Hyppää sisältöön

Painava reppu pilaa koululaisen selän

Lapset raahaavat reppuja, jotka ovat yli 10 prosenttia heidän omasta painostaan. Tutkijoiden mukaan raskaista repuista aiheutuu selkäkipuja ja muita vaivoja. Ongelma liittyy vallitsevaan istuvaan elämäntapaan.

Kuva: Yle

Tutkimuksessa arvioitiin yli 1400:n iältään 12-17-vuotiaan espanjalaisen koululaisen selän terveys. Teinit punnittiin 2 kertaa. Ensin ilman takkeja, kännyköitä, avain nippuja yms painolastia, mutta koulureput selässä. Toinen kerta punnitiin ilman reppuja. Myös pituudet mitattiin ja koululaisten terveyttä, elämäntapoja, liikkumista tai sen puutetta selvitettiin

Suurin osa, 9 kymmenestä, kanniskeli keskimäärin lähes 7 kilon reppuja. Reilusti yli puolet kantoi reppua, joka painoi 10% teinin omasta painosta ja joka viidennen reppu ylti 15 prosenttiin omasta painosta. Joka neljännellä oli ollut selkäkipuja enemmän kuin 15 päivänä edeltävän vuoden aikana. Yleisin selkävaiva oli skolioosi tai selkärangan käyryys, mistä seurasi alaselkäkipuja sekä jatkuva lihasjännitys.

Tytöillä oli suurempi selkäkipujen riski ja heillä riski kasvoi iän myötä.

Monet lapset kuskaavat ylettömän painavia reppuja, mikä on haitallista kehittyvälle lapselle. Pitkän päälle liian painavat reput voivat aiheuttaa kroonisia kipuja ynnä muita selkävaivoja, toteaa British Medical Journal.

.
.