Hyppää sisältöön

Katariina Souri kertoi pelottavasta tilanteesta Spede Pasasen kanssa, MTV:n entinen johtaja on iloinen, että kokemukset tulevat julki

MTV:n entinen ohjelmapäällikkö ja -johtaja Jorma Sairanen uskoo, että lisää ahdistelukokemuksia tuodaan Suomessa esiin.

Pertti Pasanen (1930–2001) tunnetaan muun muassa monista Uuno Turhapuro -elokuvista. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Lenita Airiston tuoreessa kirjassaan esittämä väite Pertti "Spede" Pasasen yrittämästä raiskauksesta on saanut lukuisat muut Pasasen kohdanneet naiset puhumaan omista kokemuksistaan.

Näkyvimmin asiasta on puhunut taiteilija Katariina Souri, joka avasi kokemuksiaan maanantaina pitkässä julkisessa Facebook-julkaisussa (siirryt toiseen palveluun). Souri kertoo, että Pasanen vuonna 1989 tai 1990 halusi Sourin juontamaan Lasse Norreksen kanssa suunnittelemaansa ohjelmaa nimeltä Speden hauskimmat kotivideot.

– Sovimme tapaamisesta Lauttasaaressa sijaitsevaan ravintolaan, ja Spede pyysi, että ottaisin mukaan joitakin seksikkäitä vaatteita, jotta voisimme miettiä yhdessä mitä laitan ylleni kun teemme ohjelmaa varten otettavat promokuvat, Souri kirjoittaa.

Illallisen jälkeen Pasanen houkutteli kirjoituksen mukaan tuolloin parikymppisen, julkisuuteen vasta nousseen Sourin asunnolleen "katsomaan vaatteita ja valitsemaan niistä sopivimmat".

Kotonaan Pasanen Sourin kertoman mukaan muun muassa tempaisi tämän väkisin tanssiin, yritti lähennellä ja juottaa tälle viskiä.

– Spede käyttäytyi pelottavasti, joten säntäsin asunnosta pakoon, Souri kirjoittaa.

Hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa enempää toimittajille.

Katariina Souri kertoi Facebookissa pelottavasta kokemuksestaan Pertti "Spede" Pasasen kanssa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

"Oli onneksi hyvä kunto ja nopeat jalat"

Myös muut ovat jakaneet kokemuksiaan Sourin Facebook-tilille sekä muualle Facebookiin. Useammassa kommentissa kerrotaan, kuinka Pasanen on tarjonnut töitä tai vihjaillut mahdollisilla töillä, ja kutsunut naisia jollain verukkeella työhuoneelleen tai kotiinsa.

Jotkut kertovat lähentelystä, jotkut kertovat päässeensä tilanteista pois ongelmitta. Ainakin kaksi toimittajaa kertoo yleisestä ohjeesta, jonka mukaan Speden kanssa ei saanut jäädä kahden kesken.

Glorian tuottajana nykyään työskentelevä Kristiina Raitala kirjoittaa yksityisessä Facebook-ketjussa omasta kokemuksestaan Pasasen kanssa.

– Tein lounaalla haastattelun ja sitten piti lähteä etsimään jotain dokumenttia hänen työhuoneeltaan. Oli onneksi hyvä kunto ja nopeat jalat, Raitala kirjoittaa.

Hän ei halua kommentoida tapahtunutta Ylelle tarkemmin, eikä muista tarkkaa tapahtumavuotta.

– Siitä on niin kauan, että ravintola Havis Amanda oli vielä olemassa. Spede söi mateenmätileipää, Raitala viestittää Ylelle.

Kokemuksia on enemmän

Kokenut televisiojohtaja Jorma Sairanen kertoi Pasasen epäasiallisesta käytöksestä jo vuoden 2017 kirjassaan Daddy Cool (toim. Kalle Kinnunen).

Sairanen työskenteli MTV Oyj:n ohjelmapäällikkönä (1986–1997) ja ohjelmajohtajana (2001–2014) aikana jolloin Pasanen teki Maikkarille muun muassa Spede Show'ta ja Speden Spelejä.

Kirjassaan Sairanen toteaa, että alalla tiedettiin Pasasen vikittelevän nuoria naisia, jotka tulivat hänen ohjelmiinsa avustajiksi tai elokuviin pikkuosiin. Sairanen näki touhua läheltä ja määrittelee kirjassaan sen olleen "todennäköisesti joistain naisista aika painostavaa, mutta ei ylitsepääsemättömän härskiä".

– Ainakin kahdessa tapauksessa Spede oli ollut kalsareissa ja puhunut levottomia, kun nainen oli tullut töihin. Monessa tapauksessa työt olivat loppuneet, kun Spede ei saanut vastakaikua flirttiin. Nyt, 2010-luvulla, moinen toiminta johtaisi välittömästi syytöksiin sekä julkisuudessa että todennäköisesti juridisella puolella. Vielä 1990-luvulla kulttuuri oli hyvin erilaista. Juttua piti sietää huumorin varjolla, Sairanen kertoo kirjassaan.

Sairanen sanoo Ylelle puhelimessa, etteivät Lenita Airiston ja Katariina Sourin ulostulot olleet hänelle yllätyksiä. Hän sanoo kuulleensa niistä ja muiden kokemuksista jo aiemmin.

– Voin sanoa olevani tällä hetkellä tyytyväinen, että noi tulee ulos.

MTV:n entinen ohjelmapäällikkö ja -johtaja Jorma Sairanen on iloinen, että Pertti "Spede" Pasaseen liittyvät kokemukset tulevat julki. Kuva: Timo Korhonen / AOP

Viihdealalla vallitsi 1980- ja 1990-luvuilla miesvoittoinen kulttuuri, Sairanen huomauttaa. Hän myöntää itsekin puhuneensa härskejä käytävillä.

Työnantajana ja Maikkarin pomona hän ei saanut suoraan yhtäkään valitusta Spede Pasasen käytöksestä. Se kertoo kuitenkin enemmän ajan kulttuurista kuin siitä, ettei väärinkäytöksiä olisi tapahtunut.

Sairanen muistuttaa, että vuoden 2017 #MeToo-liike lähti yksittäisistä ulostuloista. Kun yksi ihminen tulee esiin kokemustensa kanssa, muiden on helpompi seurata. Hän uskoo, että näitä kokemuksia tuodaan Suomessakin nyt esiin lisää.

Miksi?

– No koska niitä on enemmän.

Lue lisää:

Spede Pasasen muistomerkkiä harkitaan uudelleen Kuopiossa – myös Katariina Souri kertoo ahdistelusta

Lenita Airisto syyttää Spede Pasasta raiskauksen yrityksestä, viihdeikonin kollegat ihmettelevät syytöksiä