Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Ulkoministeri Haavisto tapaa ruotsalaisen virkaveljensä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin Helsingissä.

Ministerien kahdenvälisessä tapaamisessa keskustelunaiheina ovat Suomen ja Ruotsin jämähtänyt Nato-prosessi sekä Venäjän pian vuoden jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa.

Ministerit osallistuvat yhdessä myös Hanasaaressa järjestettävään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen seminaariin ja pitävät aamupäivällä yhteisen tiedotustilaisuuden.

Lähde: STT

Inka Haukka

Useita kuollut maanvyöryissä Perussa

Perussa on sattunut useita maanvyöryjä, joissa on viimeisimpien tietojen mukaan kuollut ainakin 15 ihmistä. Loukkaantuneita on ainakin 20.

Kivi- ja mutavyöryjä on ollut maan eteläosissa sijaitsevalla Arequipan alueella.

Arequipassa on ollut sunnuntaista lähtien rankkasateita.

Lähde: AFP

Google vastaa Microsoftin haasteeseen tekoälyssä

Hakukoneyhtiö Google kertoo julkaisevansa oman ihmisen kanssa keskustelevan koneälynsä nimeltä Bard. Ohjelmalla Google vastaa Microsoftin haasteeseen tekoälymarkkinoilla.

Microsoft on sijoittanut miljardeja viime aikoina suureen suosioon nousseeseen ChatGPT-keskusteluohjelmaan. Sen on katsottu mahdollisesti uhkaavan Googlen hakukoneen asemaa, sillä Microsoftin uskotaan naittavan ChatGPT:n oman Bing-hakukoneensa kanssa.

ChatGPT:n on kehittänyt sanfranciscolaisyritys OpenAI.

Lähteet: STT, AFP

Maanjäristyksessä kuollut Turkissa ja Syyriassa liki 4 000 ihmistä

Pelastustyöntekijät etsivät uhreja rakennuksen raunioista Syyrian Idlibissä. Kuva: Syria Civil Defense/UPI/Shutterstock/All Over Press

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen uhriluku jatkaa kasvuaan. Turkin varapresidentti Fuat Oktay on kertonut, että tuorein tieto Turkissa kuolleiden määrästä on ainakin 2 379. Lisäksi yli 14 400 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä yli 7 800 ihmistä. Kaikkiaan yli 4 700 rakennuksen kerrotaan sortuneen.

Maanjäristys on aiheuttanut valtavan määrän uhreja myös Syyrian puolella, jossa on tuoreimpien tietojen mukaan kuollut ainakin 1 444 ihmistä.

Lähteet: STT, AFP

Teemu Juhola

Valkoinen talo: Trumpin kaudella USA:n yllä leijui useita Kiinan palloja

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan Donald Trumpin hallinnon aikana Yhdysvaltojen ilmatilassa leijaili useita Kiinan tiedusteluilmapalloja.

Sullivan sanoi maanantaina, että presidentti Joe Bidenin kaudella tehdyt muutokset helpottivat viime viikolla Yhdysvaltojen yllä leijuneen pallon jäljittämistä.

Sullivanin mukaan samalla on selvinnyt, että vakoilusta epäiltyjä Kiinan ilmapalloja on ollut Yhdysvaltojen taivaalla aikaisemminkin.

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset ovat aiemmin sanoneet, että epäilyttäviä ilmapalloja olisi Trumpin kaudella ollut kolme ja Bidenin kaudella yksi. Useat Trumpin hallinnon aikaiset viranomaiset ovat sanoneet, etteivät ole tienneet Kiinan palloista.

Yhdysvaltojen mukaan lauantaina alasammuttu ilmapallo oli vakoilutehtävissä.

AP

Teemu Juhola

Kosovo sanoo hyväksyvänsä suunnitelman suhteiden normalisoimisesta Serbian kanssa

Kosovon pääministeri Albin Kurti sanoo hyväksyvänsä EU:n välittämän suunnitelman Kosovon ja Serbian suhteiden normalisoimisesta.

Länsimaat esittelivät tammikuussa 11-kohtaisen suunnitelman Kosovon ja Serbian välisten jännitteiden hillitsemiseksi. EU ja Yhdysvallat ovat uhanneet maita seurauksilla, jos ne eivät hyväksy suunnitelmaa.

Suhteiden normalisoimisesta on yritetty neuvotella EU:n välityksellä vuosien ajan. Nyt esitetyssä suunnitelmassa vaaditaan muun muassa aiemmin neuvoteltujen sopimusten täytäntöönpanoa.

Osa suunnitelmaa on Kosovon serbialueiden kuntien aseman selkeyttäminen. Suunnitelmassa esitetään perustettavaksi puoliautonomisten kuntien yhteenliittymää.

Kosovo on ollut huolissaan siitä, että maan serbiväestölle annetaan sopimuksessa enemmän vapauksia.

Kosovo itsenäistyi Serbiasta vuonna 2008. Serbia ei ole taipunut tunnustamaan itsenäisyyttä. Käsiteltävässä suunnitelmassa ei vaadita Serbiaa tunnustamaan Kosovon itsenäisyyttä. Serbian on kuitenkin lopetettava vastustamasta Kosovoa kansainvälisissä järjestöissä.

1,8 miljoonan asukkaan Kosovossa asuu noin 100 000 serbiä. Noin puolet serbeistä asuu Kosovon pohjoisosassa. Heistä suuri osa ei tunnusta Kosovon keskushallintoa.

Reuters

Mia Gertsch

Työkiistojen sovitteluissa ei vielä sopua, ratkaisun hakeminen jatkuu huomenna

Tänään on soviteltu useita työehtokiistoja.

Maanantaina neuvottelivat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto, Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Satamaoperaattorit.

AKT:n neuvottelut eivät edistyneet maanantaina ja niitä jatketaan torstaina, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoi Twitterissä.

Myöskään teknologiateollisuuden toimihenkilöiden ja kaupan alan neuvotteluissa ei löytynyt sopua, vaan neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla tiistaina.

Anni Huttunen

FBI pidätti uusnatsijärjestön perustajan – oli mukana suunnittelemassa iskua Baltimoren energiaverkkoon

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI on pidättänyt kaksi ihmistä energiaverkkoon kohdistuvien iskujen suunnittelusta. Suunnitellut iskut oli tarkoitus toteuttaa Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa Baltimoressa.

Toinen pidätetyistä on Brandon Russell, uusnatsijärjestö Atomwaffen Divisionin perustaja. Järjestö on levinnyt Yhdysvalloista myös moneen Euroopan maahan.

Uutiskanava NBC:n mukaan pidätetyt valmistelivat hyökkäyksiä sähköasemille. Syyttäjän mukaan heidän tavoitteenaan oli “Baltimoren kaupungin tuhoaminen”.

Lähteet: NBC, Reuters

Marika Harjumaa

Suomi lähettää asiantuntijoita avuksi Turkkiin

Joukko suomalaisia asiantuntijoita lähtee tiistaiaamuna Turkkiin auttamaan pelastustöissä. Tiistaina Turkkiin lähtevään ryhmään kuuluu seitsemän suomalaista pelastustoimen ja ICT-alan ammattilaista.

He kuuluvat Suomen kansainvälisestä pelastustoiminnasta vastaavaan ryhmään, jota kutsutaan nimellä Finn Rescue Team (FRT). Sen toimintaa koordinoi Pelastusopisto.

Lue koko juttu täältä.

Teemu Juhola

Georgian entinen presidentti pysyy vankilassa: Oikeus ei vapauttanut terveysongelmien takia

Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili istuu parhaillaan kuuden vuoden vankeustuomiota, jota hänen tukijansa pitävät poliittisena. Kuva: Jacek Turczyk / AOP

Georgiassa oikeusistuin on hylännyt vetoomuksen entisen presidentin Mihail Saakašvilin vapauttamisesta terveyssyiden takia.

Saakašvili istuu kuuden vuoden vankeustuomiota vallan väärinkäytöstä. Saakašvilin tukijat pitävät tuomiota poliittisena.

Saakašvilin lakitiimi haki vapautusta hänen heikon terveydentilansa perusteella. Saakašvili on ollut vankilassa useita kertoja syömälakossa. Hän on myös väittänyt joutuneensa myrkytyksen uhriksi.

Tukijoiden mukaan Saakašvili on hengenvaarassa, koska hän on menettänyt 40 prosenttia painostaan.

Georgian viranomaisten mukaan entinen presidentti liioittelee terveysongelmiaan päästäkseen vapaaksi vankilasta.

Saakašvili oli Georgian presidenttinä vuosina 2004–2013.

Reuters