1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Itävaltalainen pyöräilijä Bernhard Kohl kärähti dopingista

Heinäkuussa ajetussa Ranskan ympäriajossa kolmanneksi sijoittunut Itävallan Bernhard Kohl on jäänyt kiinni uuden sukupolven EPO:n käytöstä. Kohl saattaa saada kahden vuoden kilpailukiellon ja menettää Tourin kolmossijansa, jolloin kolmanneksi nousisi Venäjän Denis Menchov.

- Sain Bernhard Kohlilta puhelun, jossa hän myönsi, että hänelle oli ilmoitettu positiivisesta testituloksesta. Käytetty aine oli EPO CERA, kertoi Gerolstainer-tallin manageri Hans-Michael Holzer.

Kohl on jo toinen Gerolsteiner-tallin pyöräilijä, joka jäi kiinni CERA:n käytöstä Ranskan ympäriajon aikana. Toinen kärähtänyt on saksalainen Stefan Schumacher.

Kohlin, Schumacherin sekä italialaisten Leonardo Pierpolin ja Riccarco Riccon käryt ovat seurausta siitä, että Ranskan antidoping-toimikunta (AFLD) tutki Tourin yhteydessä annetuista näytteistä jälkikäteen uudestaan uuden sukupolven EPO-hormonin CERA:n (Continuous Erythropoiesis Receptor Activator) läsnäoloa.

Ranskan antidoping-toimikunnan johtaja Pierre Bordry kertoi, että Kohlin näytteet oli annettu ennen Touria ja sen aikana, suunnileen samoihin aikoihin kuin kolmen muunkin kärähtäneen näytteet. Bordry ei kertonut, onko kaikki annetut näytteet jo testattu uudestaan, joten on mahdollista, että käryjä tulee vielä lisää.

AFLD:n Chatenay-Malabryssa sijaitseva laboratorio on kehittänyt tehokkaamman veritestin CERA:lle, jota on ollut vaikea havaita virtsanäytteistä. Myös toinen Maailman antidoping-toimikunnan (WADA) akkreditoima laboratorio Sveitsin Lausannessa on ottanut käyttöön uudenlaisen CERA-testin, ja Tourin verinäyteet testataan myös siellä.