Hyppää sisältöön

Pesäpallon sopupeleistä ehdollisia rangaistuksia

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut 20 pesäpalloilun sopupelijutussa syytettyä miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai sakkoihin. Jari Heikkilän syytteet hylättiin.

Pesäpallon sopupeleistä jaettiin ehdollisia tuomioita.

Vastaajat joutuvat Jani Petri Komulaista lukuunottamatta korvaamaan Veikkaukselle pitkävedossa saamansa nettovoitot. Veikkauksen niinsanottu kokonaisvahinkoa koskeva yli 9 miljoonan markan korvausvaatimus hylättiin kokonaan.

Kihlakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto vaati syytetyille rangaistuksia petosrikoksista ja avunannoista niihin. Miehet kiistivät syytteet, jotka koskivat viittä elokuussa 1998 pelattua ennalta sovituiksi epäiltyä superpesiksen ottelua.

Rangaistut ovat miesten superpesisjoukkueiden entisiä tai nykyisiä pelaajia, pelinjohtajia tai muita joukkueiden organisaatioihin kuuluneita. Osa pelaajista lopetti uransa sopupelijupakkaan, mutta osa on palannut takaisin kentille kilpailukieltojen päätyttyä.

Uusi-Oukari yllättyi

Pesäpalloilun sopupelijutun rankimpiin rangaistuksiin lukeutuvan viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen saanut Seppo Uusi-Oukari kuuli tuomiostaan puhelimitse maanantaina. Uusi-Oukari yllättyi.

- Joo, no kyllä se kuitenkin yllätys on, että siitä jotain tuomiota on saatu aikaiseksi. Tuntuu siltä nyt näin yhtäkkiä, Uusi-Oukari tuumasi tuoreeltaan.

- Ei missään vaiheessa tullut mieleenkään, että tämmöstä voisi tulla, kyllä tämä on ihan yllätys, Kankaanpäästä tavoitettu Uusi-Oukari jatkoi.

Vantaan käräjäoikeus katsoi, että Kankaanpään peliä johtanut Uusi-Oukari sopi Mauri Pyhälahden kanssa Kankaanpään ja Seinäjoen välisen, 11. elokuuta 1998 pelatun ottelun ja Jari Alasmäen kanssa 13. elokuuta 1998 pelatun Kankaanpään ja Oulun välisen pelin.

Pyhälahti ja Alasmäki saivat kolmen kuukauden ja 15 päivän ehdolliset tuomiot.

Uusi-Oukari sai tuomionsa petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen. Käräjäoikeus hylkäsi hänen kohdallaan kaksi avunantosyytettä.

- No, se on heidän näkemyksensä siitä asiasta sitten. Mihinkä nämä nyt sitten perustuu. Kunhan saan heiltä ne kirjelmät siitä, mitkä nämä faktat ovat, niin silloin täytyy ottaa tähän kantaa, Uusi-Oukari mietti.

- Nyt ainakin tuntuu siltä, että hommaa pitää sitten jatkaa, Uusi-Oukari sanoi.

Veikkaus tyytyväinen tuomioihin

Oy Veikkaus Ab ilmoitti maanantaina iltapäivällä pitävänsä Vantaan käräjäoikeuden antamaa päätöstä pesäpalloilun sopupelijutussa oikeansuuntaisena. Veikkaus ei kuitenkaan vielä ole ratkaissut, aikooko se valittaa tapauksesta hovioikeuteen.

Veikkaus perustelee kannanottoaan käräjäoikeuden tuomioon sillä, että "muunlainen päätös olisi ollut väärä signaali suhtautumisesta vilppiin vedonlyönnissä".

- Veikkaus katsoo, että langettaessaan melko ankarat tuomiot petosrikoksista, käräjäoikeus on tehnyt oikeansuuntaisen ratkaisun, yhtiön tiedotteessa kerrottiin.

Veikkauksen ns. kokonaisvahinkoa koskeva yli yhdeksänmiljoonan markan suuruinen korvausvaatimus hylättiin kaikesta huolimatta käräjäoikeuden tuomiossa tyystin. Oikeuden mukaan vastaajat eivät ole tekijäkumppaneina yhdessä tehneet heidän syykseen luettuja rikoksia.

- Asiassa ei ole Veikkauksen taholta selvitetty, että kysymys olisi yhteenliittymästä tai muusta kollektiivisesta järjestelystä sopupelien toteuttamiseksi, jota vastuu kokonaisvahingosta edellyttäisi, käräjäoikeudesta perusteltiin.

Silti Veikkaus painotti tiedotteessaan, ettei käräjäoikeus ole nähnyt sen toiminnassa moitittavaa tapahtumaketjun yhteydessä.

Aiemmin sopupeliasian käsittelyn aikana esitettiin väitteitä, joiden mukaan Veikkauksella olisi saattanut olla varmaa tietoa sopupeleistä ennen kohukierroksia. Epäiltyjen kiistäessä kaikki syytteet jutun pääkäsittelyn alkaessa puolustus arvosteli Veikkausta huolimattomuudesta. Puolustuksen mukaan yhtiön olisi pitänyt ymmärtää sulkea kohteet, koska sillä oli ennalta tietoa mahdollisista sopupeleistä. Tuolloinen Veikkauksen pääjohtaja Matti Ahde kuitenkin kiisti nämä väitteet ollessaan myöhemmin kuultuna oikeudessa.

Veikkaus on pitänyt lähtökohtanaan sitä, että "syylliseksi todetut velvoitetaan korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahinko".

- Tältä osin Veikkaus tulee paneutumaan huolellisesti käräjäoikeuden päätökseen ja tekee sen jälkeen ratkaisunsa hovioikeuteen valittamisesta, yhtiöstä kommentoitiin halukkuutta asian jatkokäsittelyyn.

Superpesis Oy ei kommentoi

Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Juha Tikkanen kertoi, että Superpesiksen hallitus pitää keskiviikkoaamuna puhelinkokouksen maanantaina annettujen sopupelituomioiden tiimoilta.

- Kokouksessa katsotaan aiheuttaako tämä jotain jatkotoimenpiteitä tai mitä toimenpiteitä tämä yleensäkään voi aiheuttaa, Tikkanen sanoi.

Keskiviikon kokousta edeltää perinpohjainen tutustuminen mittavaan, noin 400-sivuiseen päätökseen.

- Emme tiedä vielä näitä perusteluita eikä muita, ehkä turha ennakkoon arvioida mitään. Parempi ensin katsoa asia ja sen jälkeen kuitata pelin henki, Tikkanen jatkoi.

Tikkanen muistutti, ettei Superpesis Oy ole ollut yhdessäkään oikeudenkäynnissä osallisena, eikä hän itsekään ollut maanantai-iltapäivällä ehtinyt tutustua asiakirjoihin.

- Superpesiksen linja on ollut koko ajan se, että tämä on käräjäoikeuden päätös, Superpesis Oy ei tätä asiaa sen kummemmin kommentoi, Tikkanen linjasi.

Superpesis teki syksyllä 1998 sopupeliasiasta omat tutkimuksensa ja päätöksensä. Tikkanen toisti, että silloiset seurojen kanssa tehdyt päätökset, mm. peli- ja toimitsijakiellot, perustuivat urheilueettisiin ja sen hetkisiin pesäpalloilun sääntöihin ja kilpailumääräyksiin.

- Tämä on asia, joka on nyt päätetty, ja päätös on tuo mikä se on. Ei meillä ole siihen sanomista mihinkään suuntaan, Tikkanen sanoi.

Sopupeleistä tuomitut (kaikki rangaistukset ehdollisia)

Seppo Uusi-Oukari (Kankaanpään Maila) -Pelinjohtaja. Syytteet: petos ja kuusi avunantoa petokseen. -Tuomio: viisi kuukautta vankeutta petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.

Pasi Vanhatalo (Kankaanpään Maila) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: törkeä petos, avunanto törkeään petokseen ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 20 päivää vankeutta törkeästä petoksesta, avunannosta törkeään petokseen ja viidestä avunannosta petokseen.

Pertti Rajala (Kankaanpään Maila) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos, avunanto törkeään petokseen ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 15 päivää vankeutta törkeästä petoksesta, avunannosta törkeään petokseen ja avunannosta kolmeen petokseen.

Mauri Pyhälahti (Seinäjoen Maila-Jussit) -Pelinjohtaja. Syytteet: törkeä petos ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: kolme kuukautta 15 päivää vankeutta petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.

Jan Hautala (Seinäjoen Maila-Jussit) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: petos ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: 60 päiväsakkoa petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.

Jari Alasmäki (Oulun Lippo) -Pelinjohtaja. Syytteet: petos (vaihtoehtoisesti petoksen yritys) ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: kolme kuukautta 15 päivää vankeutta petoksesta ja kahdesta avunannosta petokseen.

Riku Kytösalmi (Oulun Lippo) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja yhdeksän avunantoa petokseen. -Tuomio: viisi kuukautta vankeutta törkeästä petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.

Petri Kaijansinkko (Jyväskylän Kiri) -Pelinjohtaja. Syytteet: petos ja kaksi avunantoa petokseen. -Tuomio: kolme kuukautta 15 päivää vankeutta petoksesta ja kahdesta avunannosta petokseen.

Janne Oinonen (Jyväskylän Kiri) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: törkeä petos ja kaksi avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja avunannosta petokseen.

Kari-Pekka Heinonen (Siilinjärven Pesis) -Toiminnanjohtaja. Syytteet: törkeä petos ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: viisi kuukautta vankeutta törkeästä petoksesta ja kahdesta avunannosta petokseen.

Juha Alatalo (Siilinjärven Pesis) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: 60 päiväsakkoa petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.

Jani Juhani Komulainen (Siilinjärven Pesis) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 20 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.

Jani Petri Komulainen (Siilinjärven Pesis) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petokseen ja viisi avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 20 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.

Hannu Manninen (Juvan Palloilijat) -Pelinjohtaja. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: viisi kuukautta vankeutta törkeästä petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.

Juha Wiberg (Juvan Palloilijat) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: 60 päiväsakkoa petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.

Jouni Heinikangas (Juvan Palloilijat) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.

Pasi Niemelä (Kaisaniemen Tiikerit) -Pelinjohtaja. Syytteet: petos ja avunanto petokseen. -Tuomio: kolme kuukautta 15 päivää vankeutta petoksesta.

Jari Keski-Heikkilä (Kaisaniemen Tiikerit) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja avunanto petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja avunannosta petokseen.

Jari Heikkilä (Haminan Palloilijat) -Pelinjohtaja. Syytteet: kaksi avunantoa petokseen. Tuomio: syytteet hylättiin.

Pasi Nurminen (Haminan Palloilijat) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: törkeä petos ja avunanto petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja avunannosta petokseen.

Jari Torkkel (Hyvinkään Tahko) -Fysioterapeutti. Syytteet: törkeä petos ja kaksi avunantoa petokseen. -Tuomio: 60 päiväsakkoa petoksesta ja kahdesta avunannosta petokseen.

STT

.
.