Hyppää sisältöön

Mustien pikajuoksijoiden esikuvaa muistetaan Berliinissä

Vuoden 1936 olympialaisten moninkertaista kultamitalistia, amerikkalaista Jesse Owensia muistetaan laajasti Berliinin MM-kisoissa. Fasistisen Adolf Hitlerin nenän alla neljä kultamitalia voittanut Owens näkyy USA:n joukkueen paidoissa, muistonäyttelyssä ja jopa katukylteissä.

Owens vei 100 ja 200 metrin juoksut ja 4x100 m:n viestin. Hitlerille pahin takaisku oli äärimmäisen jännittävä pituusfinaali, jossa Saksan Luz Long joutui lopulta taipumaan.

- Owens on Berliinissä sankari. Olemme nimenneet katuja hänen mukaansa ja televisiossa esitetään hänestä kertovia ohjelmia, kertoo kisajärjestäjien puheenjohtaja Heinrich Clausen YLE Urheilulle.

Olympiakisat olivat Hitlerille vallan väline. Menestyksellä piti osoittaa arjalaisen rodun paremmuus. Saksa voitti ylivoimaisesti eniten kultamitaleita, mutta Jesse Owens'ista tuli piikki natsi-ideologien lihaan.

- Me tulimme kisoihin tuhotaksemme myytin arjalaisten ylivoimaisuudesta, Owens sanoi televisiohaastattelussa vuosikymmeniä olympialaisten jälkeen.

- Kun ajattelimme, mitä Hitler oli sanonut, että me mustat amerikkalaiset olemme USA:n joukkueen "apulaisia", ja että tämä oli osoitus siitä, että Yhdysvallat joutuu kaivamaan juoksijoita jo pussin pohjalta kilpaillakseen Saksan superihmisiä vastaan, niin me päätimme tulla kisoihin, Owens muisteli.

Kaikkien Yhdysvaltain MM-urheilijoiden paitoihin on ommeltu nimikirjaimet "JO" Owensin muistoksi. Owensin kohtalo koskettaa erityisesti joukkueen afroamerikkalaisia urheilijoita.

- Jesse Owens raivasi tien meille, sanoi pikajuoksija Allyson Felix kisojen alla.

- Tiedän, että se, mitä Owensin piti kokea, oli rankkaa. Silti hän pystyi keskittymään, harjoittelemaan ja voittamaan, 1500 metrin juoksija Bernard Lagat ylisti.

Owensin kunniaksi on Berliinin olympiastadionin lähelle nimetty jo vuosia sitten myös katu. Tällä hetkellä olympiapuistossa on myös Owensista kertova näyttely.

Omana aikanaan Owens oli mustille ja joillekin valkoisillekin sankari, mutta nelinkertaiselle kultamitalistille kuuluvaa kohtelua hän ei heti voittojen jälkeen saanut. Hitlerin sanotaan kieltäytyneen kättelemästä Owensia, mutta tämän myytin kumosi Owens itse. Hänen mukaansa Hitler ei kätellyt ketään muutakaan kisojen ensimmäisen päivän jälkeen, koska olympialiikkeen säännöt kielsivät sen.

- Kulkiessani Hitlerin ohi, hän nousi ja tervehti minua ja minä tervehdin takaisin, hän sanoi itseään käsittelevässä kirjassa.

Todellisuudessa Owensin pettivät myös omat. Presidentti Franklin D. Roosevelt ei edes onnitellut Owensia.

- Hitler ei jättänyt minua huomiotta. Franklin D. Roosevelt jätti. Presidentti ei lähettänyt minulle edes onnittelusähkettä, Owensin kerrotaan sanoneen.

Berliinin olympiakisojen aika oli takuulla Owensille täynnä ristiriitaisia tunteita. Toisaalta hän oli tietoinen natsihallinnon rasistisesta ideologiasta. Toisaalta taas kotimaa Yhdysvallat oli vielä tuolloin monin paikoin tiukan rotuerottelun maa. Berliinissä hän saattoi matkustaa samoilla busseilla, käymään samoissa ravintoloissa ja asumaan samoissa hotelleissa kuin valkoiset. Yhdysvalloissa se ei usein ollut mahdollista.

Owensin virallisesta muistelemisesta huolimatta valtaosa ainakaan nuorista saksalaisista ei taida Owensia enää muistaa.

- Mielestäni on niin, että useimmat ihmiset eivät enää muista Jesse Owensia, hänen ajastaan on kulunut niin kauan aikaa, arveli MM-kisojen yhteydessä nuorisoleiriä vetävä Andreas Hille YLE Urheilulle.

.
.