Hyppää sisältöön

Näin kokoomusjohto kommentoi Wille Rydmaniin kohdistuvia väitteitä: “Itsekin nuoren tytön isänä tuntuu todella pahalta“

Kokoomuksen puoluejohto on järkyttynyt Wille Rydmanista esitetyistä väitteistä, joiden mukaan hän on käyttäytynyt ahdistavasti naisia kohtaan. Puolue aikoo selvittää asian.

Petteri Orpo sanoo, että puolueessa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kokoomuksen puoluejohto kommentoi Ylelle puolueen kansanedustaja Wille Rydmania kohtaan Helsingin Sanomien jutussa esitettyjä väitteitä ahdistavasta käytöksestä. Jutussa useat naiset väittävät, että Rydman on poliittista asemaansa hyödyntäen hakeutunut tekemisiin nuorten naisten ja tyttöjen kanssa ja käyttäytynyt heitä kohtaan ahdistavasti.

Wille Rydman kiistää blogikirjoituksessaan väitteet tiukasti ja sanoo artikkelin olevan täynnä virheitä.

– Helsingin Sanomat on julkaissut minusta järkyttävän artikkelin. Se on niin täynnä virheitä ja vääristelyjä, että yhdessä blogitekstissä on liki mahdotonta korjata niitä kaikkia. Artikkeli on myös niin musertavalla tavalla leimaava, että käytännössä en pysty korjaamaan sen väitteiden aiheuttamaa mainehaittaa, vaikka tekisin mitä, Rydman kirjoittaa blogissaan.

Rydman kertoo Ylelle katsovansa miten asiassa etenee.

– Katson asianajajani kanssa, miten tässä edetään, Wille Rydman sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Helsingin Sanomien jutun olleen järkyttävää luettavaa.

– Itsekin nuoren tytön isänä tuntuu todella pahalta nämä epäilykset mitä esitetään. On selvää, että tällaista ei voi hyväksyä ja tämä pitää tutkia.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kuvailee STT:lle juttua järkyttäväksi luettavaksi.

– Näin vakavia epäilyjä yhden ryhmän jäsenen toiminnasta käsitellään, mutta vielä on auki, miten ja milloin.

Petteri Orpo korostaa, että puolueväki ei ole viranomaisia, mutta häirinnän estämiseksi on tehtävä töitä. Puolue on Orpon mukaan valmis tekemään viranomaisten kanssa yhteistyötä asian selvittämiseksi, jos tilanne sitä vaatii.

– Voin sanoa sen, että kokoomuksessa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, väärää vallankäyttöä tai hyväksikäyttöä. Tulemme kaikin keinoin selvittämään asian.

Orpon mukaan hän ja puoluejohto olivat “jonkun aikaa” talven mittaan kuulleet huhuja siitä, että toimittajat tutkivat Rydmaniin kohdistuvia “epäselvyyksiä”. Epäselvyydet eivät kuitenkaan Orpon sanoin “yksilöityneet” ennen Helsingin Sanomien jutun julkaisua.

– Haluan korostaa, että minulla eikä puoluejohdolla ole ollut tietoa tämän asian vakavuudesta ja laajuudesta.

Kai Mykkänen on samoilla linjoilla.

– En ole tiennyt Rydmania kohtaan esitettyjen syytösten sisällöstä, Mykkänen kommentoi STT:lle.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokon mukaan Rydmaniin kohdistuvat väitteet ovat erittäin vakavia eikä kokoomus suvaitse minkäänlaista häirintää tai ahdistelua. Kokko toivoo, että viranomaiset tutkisivat asiaa, koska näillä on siihen parhaat edellytykset.

Kokko oli kuullut Rydmaniin kohdistuneista väitteistä ennen jutun julkaisua. Kokon mukaan hän ja Helsingin piirin toiminnanjohtaja olivat keskustelleet toimittajien aiemmin esittämistä väitteistä Rydmanin kanssa. Tämä oli kiistänyt väitteet.

Sekä Orpo että Kokko kertovat, miten kokoomus on erilaisten häirintäyhteyshenkilöiden ja “Code of Conduct” -käyttäytymissääntöjen avulla ehkäissyt häirintää, jotta puolueen tilaisuudet ja tapahtumat olisivat kaikille turvallisia tiloja.

Kokoomus nauttii historiallisen korkeaa 25,9 prosentin kannatusta. Puolue nousi hurjiin lukemiin peräti kahdella prosentilla edelliseen mittaukseen verrattuna Ylen uusimmassa kannatusmittauksessa kesäkuun alusta.

Lue lisää:

Kansanedustaja Wille Rydman Ylelle: Katson asianajajani kanssa, miten edetään – HS: Rydman on käyttäytynyt ahdistavasti nuoria naisia kohtaan