille ja continuolle C-duuri. (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong). 05:49 Albeniz: Navarra (Eduard Sjomin, piano). 05:57 Chopin (sov. Godowsky): Etydi n:o 8 C-duuri (Marc-André Hamelin, piano).


TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
282930010203   04050607080910   11