Eurooppa palelee - jopa Mustameri jäätyy

Purevat pakkaset ovat aiheuttaneet pulmia eri puolilla Eurooppaa. Pankkiautomaatit ovat jäätyneet Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Romaniassa jopa Mustanmeren rannat ovat alkaneet jäätyä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Matkustajat värjöttelivät raitiovaunun kyydissä Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa torstaiaamuna. Kuva: Vassil Donev / EPA

Myös Tonava ja Saksan Elbe ovat alkaneet jäätyä paikoin, mikä on vaikeuttanut laivaliikennettä.

Pakkaset ovat aiheuttaneet toistasataa kuolemaa. Esimerkiksi Puolassa suurin osa kuolleista oli kodittomia. Viranomaiset vetosivat, että kaikki auttaisivat, jos näkevät lähimmäisensä hädässä.

Eniten kuolonuhreja on Ukrainassa, missä pakkasiin on menehtynyt 63.

Kaikki pakkaskuolemat eivät ole johtuneet hypotermiasta, vaan muutamia on kuollut myös kelvottomien lämmityslaitteiden aiheuttamiin häkämyrkytyksiin.

Esimerkiksi Bulgariassa lämpötila on ollut lähes 30 astetta pakkasen puolella. Jos pakkanen sinällään ei ole ollut Sloveniassa yhtä pureva, 50 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet ovat irrottaneet kattoja ja pakottaneet kouluja kiinni. Serbiassa noin 11 500 ihmistä on joutunut lumen saartamiksi kyliinsä.

Albaniassa puolestaan valtion oikeusasiamies on majoittanut toimistoonsa tilapäisesti 15 romaniperhettä. Romanit oli häädetty pääkaupunki Tiranan lähiöstä.