Kirja-arvio: Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan

Sierra Nevada on manner-Espanjan korkein vuoristo. Sinne matkaa Matti Rämö, maantieteilijä ja tietokirjailija. Tavoite on saavuttaa Pico del Veletan huippu 3400 metrissä.

Extreme-polkaisu alkaa Malagasta ja jatkuu Granadan kautta Geniljoen laaksoon. Nousu ylös vuorelle, alkumatkan ankarassa kuumuudessa ja ajoittain vaarallisilla irtokivisillä teillä suorien pudotusten reunoilla, vaatii keskittymistä.

Toisinaan Rämö epäilee matkaansa ja kysyy sarkastisesti itseltään: Miksi ihmeessä keksinkin näin hyvän idean? - Ehkä siksi, että me lukijat haluamme tietää. Tai kuten eräs vuorikiipeilijä vastasi samaan kysymykseen: ”Koska se on siellä.”

Huimien maisemien avaruus palkitsee polkemisen ohuessa hapessa. Sierra Nevadan vuorenharjanteilta matka jatkuu Välimeren rannikolle Almeríaan, ja sieltä edelleen Afrikkaan: Melillan kautta Marokkoon, maailman neljänneksi suurimpaan arabimaahan.

Teksti vetää. Rämö raivaa uusia reittejä Al-Andalusin kalifikunnan monikulttuuriseen maailmaan. Etelä-Espanjan, Pohjois-Afrikan ja myös muun Välimeren alueen historia avautuu teoksessa aina foinikialaisten aikaan.

Nopeasti muuttuvassa maisemassa itä ja länsi yhdistyvät. Rämö liikkuu Aurinkorannikolta satojen minareettien Meknesiin, Tangerin kujilta Tarifaan. Lukija pääsee osalliseksi myös marokkolaisesta vieraanvaraisuudesta, kun Rämö asuu Azizin suvun luona Fesissä.

Elämän olennaiset totuudet heijastuvat luontokuvauksista. Kaukaisina siintävät vuoret muuntuvat maantieteilijän lähikuvissa rosoiseksi rakkamaaksi. Yhden miehen karavaanin maastoyöpymiset ovat pysäyttäviä: tuulen tempoillessa telttaa, kirkkaan tähtitaivaan alla sirkkojen sirittäessä tai kuun valossa villejä eläimiä tarkkaillen.

Kuukauden ja 1700 kilometrin matkan paluureitti kulkee Britannian Gibraltariin, Cadizin satamakaupunkiin ja Rondan vuoristoseudun nousujen ja laskujen kautta takaisin Aurinkorannikolle Malagaan.

Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan on Matti Rämön kuudes matkakirja. Avartava tietoteos tarjoaa näköaloja moniin suuntiin. Kirjan ehdoton ansio on siinä, kuinka se kuvaa kulttuurista monimuotoisuutta. Ihmisiä on vuortenkin takana.

Intohimoisen pyöräilijän ja maantieteilijän löytöretkille on odotettavissa jatkoa. Kirjan prologissa selviää, että Sierra Nevada on Rämölle korkean ilmanalan harjoitus vielä korkeampaan nousuun: tavoite on Himalajan Ladakh Intiassa.

Rämön matkoja ympäri maailmaa on voinut seurata monessa välineessä: blogissa, videopäiväkirjassa ja teksti-tv:ssä. TV ja radio ovat lähettäneet haastatteluja tien päältä. Rämön aiempiin matkoihin voi palata myös kirjailijan itsensä lukemissa äänikirjoissa Yle Areenassa.

Rita Landström

Julkaistu: 12.03.2014

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä