Millainen on hyvä pölynimuri?

Pölynimuri on yksi käytetyimmistä kodinkoneista. Sen valintaan ja perushuoltoon kannattaa panostaa.

Hyvä pölynimuri on sellainen, joka vastaa käyttötarpeitasi. Valintaan vaikuttavat mm. allergiat, kodin ja perheen koko sekä lemmikkieläimet. Onko kodissa useampia kerroksia, portaita tai ahtaita tiloja? Miten paljon voit käyttää aikaa imurointiin, ja miten suurella tarkkuudella on pölyt saatava pois?

Suodattimet. Imurin poistoilmaa suodattaa mikro- tai Hepa-suodatin. Allergikon kannattaa hankkia Hepa-suodattimella (vähintään Hepa 12 -luokka) varustettu imuri, jonka runko on tiivis.

Teho hiipuu imurin ikääntyessä

Teho. Pienessä kodissa asuva sinkkutalous saattaa usein pärjätä aivan hyvin johdollisella varsi-imurilla.

Etenkin lapsi-, lemmikki- tai allergiaperheissä tarve imurin tehokkuudelle kasvaa. Pölypussin täyttyminen ja imurin ikääntyminen vähentävät laitteen tehoa, joten sitä kannattaa olla riittävästi. Imutehoon vaikuttavat kaikki imurin osat suulakkeiden muotoilua myöden. Muista, että ottoteho/liityntäteho kuvaa vain laitteen kuluttaman sähkön määrää. 1200 watin imuri voi olla yhtä tehokas pölynpoistaja kuin 2000 watin imuri.

Testaa melutasoa suulake paikallaan. Äänitaso vaihtelee noin 75 desibelistä hiljaisempiin 60 desibelin malleihin.

Suulakevalikoimaa tarpeen mukaan

Suulakkeet. Suulakkeen muotoilu vaikuttaa imurin pölynpoistokykyyn. Laadukas suulake puhdistaa seinänvierukset, listat ja kulmat, imee suurempiakin roskia ja on riittävän matala mahtuakseen ahtaisiin paikkoihin, kuten sohvan tai hyllyn alle. Mitä leveämmältä alueelta suulake imee, sitä nopeampaa on imurointi. Terävät kulmat suulakkeessa voivat naarmuttaa pintoja.

Mitä enemmän erilaisia suuttimia on saatavilla, sen parempi. Löytyykö perusvalikoiman lisäksi tarpeisiisi sopivia lisäsuulakkeita, esim. turbosuulaketta lemmikkikodin matoille tai parkettisuulaketta lattioiden naarmuuntumisen välttämiseen? Onko suulakkeille imurissa käytännöllinen säilytyskotelo?

Pölypussillinen vai pussiton imuri

Pölypussillinen vai pussiton? Pussittoman imurin tyhjentäminen on työlästä, mutta toisaalta pölypusseihin kuluu rahaa. Pölypussitonkin imuri tarvitsee huoltoa, ja siihenkin joutuu hankkimaan ja vaihtamaan suodattimia.

Pölyputki. Paras pölyputki on kevyt, kestävä ja vakaa. Säädettävä putkenpituus parantaa ergonomiaa. Metalli on muovista kestävämpää.

Pyörät. Huonot pyörät naarmuttavat lattiapintoja. Epävakailla pyörillä varustettu imuri saattaa kaatua jo kynnyksiä ylittäessä. Laadukkaimpina voidaan pitää melko kookkaita, kumipäällysteisiä ja hyvin laakeroituja pyöriä. Niillä pölynimuri liikkuu ketterästi.

Pitääkö imuria kantaa portaissa?

Pölynimurin toimintasädettä määrittävä virtajohdon pituus voi vaihdella eri malleissa 5 metristä 15 metriin. Ota huomioon pistorasioiden paikat.

Paino. Pölynimurien paino vaihtelee noin viidestä kilosta yli kymmeneen kiloon. Joudutko kantamaan imuria esim. portaita imuroidessa, kerroksesta toiseen liikutettaessa, säilytykseen nostettaessa?

Tarvikkeiden ja varaosien saatavuus. Halpaimureihin ja harvinaisiin merkkeihin voi olla vaikea löytää pölypusseja, suodattimia tai varaosia.

Käytön helppous. Tutkaile imurin muotoilua. Entä voiko toimintoja tehdä halutessaan jalalla/kaukosäätimellä?

Kiireisen siivoojan valintoja

Onko aikasi kortilla? Tehokas imuri säästää myös aikaa, sillä heikkotehoisella laitteella lattiapintoja joutuu käymään tarkasti läpi ehkä useampaankin kertaan tyydyttävän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Robotti-imurilla ei ole perinteisen imurin imutehoa, mutta sen puolestaan voi säätää imuroimaan itsekseen asuntoa niin usein kuin on tarvetta pölymäärän kurissa pitämiseksi. Aikaa voi kulua ajoittain huoltoon, esimerkiksi lemmikin pitkiä karvoja voi joutua irrottamaan harjasosasta. Eri mallien toimintakyvyssä ja melutasossa on suuret erot. Useimmat mallit eivät kykene puhdistamaan nurkkia. Kynnykset ja mattojen hapsut voivat myös tuottaa ongelmia.

Imurointiniksejä

Kun imuroit, ota huomioon, että imurin puhaltama poistoilma nostattaa huonepölyä. Tämän vuoksi aloita operaatio nurkasta. Suuntaa sitten poistoilma imuroitua aluetta kohti ja etene keskemmälle huonetta.

Varsinkin allergiakodissa on hyvä huomioida, että huonepölyn laskeutuminen kestää useita tunteja. Niinpä moppaamista ja pölyjen pyyhintää ei kannata kiirehtiä heti imuroinnin päälle.

Oikeaoppisessa imurointiasennossa olet, kun toinen käsi kannattelee letkua selän takana samalla kun toinen imuroi. Näin kuormitat mahdollisimman vähän selkääsi.

Yle Teksti-TV

Lähteet:
www.hengitysliitto.fi; www.yhteishyva.fi; www.kuluttaja.fi

Lue lisää: Pölynimurien vertailu helpottuu

Julkaistu: 10.09.2014

Kaikki kuluttaja/kuluttajatieto - alueen artikkelit

Joulu pitkälti naisten harteilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset tekevät erilaisia jouluvalmisteluja huomattavasti enemmän kuin miehet.

Älylaitteet yleistyvät vauhdilla

Tablettitietokoneiden, älypuhelinten, verkkokaupan ja yhteisöpalveluiden suosio jatkaa voimakasta kasvuaan Suomessa. Somessa on kansasta jo yli puolet.

Millainen on hyvä pölynimuri?

Pölynimuri on yksi käytetyimmistä kodinkoneista. Sen valintaan ja perushuoltoon kannattaa panostaa.

Pölynimurien vertailu helpottuu

Syyskuun alussa käyttöön otettu pölynimureiden energiamerkintä auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden ominaisuuksia.

Avoautoilu lisääntyy Suomessa

Suomen teillä on Trafin tilastojen mukaan tänä kesänä yli 16 000 avoautoa - yli 3 % viimevuotista enemmän. Moottoripyöriäkin on liikenteessä yli 2600 kpl viimevuotista enemmän.

Älä jätä muistutuslaskua huomiotta

Luottotiedot vaikuttavat yllättävän moneen asiaan, ja ne kannattaa pitää kunnossa. Mutta miten toimia, jos ei pysty maksamaan laskua?

Suomi tippui HLBTI-vertailussa

Suomi on pudonnut tuoreessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vertailussa alle EU:n keskitason.

Palvelut erityisen tärkeitä lapsiperheille

Suomalaiset kotitaloudet hyötyvät hyvinvointipalveluista keskimäärin 7 400 euroa vuodessa.

Vieraskielisten määrä ylitti ruotsinkielisten määrän Suomessa

Vieraskielisten Suomen asukkaiden määrä on Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ylittänyt ruotsinkielisten määrän maaliskuussa.

Euroopan-lomien suosio kasvoi

Suomalaiset tekivät viime vuonna 7,8 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suosiotaan kasvattivat mm. Keski-Eurooppa, manner-Espanja ja Venäjä. Perinteisistä suomalaiskohteista Kreikan suosio romahti.

Ravitsemuksessa tärkeintä on kokonaisuuden hallinta

Vuoden 2014 ravitsemussuositukset korostavat kokonaisuutta. Kaikkea voi syödä; ratkaisevaa on kuinka paljon ja kuinka usein. Liikunta ja ympäristökin huomioidaan suosituksissa.

Näin puhdistat käryävän uunin

Kyllästyttääkö uuninkäry? Pesuun menee muutama tunti, tekipä sen käsin tai pyrolyysiohjelmalla. Kuluttaja-lehden kahdeksan uunin testissä vain kolmen puhdistusohjelmat toimivat kunnolla.

Estä putkien jäätyminen ajoissa

Pakkaset tekevät viimein tuloaan koko maahan. Lumipeitteen puute voi lisätä putkien jäätymisriskiä. Riskiä voi pienentää eristeillä ja muilla varokeinoilla.

Mobiililaitteilla käytetään keskimäärin 2,7 sovellusta päivässä

Mobiilisovelluksia hyödynnetään paljon, mutta päivittäiskäytössä suomalaisilla on Taloustutkimuksen mukaan vain pari-kolme sovellusta.

Suomen yrityksillä eniten web-sivuja Euroopassa - somessa riittää kirittävää

Suomalaisyrityksillä on Eurostatin tuoreen vertailun mukaan eniten webbisivuja Euroopassa. Sosiaalisen median hyödyntämisessä suomalaisyritykset ovat jääneet kärjen vauhdista.

Vanhemmat vierastavat digipelejä

Vanhemmat keskustelevat tuoreen tutkimuksen mukaan lasten kanssa digitaalisten pelien sisällöistä huomattavasti vähemmän kuin elokuvista ja tv-ohjelmista.

Tarkista vanhat jouluvalosi - vaarallisia myyty

Tukes pyytää kuluttajia tarkistamaan vanhat jouluvalot ennen käyttöönottoa. Kauppoihin jäi viime vuonna palauttamatta noin 1900 vaarallista jouluvaloa.

Raportti: Maahanmuuttaja kotoutuu ajan myötä

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän kotoutumiskatsauksen mukaan erot maahanmuuttajien ja kantaväestön elinoloissa pienenevät ajan myötä. Nuorten tilanne on ongelmallisin.

Kansalaisraati toivoo lisää kansanäänestyksiä

Kansanäänestyksen vähäinen käyttö, puolueiden ryhmäkuri sekä asioiden valmistelun läpinäkymättömyys ja vaikeaselkoisuus saavat moitteita kansalaisraadilta.

Kaksi kolmesta suomalaisesta asuu synnyinmaakunnassaan

Suomessa vakituisesti asuvista kaksi kolmasosaa asui viime vuoden lopussa synnyinmaakunnassaan. Ahvenanmaalaiset ovat "maakuntauskollisimpia"; Etelä-Savosta on muutettu ahkerimmin. Ulkomaalaistaustaisia on eniten Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.

Muista ilmanvaihdon kunnossapito

Ilmanvaihto on tärkeää huoltaa joka asunnossa. Huonosti hoidettu ilmanvaihto voi johtaa homeongelmiin.

Biojätteet helposti kiertoon

Vähemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta lajittelee säännöllisesti biojätteensä. Lajittelematon, muun jätteen mukaan joutuva biojäte on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde ja erittäin ongelmallista kaatopaikoilla.

Tunnistatko vaaralliset jätteet?

Ongelmajätteitä kutsutaan nykyään vaarallisiksi jätteiksi. Tarkista, kuinka hyvin ne hallitset.

Asuntolainanhakija: luottoluokitusta kannattaa kysyä

Pankin on kerrottava asuntolaina-asiakkaalleen hänen saamastaan luottoluokituksesta jos hän sitä älyää kysyä, muistuttaa Kaleva.

Oikea koko lasten kengissä tärkeää

Kenkien kokomerkintöjä ja eri valmistajien mittajärjestelmiä ei voi verrata. Lasten kengissä sisäpituus ei useinkaan vastaa kokonumeroa.

Talouden perustietoa nuorille

Talouden tasapaino on tärkeää niin aikuisille kuin nuorillekin. Tulojen ja menojen yhteensovittamisen oppii harjoittelemalla.

Asuntovelkaisten avuntarve kasvaa

Asuntovelkaiset hakevat entistä enemmän apua velkakierteeseensä.

Lehdenlukutottumukset muuttuvat nopeimmin nuorilla

Kolme neljästä 15-79-vuotiaasta suomalaisesta lukee yhä tilattavia paperisanomalehtiä. Lukuaika kuitenkin kutistuu vauhdilla verkon ja mobiilin kasvaessa. Muutos näkyy selvimmin nuorten tottumuksissa.

Ohjaavatko feromonit ostoksillakin?

Suomalaistutkimuksen mukaan testosteronin hajoamistuotteena syntyvä feromoni muuttaa niille altistuvien miesten toimintaa anteliaammaksi.

Joka kolmas potilasvahinkopäätös johti viime vuonna korvauksiin

Potilasvakuutuskeskus korvasi viime vuonna 2084 potilasvahinkoa. Yleisimmin korvattiin lonkan ja polven tekonivelleikkaus- sekä ranteen ja nilkan murtumien ja hampaiston hoidon vahinkoja.

Ulkomaanmatkailu lisääntyi viime vuonna

Vapaa-ajanmatkat lisääntyivät 17 prosentilla edellisvuodesta.

Ruoan hinta syö ostovoimaa

Tilastokeskuksen inflaatioasiantuntijan mukaan käsistä karannut ruoan kallistuminen on suurin tekijä Suomen muita euromaita nopeammassa inflaatiossa.

Asuntolainat yhä halpoja Suomessa

Marginaalit ovat kuitenkin olleet kasvussa kesästä 2011 lähtien. Nyt lainasääntöjä ollaan kiristämässä kaikissa Pohjoismaissa.

13 % väestöstä on pienituloisia

Suomen väestöstä noin 700 000 tilastoidaan pienituloisiksi.

Pakkausjätteen keräys kannattaa syrjäseuduillakin

Pakkausjätteen erilliskeräys kannattaa ympäristösyistä myös harvaan asutuilla alueilla, kuten Pohjois-Suomessa.

Matkailijan some-vinkit

Matkailusivusto Rantapallo.fi kokosi 10 parasta sosiaalisen median vinkkiä matkatietoa etsiville.

Väestönkasvu on pääosin maahanmuuton varassa

Suomen niukahkosta väestönkasvusta kaksi kolmasosaa selittyy maahanmuutolla, vaikka se on verraten vähäistä. Maahanmuuttajista joka neljäs on Suomen kansalainen.

Palveluseteli - mikä se on?

Palveluseteli tarkoittaa kunnan tai kuntayhtymän asukkailleen tarjoamaa mahdollisuutta valita sosiaali- ja terveyspalveluja kunnan valitsemilta yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Suomalaiset ostavat netistä varsinkin vaatteita ja kenkiä

Suomalainen shoppailee muita pohjoismaalaisia epätodennäköisemmin verkossa, mutta ne jotka nettiostoksia tekevät, ovat aktiivisia.

Muista pyttyetiketti: ei rasvaa!

Jätevesiputkistojen rasvatukosten avaaminen on kallista ja kaameaa puuhaa. Maksumieheksi joutuu tukoksen aiheuttaja.

Valtaosa suomalaisista käyttää kulttuuripalveluja

Suomalaiset arvostavat kulttuuripalvelut korkealle ja käyttävät niitä tuoreen tutkimuksen mukaan ahkerasti. Vain kymmenen prosenttia kansalaisista ei ole käyttänyt kulttuuripalveluja lainkaan viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Opasta lasta internetin käytössä

Turvalliset netinkäyttötavat kannattaa opettaa heti alkuaskelilla internetin ihmeelliseen maailmaan.

Hyvin toimeentulevat piittaavat vähemmän kierrättämisestä

Kierrätys ja ympäristökuormituksen vähentäminen kiinnostaa enemmän vanhempia ja vähemmän ansaitsevia kuin ruuhkavuosiaan eläviä ja hyvin toimeentulevia omakoti- ja rivitaloasukkaita.

Siistiä saa myös ekologisesti

Siivoa ympäristöystävällisesti ja välttäen turhia kemikaaleja.

Asumistukea yleisimmin nuorille

Kelan asumistukitilastosta vuodelle 2011 selviää, että nuoret ja lapsiperheet ovat tyypillisiä asumistuen saajia.

Vedenlaatusymbolit uimarannoille

Uimaveden laatuluokkaa kuvaavat merkit ovat pakollisia kaikilla yleisillä, yli 100 päiväkävijän rannoilla tästä kaudesta alkaen.

Viinan matkustajatuonti vähenee

Alkoholin tuonti ulkomaanmatkojen yhteydessä on vähentynyt vuodessa viidellä prosentilla. Siiderin ja väkevien tuonti laski jyrkimmin.

Karppaus voi kuormittaa luontoa

Luonnonsuojelujärjestöt toivovat, että ruokakeskustelussa ei unohdettaisi ympäristövaikutuksia.

Miten suolaista leipä todella on?

Suomalaisten rakastamien ruisleipien suolamäärissä on helposti suuremmat erot kuin pussien kylkiä tutkimalla äkkiseltään luulisi.

Pitkät työmatkat metropolin arkea

Pääkaupunkiseudulla käy töissä yli 121 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa.

Saako puutarhajätettä polttaa?

Polttaminen ei ole puutarhajätteen ensisijainen hävitysmuoto. Se voi kuitenkin olla joissakin olosuhteissa sallittua.

Näin Eurooppa juo - Suomen alkoholipolitiikka varoittava esimerkki

Alkoholiveropolitiikassaan 2000-luvulla epäonnistunut Suomi on kokonaiskulutuksen keskitasoa, mutta runsaan kertajuopottelun kärkipäätä.

Kesämatkailu Suomeen on lisääntynyt selvästi

Toukokuun ja lokakuun 2011 välisenä aikana Suomessa vieraili 4,3 miljoonaa ulkomaista matkailijaa.

Markat euroiksi ennen helmikuun loppua

Suomen Pankki suosittelee viime hetken markkojen vaihtajille ensisijaisesti kääntymistä oman pankin puoleen. Myös Forex vaihtaa markkoja.

Oikeus saada lentoasemilla apua pysyy

Vaikka asiakaspalvelua vähennettäisiin, on lentoasemilla jatkossakin oltava tarjolla ilmaista apua sitä tarvitseville.

Estä tulipalo paristot teippaamalla

Kauppojen paristonkeräysastioissa on syttynyt tulipalonalkuja paristojen oikosulun vuoksi.

Kynttilöissä paljon turvapuutteita

Tullilaboratorio on hylännyt tänä vuonna yli puolet valvontanäytekynttilöistään.

Vinkkejä valoherättimen hankintaan

Haluatko herätä valoisaan myös syyspimeällä? Valoherättimen vähitellen kirkastuva valo simuloi
auringonnousua, mutta miten valita sopiva laite, kun hintahaarukka on nyt noin 40 eurosta 320 euroon?

1 2 3 4 5 6

Muualla Yle.fi:ssä