1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kovaltshuk laukoi Venäjän maailmanmestariksi

Ilja Kovaltshukin laukaus ajassa 62.42 käynnisti Venäjän villit mestaruusjuhlat jääkiekon MM-kilpailuissa Kanadan Québecissä. Venäjä voitti Kanadan jatkoerässä maalein 5-4 (1-3, 1-1,2-0). Venäjä nousi kultaan kahden maalin takaa.

Venäjä meni kuin varkain 1-0 -johtoon ajassa 1.23. Sergei Fedorov iski kiekon Kanadan maalin taakse. Kiekko jäi tuomarin jalkoihin, josta Aleksander Ovetshkin siirsi maalin eteen ja Aleksander Semin sai rauhassa laukoa ohi Cam Wardin.

Kanada pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla 18 sekuntia Venäjän johtomaalin jälkeen, kun Vitali Proshkin lähti koukkaamisesta jäähylle. Pakkopeli ei pyöri, mutta ei vielä tuonut tasoitusta.

Proshkin pääsi jäähyltä, mutta Venäjä ei onnistunut purkamaan pakkopeliä. Ajassa 3.54 puolustaja Brent Burns laukoi siniviivalta tasoituksen. Jevgeni Nabokovin maalille oli rakennettu monen miehen maski.

Seitsemän minuutin pelin jälkeen Venjän maalilla oli valtava myräkkä. Kiekko osui tolppaan, liukui maalin edestä ja jäi lopulta Jevgeni Nabokovin alle. Tilanne tarkastettiin videolta, mutta tuomio oli selvä: ei maalia.

Kanada meni johtoon ajassa 9.17. Venäjän Maksim Sushinski toheloi alimpana miehenä keskialueella, ja Chris Kunitz pääsi karkuun. Raju lyöntilaukaus p-pisteiden välistä painui vastustamattomasti ylänurkkaan. Kunitzin karkumatkaa avitti Eric Staal, joka tylysti veti Sushinkilta jalat alta.

Venäjän ahdinko jatkui, kun Sergei Zinovjev joutui kampituksesta jäähylle. Kanadan pakkopeli jauhoi koko jäähyn ajan Venäjän päädyssä, mutta Nabokovin maali varjeltui.

Kanada pääsi pelamaan erän loppupuolella puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Fedor Tjutin huitaisi Fedorovin jäähyn aikana mailallaan Rick Nashin kasvoihin. Tuloksena oli 2+2 minuuttia.

Kanada jauhoi nopeasti ja avausmaalin tekijä Burns iski maalin edestä 3-1:een ajassa 14.51.

Peliä pelattiin käytännössä koko erän ainoastaan Venäjän päädyssä. Erän loppuhetkillä Venäjä pääsi pelaamaan ylivoimaa. Sitä ehdittiin pelata 38 sekuntia, ennen erän päättymistä.

Laukaukset kohti maalia olivat Kanada 15, Venäjä 5.

Venäjä hallitsi toista erää

Venäjä pääsi otteluun mukaan, kun se pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla. Venäjän pakkopeli pyöri ja Konstantin Kornejev laukoi siniviivalta. Laukaus meni ohi, mutta Semin iski päädystä kimmonneen kiekon suoraan ohi Wardin. Erää oli pelattu 1.14.

Heti kavennuksen jälkeen Ovetshkin pääsi puolittaiseen läpiajoon. Laukaisukulma meni kuitenkin pieneksi ja Ward peitti maalin.

Minuutti myöhemmin Aleksei Morozov pääsi vuorostaan yrittämään tasoitusta. Ward torjui kiekon kilpikädellään.

Venäjä hallitsi erän alkupuoliskoa selkeästi. Kanada pääsi pelaamaan kaksi minuuttia ylivoimaa, mutta silloinkin Venäjä hallitsi.

Kesken Venäjän painostuksen Kanadan Dany Heatley osoitti, miksi on yksi NHL:n parhaista maalintekijöistä. Heatley sai puolinaisen tekopaikan ja niin vain laukoi etukulmasta ohi Nabokovin. Kanadan 4-2 -maali syntyi ajassa 29.56.

Kanadan maalista huolimatta erä jatkui Venäjän hallinnassa. Paras paikka kavennukseen tuli Markoville, joka pääsi laukomaan kohti tyhjää maalia, mutta Ward sai heilautettua mailansa kiekon eteen.

Venäjä vei laukaukset kohti maalia erässä selkeästi numeroin 12-6.

Venäjä nousi tasoihin kolmannessa erässä

Venäjä sai kolmanteen erään hyvän lähdön, kun se pääsi pelaamaan ylivoimaa ajassa 42.11. Pakkopeli oli näyttävää, mutta maalivahti Ward nousi suureen rooliin. Hän torjui ylivoimalla Ilja Kovaltshukin laukauksen avopaikasta.

Erän kulku oli selkeä: Venäjä hyökkäsi ja Kanada turvautui vastaiskuihin. Venäjä kuormitti armotta suurimpia tähtiään.

Venäjä sai palkintonsa ajassa 48.55. Aleksei Tereshtshenko toi Venäjän jo maalin päähän. Semin laukoi ja kiekko jäi pyörimään maalin eteen, josta Tershtshenko iski sen sisään.

Minuuttia myöhemmin Venäjä pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Getzlaf joutui jäähylle koukkaamisesta. Ylivoima oli kuitenkin hermostunutta. Ensimmäisen minuutin aikana Kanada oli jopa lähellä tehdä viidennen maalinsa.

Vaatimattomasti menneen ylivoimapelin jälkeen näytti jo hetken hukanneen otettaan. Sitten Ilja Kovaltshuk näytti laukaisutaitonsa. tarkka laukaus laidasta yllätti Wardin ajassa 54.46.

Venäjän maalin jälkeen Kanada järjesti näyttävän mylläkän Venäjän maalille, mutta Nabokov kesti.

Kolmannen erän loppuhetkien paras paikka tuli Kanadalle. Kiekko kimpoili villisti Venäjän maalin edessä. Lopulta se päätyi Nabokovin mailan kautta Nashin kasvoihin. Kanadalainen poistui koppiin paikattavaksi.

Kolmas erä päättyi tilanteessa 4-4.

Kovaltshuk ratkaisi Venäjälle

Jatkoerän alkuun Venäjä sai mahdollisuuden ratkaista maailmanmestaruus, kun kaukaloon palannut Nash roiskaisi kiekon omalta alueelta katsomoon.

Venäjä lähti hakemaan ratkaisua neljällä hyökkääjällä. Se syntyikin ajassa 62.42, kun Kovaltshuk nousi siniviivalta keskelle ja laukoi tarkasti ohi Wardin.

Venäjän edellinen maailmanmestaruus oli vuodelta 1993.

Venäjän kultajoukkue