Hyppää sisältöön

Niinistöllä selkeä etumatka presidenttikisassa

Kokoomuksen Sauli Niinistö on säilyttänyt vahvan johtoasemansa presidentinvaalin loppusuoralla. YLE Uutisten presidentinvaalitutkimuksessa ehdokkaansa jo valinneista Niinistöä äänestäisi 62 ja vihreiden Pekka Haavistoa 38 prosenttia. Kaikista vastanneista 23 prosenttia ei osaa tai ei halua nimetä ehdokastaan.

Grafiikka
Presidenttiehdokas Sauli Niinistön etumatka Pekka Haavistoon on yli 20 prosenttia. Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän mielipidetiedustelun mukaan Niinistö saisi toisella kierroksella 62 prosenttia ja Haavisto 38 prosenttia äänistä.

Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten yhteensä 1 492 henkilöä. Haastattelut tehtiin 25.1.-1.2.2012, ja mittauksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Niinistön kannatus on vahvinta kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja keskustan äänestäjien piirissä. Myös perussuomalaisten ja RKP:n kannattajien enemmistö tukee Niinistöä. Haavisto on vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n äänestäjien suosikki.

SDP:n kannattajien joukossa Haavisto voittaa Niinistön prosenttilukemin 54 - 46 ja vasemmistoliitossa Haavisto voittaa luvuin 88 - 12.

Keskustan äänestäjistä Niinistöä tukee 81 ja Haavistoa 19 prosenttia. Perussuomalaisista Niinistöä äänestää 71 ja Haavistoa 29 prosenttia.

Taloustutkimus mittasi myös äänestysvarmuutta.

Kaikista vastanneista 1 235 vastaajaa ilmoitti jo äänestäneensä tai äänestävänsä varmasti tai melko varmasti. Tässä joukossa ehdokkaansa jo valinneista Niinistöä äänestäisi 61 ja Haavistoa 39 prosenttia.

Taloustutkimus kysyi tällä kertaa myös sitä, milloin äänestäjät tekivät ensimmäisellä kierroksella lopullisen ehdokasvalintansa.

Joka kolmas äänestäjä päätti ehdokkaastaan vasta viimeisellä viikolla ja heistä joka kolmas lykkäsi ehdokasvalinnan vaalipäivään saakka.