Hyppää sisältöön

BMW: E10-bensiini ohentaa ja vanhentaa auton öljyt

E10-bensiini saattaa olla moottoreille huomattavasti haitallisempaa kuin tähän saakka on luultu. Nyt saksalaiset autonvalmistajat BMW ja Daimler ryhtyvät yhdessä tutkimaan polttoaineeseen liittyviä uusia väitteitä. BMW:n johtaja sanoi sunnuntain Welt am Sonntag -lehden haastattelussa, että E10 saattaa johtaa moottorin ennenaikaiseen kulumiseen.

BMW:n mekaniikkakehityksen johtaja Thomas Brünerin mukaan etanolipitoisuuden noustessa moottoriin päätyy enemmän vettä. Vesi kondensoituu palokaasuista ja joutuu moottoriöljyn sekaan. Brünerin mukaan tämä johtaa moottoriöljyn ohentumiseen ja ennenaikaiseen vanhentumiseen.

E10-bensiiniä käyttävissä maissa saattaa seurauksena olla, että ainakin BMW-autojen öljynvaihtoväliä on lyhennettävä.

Asiantuntijat neuvovat seuraamaan öljytikkua useammin

BMW-johtajan E10-väite on autoteollisuuden puolelta ensimmäinen raskaan sarjan ulostulo Saksassa. Nyt Mercedeksen emoyhtiö Daimler ja BMW lähtevät yhteistyöhön testisarjalla, jolla autojätit haluavat selvittää polttoaineen vaikutuksia.

Tuloksia odotellessa saksalaisasiantuntijat neuvovat E10-bensiiniä käyttäviä autoilijoita tarkistamaan moottorin öljymäärän aiempaa tiheämmin. Mikäli öljymäärä näyttää öljytikussa lisääntyvän, on se merkki öljyn ohentumisesta.

Saksan talousministeri Rainer Brüderle on BMW:n johtajan uusista väitteistä hämmentynyt. Yleisradioyhtiö ARD:n haastattelema ministeri vaatii öljyteollisuutta antamaan kuluttajille kaiken sen tiedon, mitä E10 -bensiinistä on saatavissa. Se on Brüderlen mukaan näiden velvollisuus.