1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Retusoimaton Cate Blanchett saa taputukset

Kansikuvatyttö aiheuttaa kohun yhtä lailla, jos häntä on retusoitu liikaa tai jos kuvaa ei ole käsitelty ollenkaan. Nyt viihdemedian kiinnostuksen kohteena ovat tunnistamattomaksi kaunisteltu näyttelijä Demi Moore sekä kollega täysin päinvastaisesta syystä.

Intelligent Life -julkaisun kannessa retusoimaton Cate Blanchett. Kuva: YLE / Grafiikka

Talouslehti Economistin sisarjulkaisu Intelligent Life on valinnut kanteensa 42-vuotiaan Cate Blanchettin. Kuvaa ei ole toimituken mukaan käsitelty ollenkaan, vaan kasvojen kaikki uurteet on jätetty esille silmäpusseja myöten. Kannessa kasvokuvan vieressä lukee provosoivasti "tämä ei ole elokuvatähti".

Kuva leviää verkossa uutissivustolta toiselle. Kuvan käsittelemättä jättäminen on nykyisin jo jotain niin poikkeuksellista, että toimitus joutuu perustelemaan sitä.

- Joskus voi miettiä, mikseivät valokuvaajat saman tien kuvaa tähdistä tehtyjä vahanukkeja, Intelligent Lifen päätoimittaja Tim de Lisle kirjoittaa.

Tällä viikolla on puhuttanut toisenkin näyttelijän kasvokuva. Hollywood-tähti Demi Mooren, 49, mainoskuva kosmetiikkaketjun kampanjassa on puolestaan niin kovalla kädellä retusoitu, ettei moni ole edes tunnistanut julkkismallia. Jopa Mooren korvat on nostettu tyystin eri korkeudelle. Amerikkalaislehdet kysyvät, miksi tämä on ollut tarpeen valmiiksi näyttävän naisen kuvassa.

Kuvankäsittely on kuitenkin normi. Lehdet ja mainostajat perustelevat kasvojen retusointia paremmalla myynnillä, vaikka usein myöntävätkin sen vääristävän etenkin nuorten kauneusihanteita. Australiassa ilmestyvän Women's Weekly -lehden päätoimittaja kärjisti ongelman hiljattain omin sanoin.

- Naiset vaativat muuntelemattomia kuvia, mutta ostavat vain kauniita, päätoimittaja Helen McCabe sanoi.