YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Tekstiversio

 
 
 
  < Teksti-TV:n etusivulle
 
Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle
 

Kuva: Cira Almenti

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön pyöräilyhaaste oli polkea Helsingistä Kainuun ja Lapin kautta Murmanskiin ja Jäämerelle Norjaan. 45 päivän matka alkoi kotipihalta 19.7.2010

Kuva: Google Maps

 

Vierailu Murmanskiin
Kuuden viikon kilometrisaldoksi tuli 4520 km. Reitti kulki Karjalaan, Kainuuseen, Kuusamoon ja Itä-Lappiin, josta Raja-Joosepin kautta Venäjälle Murmanskiin. Venäjän-retken jälkeen polkaisu seuraili Norjassa Jäämeren rannikkoa. Paluu alkoi 12.8. Berlevågista Tenojoen kautta kohti Kilpisjärveä ja Ruotsin Lappia. Aiottu Altan vierailu jäi kylmän kelin vuoksi väliin. Lautta toi Uumajasta Vaasaan.

Pääsääntöisesti pikkuteitä ajaen rekkareittien riesa jäi matkalla vähäiseksi. Pikkutiet takasivat, että kiipeilyä riitti vaara- ja tunturiseutujen lisäksi muuallakin. Teiden kunto vaihteli rajusti, etenkin Venäjällä.

Telttailun riemua!
Etelän kesäinen lämpö vaihtui Norjassa pohjoisen syyskoleudeksi jo ennen elokuun puoltaväliä. Lisämausteen toivat Jäämeren hyiset ja rajut tuulet. Telttailu loi matkaan vapaan vaelluksen ulottuvuuden. Kaikkiaan 31 maastoyötä irrottivat mielen normaaliarjesta tehokkaasti. Nukahtaminen tuulen huminaan, kosken kohinaan tai lintujen ääntelyyn rauhoittaa, se on stressiterapiaa parhaimmillaan. Norjassa alkanut kylmyys katkaisi telttailun viikoksi, mutta paluu maastoon onnistui syksyn kosteudesta ja koleudesta huolimatta Ruotsin Lapissa.

 

Jäämerellä vaikeampaa kuin tropiikissa?
Aiempiin tropiikin polkaisuihini verrattuna Jäämeren-matka oli vaikeampi juuri viileyden vuoksi. Vaikka tiet olivat Venäjän osuutta lukuun ottamatta parempikuntoisia ja vaikkei rajuissa ruuhkissa tarvinnut polkea ollenkaan. Myös yksinäisyys tien päällä kävi ajoittain hieman raskaaksi.

Aikataulu osoittautui aavistuksen liian kunnianhimoiseksi. Lepopäiviä kertyi vain kolme ja puoli, mikä oli liian vähän. Tekniset ongelmat olivat kuitenkin lopulta marginaalisia matkan kokonaisuuteen nähden. Onnekkaasti jäin tien päälle vasta ensimmäisen työpäivän aamuna vasemman polkimen kammen hajottua.

Matkaseuranta Teksti-TV:ssä sekä blogissa
Matkan etenemistä pystyi seuraamaan YLE Teksti-TV:n kuntoliikuntasivuilta, jossa julkaistiin kolmasti viikossa tekstiviestejä tien päältä. Tekstiviestit on koottu matkakuvasivuille.

Polkupyörämatkalla joka päivä -blogin sivuilta löytyvät viikottaiset katsaukset matkan käänteistä. Blogin ensimmäinen matkaraportti on kirjoitettu heinäkuun 20. päivänä Ruokolahdella.

Neljäs matkakirja ilmestynyt
Reissun matkakirja Polkupyörällä Jäämerelle: Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita on ilmestynyt maaliskuussa 2012. Aiempien matkojen riemuja ja vaikeuksia sekä reittiseutujen ihmeitä on kuvattu yksityiskohtaisesti matkakertomuksissani. Maaliskuussa 2009 ilmestyi Etelä-Tunisian reissusta kirja Rengasrikkoja Saharassa: Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan. Intia-polkaisun kirja on julkaistu maaliskuussa 2010, Polkupyörällä Intiassa: Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä. Kaakkois-Aasia-polkaisun matkakirja Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin: Hymyn voimaa ja sodan jälkiä on ilmestynyt maaliskuussa 2011.

Kuva: Cira Almenti

Valokuvia ja tekstiviestejä matkalta

Polkupyörämatkalla, joka päivä -blogi

YLE Elävä arkisto: Matti Rämö
Ääntä ja kuvaa matkoilta

Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin 2009

Polkupyörällä Intiassa 2008

Polkupyörällä Pakilasta Saharaan 2007

Matti Rämön haastattelu Puhekuplassa

Urheilupsykologi Veltto Virtasen vinkit vaikeiden hetkien varalle


   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 77, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi