1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Guggenheim-säätiö haluaa taidemuseon Helsinkiin

Guggenheim-selvitysryhmä ehdottaa, että taidemuseo rakennettaisiin Helsingissä Eteläsataman rantaan Katajanokalle. Museon uskotaan kiinnostavan satoja tuhansia vierailijoita vuodessa. Helsingin kaupungin Guggenheim-säätiöltä tilaama raportti julkistettiin Finlandiatalossa tiistaina.

Ilmakuva Helsingin Eteläsatamasta ja Guggenheim-museon suunnitellusta paikasta. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Raportissa ehdotetaan museon sijaintipaikaksi kaupungin omistamaa tonttia Eteläsataman rannassa Katajanokalla. Paikalla sijaitsee nykyisin Kanavaterminaali. Museon kokonaispinta-ala olisi noin 12 000 neliömetriä, josta näyttelytilaa olisi arviolta 4000 neliömetriä. Siten uusi museo olisi kokoluokaltaan saman suuruinen kuin nykytaiteen museo Kiasma.

Rakennuksen suunnittelu- ja rakentamiskustannukset ovat arviolta 140 miljoonaa euroa. Helsinki rahoittaisi hankkeen julkisin varoin, mutta odottaa rahoitusta myös yksityisistä lähteistä sekä yrityksiltä.

Vuosittaiseksi kävijämääräksi arvioidaan 500 000 - 550 000. Heistä 300 000 tulisi kotimaasta. Museon uskotaan kasvattavan kulttuuriturismia ja siten myös muiden Helsingin taidelaitosten kävijämääriä.

Esillä arkkitehtuuri ja design

Selvityksen mukaan uusi museo toisi Suomen taiteen, designin ja arkkitehtuurin laajempaan modernin taiteen viitekehykseen esittelemällä suomalaiselle yleisölle Guggenheimin maailmanlaajuisen verkoston kokoelmista teoksia, jotka eivät koskaan ole olleet esillä Suomessa.

Helsingin Guggenheim keskittyisi arkkitehtuuriin ja designiin vahvemmin kuin muut Guggenheim-museot. Lisäksi Helsingissä museo voisi tarjota uusille yleisöille mahdollisuuden kohdata nykytaiteen uusimpia kansainvälisiä trendejä.

Selvityksessä ehdotetaan, että Helsingin Guggenheim-museolla ei olisi laajoja omia kokoelmia. Museossa olisi perinteisen museon elementtejä, mutta samalla se rikkoisi prosessien, esillepanon ja yleisön osallistumisen rajoja. Museo järjestäisi vuosittain 2 - 3 suurnäyttelyä ja 3 - 5 suppeampaa näyttelyä.

Selvityksessä suositellaan, että uusi museo ottaisi hoitaakseen osan Helsingin taidemuseon nykyisistä tehtävistä. Taidemuseon kokoelmatoimintaa ja julkisen taiteen tehtäviä kehittäisi jokin toinen kaupungin hallintokunta, jonka tehtäväksi se annettaisiin.

- Avaamalla taiteilijoille, suunnittelijoille ja arkkitehdeille yhteyksiä merkittäviin kansainvälisiin verkostoihin ja edistämällä uudenlaista taiteiden välistä vuoropuhelua Helsinkiin sijoittuva Guggenheim-museo tarjoaisi ainutlaatuisia mahdollisuuksia ja globaalia näkyvyyttä visuaalisen kulttuurin toimijoille Suomessa sekä laajemmin Baltian ja Pohjoismaiden alueella, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen sanoo.

Päätös museosta monivaiheinen

Selvityksen ehdotuksista ei ole vielä tehty päätöksiä. Helsingin kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto käsittelevät suosituksia lähiviikkoina. Kaupunki päättää sen jälkeen, siirrytäänkö hankkeessa seuraavaan vaiheeseen. Samaan aikaan Guggenheim-säätiön hallitus, joka konsultoi asiassa Guggenheim Bilbaon edustajia, päättää virallisesti, hyväksyykö se suunnitelman toteutettavaksi.

Jos kaikki osapuolet näyttävät hankkeelle vihreää valoa, uuden museon suunnittelijasta järjestetään arkkitehtuurikilpailu.

- Lähiviikkoina Helsingin kaupungin luottamushenkilöt ja asukkaat arvioivat selvitystä perusteellisesti ja päättävät jatketaanko hankkeen seuraavaan vaiheeseen. Luottamuksemme Suomen julkisen päätöksentekoprosessin monipuolisuuteen ja läpinäkyvyyteen on tärkeä selvityksen suosituksiin vaikuttava tekijä. Odotamme mielenkiinnolla tulevaa keskustelua, sanoo Solomon R. Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja ja globaalien strategioiden johtaja Juan Ignacio Vidarte.

Helsingin kaupunki tilasi tammikuussa 2011 Guggenheim-säätiöltä konsepti- ja kehittämisselvityksen, jossa tutkittiin mahdollisuudet perustaa Helsinkiin Guggenheim-museo. Salomon R. Guggenheim -säätiön edustajat luovuttivat selvityksen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle tiistaiaamuna Finlandiatalossa alkaneessa tilaisuudessa.