Hyppää sisältöön

Kaurismäen Le Havre kahmi Jussi-palkintoja

Aki Kaurismäen elokuva Le Havre on saanut parhaan elokuvan Jussi-palkinnon sunnuntaina järjestetyssä Jussi-gaalassa. Kaurismäki palkittiin myös parhaasta ohjauksesta ja parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuva sai yhteensä kuusi Jussi-palkintoa. Kaurismäki ei ollut itse paikalla vastaanottamassa palkintojaan.

André Wilms ja Kati Outinen näyttelevät Le Havre -elokuvassa. Kuva: Marja-Leena Hukkanen / Sputnik Oy

Le Havre palkittiin myös parhaasta naissivuosasta, kuvauksesta ja leikkauksesta.

Seuraavaksi eniten Jusseja sai elokuva Hiljaisuus, joka palkittiin neljällä pystillä.

Parhaan naispääosan Jussin sai Elina Knihtilä roolistaan elokuvassa Hyvä poika. Parhaan miespääosan Jussin pokkasi Joonas Saartamo suorituksestaan Hiljaisuus-elokuvassa. Jotkut näyttelijät eivät malttaneet vastustaa pientä poliittista kannanottoa, ja he kehottivat kiitospuheissaan yleisöä äänestämään Pekka Haavistoa presidentiksi.

Parhaan naissivuosan Jussi-patsaan voitti Elina Salo ja parhaan miessivuosan Ilkka Heiskanen. Elina Salolle myönnettiin myös betoni-Jussi elämäntyöstään elokuvan parissa.

Yleisö-Jussin sai elokuva Varasto.

Vuoden 2012 Jussi-gaala järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla. Se näytettiin suorana lähetyksenä Nelosella.

Jussi-patsaita on jaettu vuodesta 1944 lähtien. Kyseessä on tiettävästi Euroopan vanhin kansallinen elokuva-alan palkinto. Palkinnoista päättää alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura.

Kipsistä tehdyn patsaan nimi on peräisin Pohjalaisia-elokuvan Jussilta. Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Ben Renvall vuonna 1944. Nykyisin patsaat valmistaa Ben Renvallin poika, taiteilija Seppo Renvall.

Ylen yhteistuotantoja palkittiin

Useat Jussi-gaalassa palkinoja keränneet teokset olivat Ylen yhteistuotantoja. Eniten Jussi-patsaita kahminut Le Havre on Ylen ja Sputnik Oy:n yhteistuotanto.

YLE TV1:n Dokumenttiprojektissa esitetty Ikuisesti sinun sai parhaan dokumenttielokuvan palkinnon. Kyseessä on Ylen ja Avanton Oy:n yhteistuotanto.

Neljässä kategoriassa palkittu Hiljaisuus on puolestaan Ylen ja Cine Works Koskinen & Rossi Oy:n yhteistuotanto.

Elokuva Hella W palkittiin pukusuunnittelusta ja lavastuksesta. Elokuva on Ylen ja Snapper Films Oy:n yhteistuotanto.

Naissivuosa-Jussi ojennettiin Elina Knihtilälle elokuvasta Hyvä poika, joka on Ylen ja Bufo Oy:n yhteistuotanto.