1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

MLL vaatii eroperheille lisää tukea

Mannerheimin Lastensuojeluliitto vaatii eroperheille lisää yhteiskunnan tukea. MLL:n mielestä esimerkiksi kunnallisten lastenvalvojen pitäisi tarjota seuranta-aikoja lasten tapaamisiin ja huoltajuuteen liittyvissä asioissa yhden käyntikerran lisäksi. MLL:n vanhempainpuhelimen ja -netin yhteydenotoista käy ilmi, etteivät eroperheet saa tarpeeksi ammatillista apua tai että vanhemmat ovat pettyneet saamaansa apuun.

Kuva: Yle

- Kun sen kanssa ei voi sopia yhtään mistään, ei koulunkäynnistä, harrastusjutuista puhumattakaan, eräs erotilanteessa oleva vanhempi kuvaa hankaluuksia sopia entisen puolison kanssa lasten asioista.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimeen ja -nettiin tulevista yhteydenotoista jo neljännes koskee jollain tavalla erotilanteita. Jos vanhemmat eivät pysty keskenään sopimaan asioista, vaikuttaa se tietenkin lapsiin.

- Edelleen avioeroissa perheet tai vanhemmat jäävät liian yksin. Ehkä tässä on vähän semmoinen harha, että kun avioeroista on tullut yleisempiä, niin ajatellaan, että ne olisivat jotenkin helpompia. Näinhän se ei missään nimessä useinkaan ole, muistuttaa Auttavien puhelinten ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki.

- Usein sellaiset tilanteet, joissa on jonkunnäköinen suuri epätasapaino vanhempien välillä, eli jos toinen osapuoli käyttäytyy jotenkin aggressiivisesti, manipuloiden tai jotenkin uhkaavasti, niin näissä tilanteissa nämä altavastaajavanhemmat ovat tosi yksin. He ovat usein kokeneet, etteivät ole saaneet mistään tukea tai heitä ei yksinkertaisesti uskota.

Monet MLL:n vanhempainpuhelimeen soittavat tai nettikirjepalveluun kirjoittavat ovatkin pettyneitä saamaansa ammattiapuun.

- Se on onnistunut pyörittämään ammattilaisetkin sen ympärillä siihen sen valheeseen, nyt ne oikeasti uskoo, että se on niin sitoutunut ja haluaa vain viettää aikaa lastensa kanssa, vaikka kaikelta piilossa se uhkailee koko ajan, kertoo eräs ammattiapuun pettynyt yhteydenottaja.

Tapaamisia lastenvalvojen luona pitäisi lisätä

MLL:n mukaan erotilanteissa pitäisi olla enemmän apua tarjolla erityisesti lasten tapaamisiin ja muihin huoltajuutta koskeviin asioihin.

- Eroperheitä pitäisi seurata vähän tarkemmin. Kun virallinen tapaaminen lastenvalvojan luona on ollut, niin esimerkiksi muutaman kuukauden päästä siitä olisi uusi tapaamisaika, jolloin tarkistettaisiin miten erotilanne on sujunut. Pitäisi käydä läpi, ovatko lasten tapaamiset ja koko elämä eroperheissä muutenkin suhteellisen kunnossa, ehdottaa Auttavien puhelinten ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki

Joskus vanhemmat ovat huolissaan entisellä puolisolla olevista lapsista. Jos huoli lasten hyvinvoinnista on kova, MLL:n päivystäjä saattaa neuvoa soittajaa ottamaan reilusti yhteyttä lastensuojeluun. Monilla soittajilla on näet yhä epäilyksiä tai jopa pelkoja lastensuojeluviranomaisia kohtaan.

- Se ei ole ikinä osallistunut lasten hoitoon millään tavalla, se ei huolehtinut niistä eikä mitään, miten ihmeessä se voi pitää lapsia viikon... saakohan lapset siellä edes ruokaa ja nukkuuko ollenkaan, kuvailee eräs vanhempi huoltaan entisellä puolisolla olevista lapsistaan.

Mannerheimin Lastenliiton Vanhempainpuhelimessa ja nettikirjepalvelussa vastataan vuosittain noin 850:een yhteydenottoon. Eniten apua kaivataan pikkulasten ja murrosikäisten kasvatusasioissa, mutta erotilanteita koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet viime vuosina.