Hyppää sisältöön

Suomalaisilla äärimmäisen laiha varausvuosikerta

St. Louis Blues varasi ensimmäisen suomalaispelaajan (Jori Lehterä) vasta NHL:n varaustilaisuuden kolmannella kierroksella. 100 joukkoon mahtui vain kaksi suomalaista, ja kaikkiaan varattiin vain seitsemän suomalaiskiekkoilijaa.

Tapparan Jori Lehterä varattiin kolmannen kierroksen alussa numerolla 65.

Lehterä pelasi läpimurtokauden Tapparassa ja nousi mahdolliseksi yllätysnimeksi varaustilaisuuteen. Hän on ollut jo kaksi vuotta varauskelpoinen.

Kolmannella kierroksella varattiin myös kiekollinen puolustaja Jyri Niemi. HPK-kasvatti pelasi viime kauden WHL-liigaa Pohjois-Amerikassa, joten hän on sangen tuntematon nimi Suomessa.

New York islandersin numerolla 72 varaamaksi tulleella Niemellä on hyökkääjätausta, ja se näkyi hänen viime kauden tehoissaan (14+20).

Yleisesti odotettiin, että ensimmäinen varattava suomalainen olisi ollut Lehterän seurakaveri, maalivahti Harri Säteri.

Säteri varattiin 11:ntenä maalivahtina

Harri Säteri varattiin lopulta neljännellä kierroksella numerolla 106 San Josen toimesta. Näin hän jatkaa San Josen varaamien suomalaismaalivahtien ketjua muun muassa Vesa Toskalan ja Miikka Kiprusoffin perässä.

Säteri oli 11:ntenä varattu maalivahti tämän vuoden varaustilaisuudessa. Häntä ennen varattiin ensimmäisellä kierroksella kanadalainen Chet Pickard ja yhdysvaltalainen Thomas McCollum sekä toisella kierroksella Ruotsin Jakob Markström, jenkki Jake Allen ja kaksi kanadalaismaalivahtia. Kolmannella kierroksella meni vielä kolme ja neljännellä yksi maalivahti.

Säteri on syntynyt Toijalassa 29. joulukuuta 1989. Juniorina Tapparassa pelannut maalivahti siirtyi C-juniori-iässä Hämeenlinnan Pallokerhoon, josta hän palasi Tapparaan A-juniori-ikäisenä.

Säteri oli mukana jo menneen vuodenvaihteen junioreiden MM-kilpailuissa Tshekissä. Silloin hän oli vielä Riku Heleniuksen kakkosmaalivahtina, mutta tulevassa vuodenvaihteessa Säteri lienee pikkuleijonien ykkösmaalivahti.

Säterillä on vyöllään kolme SM-liigaottelua Tapparan paidassa.

Viidennellä kierroksella suomalaisista meni raumalaisjuniori Eero Elo numerolla 145 (Minnesota), kuudennella KalPa:n Teemu Hartikainen (#163, Edmonton).

Viimeisellä seitsemännellä kierroksella suomalaisista varaus osui Ilveksen Matias Soinnun (#182, Tampa Bay) ja Bluesin Jani Lajusen (#201, Nashville) kohdalle.

Kaikkiaan suomalaisia varattiin vain seitsemän, joista vain kaksi mahtui 100 ensimmäisen varauksen joukkoon.

VARATUT SUOMALAISET

65. Jori Lehterä (St. Louis)

72. Jyri Niemi (NY Islanders)

106. Harri Säteri (San Jose)

145. Eero Elo (Minnesota)

163. Teemu Hartikainen (Edmonton)

182. Matias Sointu (Tampa Bay)

201. Jani Lajunen (Nashville)

.
.