Hyppää sisältöön

Saksalainen Ratzinger valittiin uudeksi paaviksi

Vatikaanin konklaavi eli valintakokous on valinnut uudeksi paaviksi saksalaisen kardinaalin Joseph Ratzingerin. Paavin nimeksi tuli Benedictus XVI. Katolisen kirkon 265. johtajan valinnan merkiksi Sikstuksen kappelin piipusta tuli valkeaa savua ja kellot soivat.

Valittu Ratzinger oli mahdollinen paaviehdokas julkisuudessa jo ennen konklaavin kokoontumista. 78-vuotias saksalainen oli paavi Johannes Paavali II:n läheinen avustaja ja johti myös tämän muistomessua. Monet tarkkailijat kuitenkin epäilivät etukäteen, kykeneekö konservatiivinen Ratzinger saamaan taakseen riittävää kannatusta.

Kaikkia yksityiskohtia konklaavin äänestyksestä ei julkaista sataan vuoteen. Konklaavin kardinaalit tulevat 52 maasta. Eniten eli 20 kardinaalia on Italiasta, 11 Yhdysvalloista. Euroopasta kardinaaleja on kaikkiaan 58. Konklaaviin osallistuvien kardinaalien on oltava alle 80-vuotiaita. Benedictus XVI pitää virkaanastujaismessunsa sunnuntaina 24. huhtikuuta Pietarinkirkossa Vatikaanissa. Paavin valintaa kiiteltiin YK:n pääsihteeri Kofi Annan on onnitellut uutta paavia ja toivoo hänelle voimia sekä rohkeutta tulevien tehtävien hoitamiseen. Annanin mukaan sekä YK että paavin toimisto ovat sitoutuneet rauhaan, oikeudenmukaisuuteen, uskonnonvapauteen ja ihmisten keskinäiseen kunnioitukseen. Yhdysvallat toivotti uuden paavin tervetulleeksi virkaansa ja toivoi, että USA:n ja Vatikaanin jo ennestään erinomaiset suhteet jatkuvat. Presidentti Bush kehuu Ratzingeria "viisaaksi ja tietäväksi" mieheksi. Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin mukaan paavin valinta on suuri kunnia Saksalle. Hän uskoo, että Ratzinger on pätevä seuraaja Johannes Paavali II:lle. Afrikan katoliset valtiot ovat ottaneet uuden paavin iloiten vastaan huolimatta siitä, ettei heidän oma ehdokkaansa päässyt paaviksi. Nigerian katolisen kirkon johtaja pitää uuden paavin konservatiivisuutta pelkästään hyvänä asiana, koska katolisuuden perintöä on vaalittava. Katolisen kirkon naisasioita ajavan aktivistin Joan Chittisterin mukaan uudella paavilla on "rajoittunut ymmärtämys" naisia kohtaan. Hänen mukaansa kirkon johtajan tulisi olla avoimempi erilaisille näkökulmille. Euroopan komission johtaja Jose Manuel Barroso toivoo paaville pitkää virkakautta, jotta hän voi työskennellä eri uskontokuntien ja ihmisten välisen yhteisymmärryksen sekä rauhan puolesta. YLE24, Reuters, AFP, BBC Paavi Benedictus XVI - konservatiivi Saksasta

Sikstuksen kappelin piipusta tuli savua jo ennen kello 19:ää, mutta savun väri oli epäselvä. Vasta kellojen sointi varmisti, että uusi paavi oli valittu. Musta savu olisi merkinnyt sitä, että paavin valinta on vielä kesken.

Sikstuksen kappeliin sulkeutuneet 115 kardinaalia eivät olleet yhteydessä ulkomaailmaan ennen valintaa. Kardinaalit asuivat konklaavin ajan tarkoitusta varten rakennetuissa tiloissa Vatikaanin sisäpuolella.

1900-luvulla valittiin kaikkiaan kahdeksan paavia, eikä yksikään valinta kestänyt viittä päivää kauemmin. Tämänkertainenkin valinta oli nopea. Paavi Johannes Paavali II saatiin valituksi kolmessa päivässä vuonna 1978.

Kilvassa ei ollut varmaa voittajaa Selvää ennakkosuosikkia 1,1 miljardin roomalaiskatolilaisen uudeksi johtajaksi ei ollut tiedossa etukäteen. Ratzingerin lisäksi tiedotusvälineissä esillä oli myös noin 15 muun kardinaalin nimi, joukossa italialaisia, brasilialainen, nigerialainen ja hondurasilainen.

Uuden paavin astuessa esille Vatikaanin parvekkeella, Pietarinkirkon aukiolle oli tullut jo arviolta 100 000 ihmistä, jotka hurrasivat paaville. Benedictus XVI:n nimeä käyttävä Ratzinger sanoi olevansa nöyrä ja yksinkertainen Herran palvelija. Hän pyysi maailmaa rukoilemaan paaviutensa puolesta. Lisäksi uusi paavi siunasi Roomaa ja maailmaa. Valinta kesti kaksi päivää, savun väristä epäselvyyttä Ensimmäinen äänestys oli jo maanantaina, mutta vaadittua kahden kolmasosan enemmistöä ei silloin vielä löytynyt. Samoin kävi tiistaina aamupäivällä, mutta ratkaiseva tiistai-iltapäivän äänestys oli ratkaiseva.