1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Martti Kuusela: Kumpi ompi parempi?

Italia vai Englanti? Serie A vai Valioliiga? Inter Milano vai Manchester United? Jose Mourinho vai Sir Alex Ferguson? Mourinho ainakin on ollut kotona silloin, kun itseluottamusta on jaettu. Ennen Mestareiden liigan jatkopelien arvontoja hän sanoi haluavansa vastaan Manchester Unitedin. Parhaan. Vaikeimman. Hallitsevan Englannin, Euroopan ja maailmanmestarin. Sen saa, mitä tilaa.

Portugalilaisluotsi totesi Interin voittavan ottelun. Mourinho puhuu paljon, mutta on usein sanojensa mittainen mies.

Mestareiden liigan 16 parasta joukkuetta jatkaa taistelua maanosamme parhaan tittelistä ensi tiistaina ja keskiviikkona. Finaalihan pelataan toukokuun 29. päivänä Roomassa.

Mielenkiintoisin ensimmäisen pudotuspelikierroksen tiistai-illan taisteluista on Serie A:ta johtavan Interin ja Valioliigan kärkijoukkueen ManU:n kohtaaminen Milanossa. YLEn TV 2 näyttää ottelun.

Ottelupareissa on Italia - Englanti -"maaottelun" tuntua, sillä Interin ja ManU:n lisäksi AS Rooma kohtaa Arsenalin Emirates-stadionilla. Juventus vierailee Chelseaa vastaan Lontoossa. Mestaruus ei ole kuitenkaan vain italialaisten ja englantilaisten välinen kauppa, myös espanjalaisilla on sanansa sanottavana.

Mourinho johtaa

Interkoutsi Mourinho on niskan päällä valmentajien kohtaamisissa. Hän on voittanut keskinäisen kohtaamisen viisi kertaa. Sir Alex vain kerran. Molemmilla on kuitenkin Mestareiden liigan voitot taskussa. Mourinho kaappasi sen FC Porton kanssa ja pudotti matkalla voittoon mm. ManU:n. Sir Alex on vienyt kaksi kertaa Euroopan mestaruuden, tietysti ManU:n kanssa.

Interin ja ManU:n välistä ottelua ei voi maaotteluksi sanoa. Interin kokoonpanossa ei ole montakaan italialaista. Esimerkiksi AC Milania vastaan viime sunnuntaina pelasi vain yksi, 18-vuotias Davide Santon vasempana puolustajana.

On sanottu että taktiikka kohtaa intohimon - Mourinho vs Ferguson. Mielenkiintoista on nähdä minkälaisia taktisia vetoja toisilleen tutut valmentajat keksivät. Molemmat Mestarit ovat hyökkäävän futiksen puolestapuhujia. Kumpikaan ei kuitenkaan halua hävitä tätä ottelua.

Systeemi ei voita

Tiedetään, ettei systeemi voita otteluja vaan pelaajat sen tekevät. Systeemi voi auttaa, ettei matsia hävitä.

Mourinho vaihtelee taktisia kuvioitaan ottelun kuluessa enemmän kuin Ferguson. Portugalialisvalmentajan on nähty Italian liigan otteluissa vaihtavan kolmekin kertaa pelijärjestelmää.

Peliryhmittymä vaihtui 4-3-1-2 systeemistä 4-3-3:n kautta puhtaaseen 4-2-4 järjestelmään, jossa neljä hyökkääjää pyrki tekemään tulosta. Se ei kuitenkaan tuonut voittoa.

Sir Alex pelaa 4-4-2:lla. Sitä voi pelata kuitenkin hyvin eri tavoilla. Unitedin puolustus on ollut rautaa. Edwin van der Sar kokemuksellaan ja rauhallisuudellaan ohjaa Rio Ferdinandia ja Nemanja Vidiciä erinomaisesti. Patrice Evran paluu tuo lisää nopeutta ManU:n puolustuspelaamiseen. Vidicin puuttuminen pelikiellon takia on taas iso menetys.

Nuori Jonny Evans on korvannut liigaotteluissa erinomaisesti hänet niin kuin Rio Ferdinandinkin. Interin Zlatan Ibrahimovicin ja Adrianon pysäyttämiseen nuorukainen tarvitsee keskikentän apua.

Myös Interillä on hyvä maalivahti Julio Cesar. Mourinhon suojatit aloittavat neljän puolustuslinjal-la, jonka keskustaan on ehdolla joukko kokeneita pelureita kuten Walter Samuel, Ivan Cordoba, Marco Materazzi, Nicolas Burdisso ja Cristian Chivu. Nopeus ei ole heidän vahvin valttinsa. Kovuutta löytyy kaksinkamppailussa ja pääpelissä.

Keskikentät pääosassa

Interin kolmen miehen keskikenttä on joukkueen menestyksen salaisuus. Javier Zanetti ja toinen argentiinalainen Esteban Cambiasso pitävät huolen, ettei konttaava mies tee maalia. He kontrolloivat keskikenttää. Sulley Muntari auttaa enemmän hyökkäyspelissä ja suojelee Santonin nousuja vasemmalla puolella.

Työmyyrä Dejan Stankovic on linkki keskikentän ja kahden hyökkääjän Zlatanin ja Adrianon välillä. He ovat liikkuvia, taitavia ja pystyvät maalintekoon sekä pitämään palloa ylhäällä odottaessaan muiden pelaajien tukea.

Avainkysymys onkin, miten Sir Alex miehittää keskikentän. Se on varmaa että Cristiano Ronaldo pelaa laidalla, mutta ei Interin oikeaa laitapuolustajaa Maiconia vastaan, jonka ylösnousut ovat erittäin tehokkaita ja vaarallisia. Tehtävä mennee Ji-Sung Parkille, joka on tottunut mm. Chelseaa vastaan estämään nousevan pakin pyristelyt.

Sir Alex asettanee kokeneen kolmikon Paul Scholesin, Ryan Giggsin ja Michael Carrickin taistelemaan keskialueen herruudesta. Viidellä pelaaminen jättäisi Dimitar Berbatovin yksinäiseksi kärjeksi. Silloin vastahyökkäykset voisivat avata Interin puolustuksen.

Jos Ferguson jättää esimerkiksi Giggsin pois, niin Wayne Rooney tulee Berbatovin taakse. Hän pelaa syvemmällä ja pallon ollessa Interin puolustuksella, Rooney estää sen eteenpäin pelaamisen keskikentälle. Rooneyn paluu kentille tuo lisää asennetta, intohimoa koko joukkueelle.

Ottelu on vaikea molemmille joukkueille. Managerit ovat erinomaisia johtajia. He saavat suuret egot pelaaman joukkueelle. Ihmisten johtaminenhan on kuin pitäisi lintua kädessä, jos puristaa liikaa se tukehtuu, jos avaa kämmenen, lintu lentää tiehensä ja kakkii vielä päälle.

Internazionale ja Manchester United kohtaavat YLE Urheilun tv-ottelussa tiistaina 24. helmikuuta klo 21.35 alkaen!

Martti Kuusela