Presidentti Ahtisaari vetäytyy julkisuudesta muistisairauden vuoksi

Tasavallan presidentin kanslia kertoo Ahtisaaren sairastavan Alzheimerin tautia ja viettävän ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa. 84-vuotias Ahtisaari oli tasavallan presidentti vuosina 1994–2000.

Presidentti Martti Ahtisaari keskustelutilaisuudessa Euroopan tulevaisuudesta marraskuussa 2017. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Presidentti Martti Ahtisaari luopuu kaikesta julkisesta toiminnastaan sairauden vuoksi. Asiasta kertoo tasavallan presidentin kanslia.

– Presidentti Martti Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia. Edenneen muistisairauden vuoksi hän saa tukea arkeen kotona ja viettää ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa. Perhe toivoo yksityisyyden kunnioittamista, kanslian tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

84-vuotias Ahtisaari oli tasavallan presidentti vuosina 1994–2000. Hän on ensimmäinen kaksivaiheisella, suoralla kansanvaalilla valittu presidentti.

Ahtisaari palkittiin vuonna 2008 Nobelin rauhanpalkinnolla ensimmäisenä suomalaisena. Hän johti presidenttikautensa jälkeen perustamansa CMI:n hallitusta vuoteen 2017. Samana vuonna CMI keräsi ”Älä kerro Martille” -kampanjallaan ennätyksellisen lahjoituspotin Ahtisaaren syntymäpäiväjuhlien kunniaksi. Myös Linnan juhliin Ahtisaari osallistui toistaiseksi viimeistä kertaa vuonna 2017.

Kymmeniätuhansia kohtalotovereita

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Sen oireita voidaan lievittää ja etenemistä hidastaa, mutta lääkkeet eivät pysäytä taudin etenemistä kokonaan.

Suomessa arvioidaan olevan ainakin 70 000 Alzheimerin tautia sairastavaa ihmistä. Vuosittain muistisairauksiin sairastuu meillä arviolta 14 500 ihmistä, kertoo Muistiliitto.

Taudin yleisyys kasvaa iän myötä. Tauti on alle 65-vuotiailla harvinainen, mutta yli 85-vuotiaista sitä potee jo 15–20 prosenttia, kertoo lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto.

Kaikista dementiasta kärsivistä 75–80 prosentilla on Alzheimerin tauti, osalla yhdessä muiden aivosairauksien kanssa. Alkuvaiheessa tauti ilmenee yleensä muistin heikentymisenä, ja sairauden edetessä oireita tulee enemmän.

Taudin perimmäisiä syitä ei tunneta, mutta tiedossa on erilaisia elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä, jotka lisäävät todennäköisyyttä sairastua. Suurimmassa osassa tapauksista Alzheimerin tauti ei ole perinnöllinen.

Juttua muokattu 2.9.2021 kello 16.42: Lisätty tietoja Alzheimerin taudista.