Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Kunnilla ei halua laittaa oppilashuoltoa kuntoon

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan koulujen oppilashuoltoa ei ole vieläkään saatu kuntoon kaikissa kunnissa. Jonkka arvosteli oppilashuollon puutteita kovin sanoin jo pari vuotta sitten. Hän vaatii nyt, että oppilashuollon järjestämiseksi on laadittava nykyistä velvoittavammat ja täsmällisemmät säädökset.

Kuva: Yle

Lisäksi hän vaatii, että oppilashuoltoon on annettava riittävästi varoja ja säädösten noudattamisen valvontaa on kiristettävä.

Jonkka sanoo, että koulukuraattoreita ja -psykologeja on edelleen liian vähän, ja puutteista kärsii jopa viidesosa kouluista.

Oppilashuoltoon kuuluvat muun muassa terveydenhuolto, koulukuraattorit ja ruoka.

Oikeuskansleri epäilee kuntien halua korjata koululaisten palveluiden puutteita. Hänen mukaansa merkittävä osa kunnista on jo pitkään hoitanut oppilashuoltoa ilman riittävää henkilökuntaa. Valtio on antanut kunnille lisää rahaa lääkärintarkastuksiin, mutta lähes kolmasosa kunnista käytti toimintaan saadut rahat johonkin muuhun kuin lailla säädettyihin, asianmukaisiin koululaisten terveystarkastuksiin.

Jonkan mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole pystynyt kertomaan, milloin lapsille tarjotaan koko maassa yhdenvertaiset palvelut.

.
.