YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Teksti-TV:n etusivulle

 
 
 
  > valokuvat ja viestit
> sarjakuvat
 
Matti Rämö Intiassa - polkupyörällä toisenlaisessa todellisuudessa


Kuva: Matti Rämö

 

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön syksyn 2008 pyöräilyhaaste oli selvitä kuukausi tien päällä Pohjois- ja Keski-Intiassa. Matka alkoi Helsinki-Vantaan lentokentältä 14. syyskuuta. Tavoitteena oli edetä kuukaudessa noin 2500 km Gangesin tasangolla ja Deccanin ylängöllä. Reitti kulki Delhistä ensin halki Uttar Pradeshin osavaltion noin tuhat kilometriä kaakkoon, Varanasiin. Gangesilta polkaisu suuntautui Madhya Pradeshin ja Maharashtran osavaltioiden läpi länsirannikon tuntumaan Puneen ja lopuksi matalan vuoriston yli rannikolle Mumbaihin.

Matkaa seurattiin Teksti-TV:n Viikkomakasiinin sivuilta 870 - 879. Sivuilla 874 - 875 julkaistiin tekstiviestejä 2 - 3 kertaa viikossa. Näille nettisivuille tuli kuvia matkalta. YLE Radio Suomi otti puhelimitse muutaman minuutin yhteyden tien päälle ti/ke ja to/pe-öinä noin klo 00.30 ja lauantai-iltapäivisin. Intia-matkasta on ilmestynyt kirja nimellä Polkupyörällä Intiassa: Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä.

 
Kuvassa Matti Rämö lähtökunnossa

Vaativa matka

Kesän 2007 neljän kuukauden ja 9600 km:n Sahara-polkaisuun verrattuna matka oli lyhyt, mutta retken vaikeuskerroin oli muutoin korkeampi.

Intialainen liikenne on rajua ja yllättävää kuin vatsassa polttava currykastike. Isoilla on etuajo-oikeus, ja tie on täynnä kaikkea mahdollista pyörien, kavioiden ja sorkkien päällä liikkuvaa. Taajama-ajo on värikkään tukkoista, ja tilaa on vähän. Tien päällä ei ole varaa nuokkumiseen.

Teiden kuntoa heikensivät vielä pitkäksi venähtäneet poikkeuksellisen kovat monsuunisateet. Sateiden vuoksi hiekkateistä voi tulla vaikeita, ja asfaltillakin jokainen yhtään isompi lätäkkö voi sisältää tiemestarin erikoisen, kuoppia ei näe samean veden läpi. Pohjois-Intian varsinaiset laajat tulva-alueet sijoittuivat reitin itäpuolelle.

Monsuunikauden päättyessä ilmankosteus oli vielä korkea, mikä oli yli 30 asteen kuumuuden kanssa raskas yhdistelmä. Lisähaasteensa selviytymiseen toi terveenä pysyminen. Painostavassa kuumuudessa jo yksi tavallinen ärhäkkä ripuli olisi voinut keskeyttää matkanteon päiväkausiksi. Aikataulu ei olisi kestänyt montaa ripulia.

Polkemisen sosiaalinen ulottuvuus voi myös ennen pitkää käydä rasitteeksi. Taukopaikoille taajamissa muodostui helposti väentungoksia, ja henkilökohtainen reviiri kutistui ohueksi.


 

Kartta: Google Maps
Sukulointia ja surutyötä  

Matkan reittivalintaan oli kaksi syytä. Liikkeelle laittava sysäys oli halu käydä tervehtimässä tytärtäni, joka opiskelee kansainvälisessä lukiossa Punen läheisillä kukkuloilla.

Polkaisu Delhistä Varanasiin oli pyhiinvaellukseen verrattava kunnianosoitus keväällä sairauden uuvuttamalle äidilleni. Pyhä kaupunki Ganges-joen varressa on kuin lähtöterminaali tuonpuoleiseen. Kuljetin pienen pienen muistojäämistö virran vietäväksi.

Reitille Varanasista Puneen oli kaksi vaihtoehtoa. Päätin vasta Jabalpurissa, lähdenkö seuraamaan pidempää reittiä Narmada-joen laaksoa pitkin Bhopaliin vai jatkanko suoraan Nagpurin kautta kohti lounasta. Aikapulan vuoksi valitsin lyhyemmän reitin.Yhä uudestaan yllättävä Intia

Intia ja Etelä-Aasia olivat sinänsä tuttu ympäristö liikkua. Vuosina 1985 - 1998 olen viettänyt yhteensä 15 kuukautta Pakistanissa, Intiassa, Nepalissa, Bagladeshissa ja Myanmarissa. Taajamapyöräilykokemusta oli takana satakunta kilometriä. Opiskelujeni lopputyön tein Helsingin yliopiston maantieteen laitokselle, aiheena oli naisten hämmästyttävän korkea lukutaito Keralan osavaltiossa Etelä-Intiassa.

Mutta tuttuudestaan huolimatta Intia yllättää aina uudestaan. Koko elämän kirjo kauneuksineen ja kauheuksineen levittäytyy matkailijan eteen. Kärsimys ja äärimmäinen köyhyys eivät ole piilossa laitosten seinien sisällä, vaan ne tulevat arkisena vastaan kaupunkien kaduilla. Ellei mieltään koveta suojamuurin taakse, oma arvomaailma joutuu rajuun testiympäristöön.

Intialaisen monikulttuurisen, siis todella monikulttuurisen yhteiskuntamosaiikin ymmärtäminen on eurooppalaiselle vaikeaa. Kielien, aakkosjärjestelmien, tapojen ja uskontojen kirjo on häkellyttävä, se ei aukea yhden elämän aikana. Juuri kun jotain kuvittelee ymmärtävänsä, niin seuraavassa hetkessä huomaa syvällisen ymmärtämyksenä pinnalliseksi illuusioksi. Lisämausteensa antoivat tälle matkalle Intian talousjärjestelmän viime vuosien reippaat suunnanmuutokset.

.

Sarjakuvapiirtäjä Cira Almentin näkemyksiä matkan eri vaiheista

Valokuvia ja tekstiviestejä matkalta

YLE Elävä arkisto: Matti Rämö - Ääntä ja kuvaa matkoilta

Polkupyörämatkalla, joka päivä -blogi

Polkupyörällä Saharaan 2007

Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin 2009

Polkupyörällä Jäämerelle 2010

Matti Rämön haastattelu Puhekuplassa

Urheilupsykologi Veltto Virtasen vinkit vaikeiden hetkien varalle

   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 77, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi