YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Tekstiversio

 
 
 
  < Teksti-TV:n etusivulle
 
Matti Rämö Mekong-joella: polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin

 

Kuva: Cira Almenti

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön pyöräilyhaaste oli polkea Thaimaasta Vietnamiin ja Laosin kautta takaisin. Matka alkoi lennolla Bangkokiin 25. lokakuuta, paluulento saapui Helsingin paukkupakkasiin 17.12.2009.

 

Kuva: Google Maps

 


Tasankoa Mekongin suistoon, sitten vuorille

Kahdeksassa viikossa kilometrejä kertyi 4500, eli tuhatkunta kilometriä alkuperäistä suunnitelmaa enemmän. Reitti kulki ensin kaakkoon Kamputseaan, Angkor Wat -temppelialueen kautta Phnom Penhiin, ja sitten Mekong-joen suistoon ja Vietnamin suurimpaan kaupunkiin Ho Chi Minhiin (Saigon). Polkaisun vaativin vaihe kohti pohjoista vei kahdessa viikossa Keski-Vietnamin vuoristo- ja ylänköalueiden kautta Laosiin. Sitten viileys vaihtui taas helteeksi, kun reitti seuraili Mekongia Vientianeen.


Bonus-päivätkin satulassa

Matka eteni arvioitua nopeammin, koska Kamputseassa isot maantiet olivat paljon oletettua paremmassa kunnossa. Lisäksi keskipäivän kuumuus yltyi vain muutamana päivänä niin rajuksi, ettei polkeminen onnistunut. Ylimääräisiä päiviä karttui peräti kuusi. Thaimaassa lomailun sijasta bonus-päivät kuluivat Laosin vuoristossa rehkimiseen jylhissä maisemissa.

Vuoristoetapin ja parin Vientianessa vietetyn päivän jälkeen jäljellä oli vielä viikon ja reilun 700 kilometrin matka Bangkokiin. Thaimaa-osuuden henkistä virettä laski hölmöily soijamaidon kanssa: vatsa meni sekaisin ja oksentelu vei voimia parin päivän ajan. Polkemisen ilo löytyi kuitenkin uudestaan, ja se huipentui viimeisen päivän opastettuun 15 kilometrin kuja-ajeluun Bangkokin laajan keskustan kylämäisissä kortteleissa.

 

Ei rengasrikkoja, ei ärjyviä rekkoja

Kaiken kaikkiaan polkaisu sujui ilman suuria vastoinkäymisiä. Yksi pinna meni poikki Laosin vuoristossa, mutta esimerkiksi rengasrikkoja ei ollut ensimmäistäkään. Koirat ahdistelivat lievästi Thaimaassa, ja yksi vaarallinen horjahdus seurasi koiran hätistelystä kovassa vauhdissa. Muutama läheltä piti -tilanne sattui porsaiden ja kanojen kanssa. Usein maanteilläkin asumusten pihapiirit ulottuivat tielle saakka, minkä vuoksi eläimet ja lapset juoksentelivat ajoradalla. Paikoin ajokokemus muistutti jopa olohuoneissa polkemista.

Mutta muutoin liikenteessä ei varsinaisia vaaratilanteita ollut. Isot ajoneuvot eivät olleet niin aggressiivisia kuin esimerkiksi Intiassa. Myös Ho Chi Minhin moottoripyörien kaaoksessa vallitsi pehmeä, toiset huomioon ottava arvomaailma.

Teiden kunto vaihteli runsaasti, mutta pääsääntöisesti teiden päällyste oli vähintäänkin kohtuullinen. Vietnamin vuoristossa sadekauden maanvyörymien raivaus oli vielä kesken, ja muutaman kerran eteneminen vaati puskemista parin-kolmenkymmenen metrin pätkän verran saviliejun läpi. Kamputseassa ja Laosissa hiekkatiet olivat paikoin todella hankalia, mutta hiekkaosuuksille päädyin omasta tahdosta uteliaisuuttani.

Hymyily kannattaa

Terveysongelmat jäivät perin vähäisiksi. Yhden päivän oksentelun lisäksi saldona oli yksi lyhyt, kevyt ripuli ja muutaman päivän lievä vilustumis-räkätauti, jotka eivät oleellisesti jarruttaneet menemistä. Sikainfluenssa olemassaolo näkyi vain rajoilla, joissa matkailijoita tarkkailtiin kuumetutkilla.

Ihmisten ystävällisyys ja kannustaminen ylittivät kaikki odotukset, mikä moninkertaisti matkan myönteisen annin. Jopa virkavallan edustajat kannustivat iloisen aktiivisesti polkemisessa. Hymyn ja naurun voima ylitti kielimuurit kevyesti. Hymyillä kannattaa silloinkin, kun asiat takkuavat, ja saa esimerkiksi ruokalassa eteensä jotain aivan muuta kuin on kuvitellut tilaavansa.

Paluu pakkas-Suomeenkin sujui mukavasti, eikä 53 asteen lämpötilaero estänyt pyöräilyä töihin, vaikka 7,5 kilometrin matkalla etuvaihtaja jäätyikin ja Laosissa vaurioitunut etulokasuoja hajosi. Matkaväsymyksen sijasta olo oli kevyt ja henkiset akut täydessä latauksessa.

Kolmas matkakirja ilmestynyt, neljäs tekeillä

Matkakirja Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin: Hymyn voimaa ja sodan jälkiä on ilmestynyt maaliskuussa 2011. Aiempien matkojen riemuja ja vaikeuksia sekä reittiseutujen ihmeitä on kuvattu yksityiskohtaisesti matkakertomuksissani. Maaliskuussa 2009 ilmestyi Etelä-Tunisian reissusta kirja Rengasrikkoja Saharassa: Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan. Intia-polkaisun kirja on julkaistu maaliskuussa 2010, Polkupyörällä Intiassa: Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä. Maaliskuussa 2012 ilmestyy seuraava matkakirja Polkupyörällä Jäämerelle: Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita, se kertoo kuuden viikon polkaisusta Helsingistä Murmanskiin ja Norjan pohjoisrannikolle ja Ruotsin Lapin kautta takaisin.


Valokuvia ja tekstiviestejä matkalta

Polkupyörällä Jäämerelle 2010

Polkupyörällä Intiassa 2008

Polkupyörällä Saharassa 2007

Matti Rämön haastattelu Puhekuplassa

Polkupyörämatkalla, joka päivä -blogi

Urheilupsykologi Veltto Virtasen vinkit vaikeiden hetkien varalle


   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 77, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi