Mahtavaa revontulten leiskuntaa Lapissa - voimakas aurinkomyrsky iskeytyi Maahan

Voimakas aurinkomyrsky iskeytyi Maan magneettikenttään tiistaina illalla Suomen aikaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapissa päästiin ihailemaan näyttäviä revontulia, kun Auringosta purkautuneet hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Etelässä pilvinen sää esti revontulien näkymisen.

Revontulia Äkäslompolon taivaalla.
Auringosta on irronnut suuri magneettinen pilvi, josta purkautuneet hiukkaset ovat osuneet maan ilmakehään ja aihettaneet revontulet. Aurinkomyrskyn vuoksi osa napaseudun yli kulkeneista lennoista joutui muuttamaan reittiään. Kyseessä on voimakkain Maahan iskeytynyt aurinkomyrsky kuuteen vuoteen.

Ensimmäiset merkit magneettisen pilven saapumisesta Maan lähiavaruuteen havaittiin tiistai-iltana noin kello 17. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että pilven saapuminen näkyi magneettikentän häiriöisyystason nousuna.

Pilven etenemistä seurattiin avaruussääsatelliiteilla. Kyseessä oli voimakkain Maahan iskeytynyt aurinkomyrsky kuuteen vuoteen.

- Tammikuun 23. päivä oli komea soihtupurkaus auringon pinnalla. Se lähetti maan lähiavaruuteen plasmakuplan ja siksi nyt nähdään näitä revontulia, Ilmatieteenlaitoksen tutkija Kirsti Kauristie sanoo.

Kauristien mukaan ihmiset ovat revontulista poikkeuksellisen tohkeissaan, koska aurinko on viime vuosina ollut hiljainen.

- Vastaavia näin voimakkaita soihtupurkauksia ei ole pitkään aikaan ollut. Ja nyt näitä alkaa tulla, kun ollaan lähestymässä kohti auringon aktiivisempia vuosia, Kauristie sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin voimakas avaruusmyrsky voi vahingoittaa lähiavaruuden satelliitteja. Tietoja vahingottuneista satelliiteista ei kuitenkaan ainakaan vielä ole. Aurinkomyrskyn vuoksi osa napaseudun yli kulkeneista lennoista joutui kuitenkin muuttamaan reittiään.

Auringon koronasta eli kaasukehästä sinkosi sunnuntaina suuri purkaus kohti Maata. Purkaus matkasi Maata kohti noin 2 000 kilometriä sekunnissa, mikä on noin viisi kertaa nopeammin kuin auringosta lähteneet hiukkaset yleensä kulkevat.

Aurinkomyrsky on voimakkuudeltaan kolmostasoa viisiportaisella asteikolla. Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa.

- Edellinen maksimi oli vuoden 2000 tienoilla ja seuraava on vuonna 2013. Purkauksia on luvasssa tulevina vuosina useammin kuin viime vuosina, Kirsti Kauristie sanoo.