Hyppää sisältöön

Lehti: Turkin tehtävä äkkiparannus

Turkilla on kaksi vuotta aikaa poistaa maasta kansalaisten kidutus ja sallia uskonnonvapaus, jos se mielii päästä Euroopan unioniin 10 vuoden sisällä. Asiasta kertoo The Financial Times -sanomalehti.

Lehti perustaa väitteensä näkemäänsä luonnokseen Euroopan komission asiakirjasta, jonka komissio aikoo luovuttaa Turkille tässä kuussa.

Asiakirja sisältää lähes 150 tavoitetta, jotka Turkin tulee täyttää lyhyen ajan sisällä päästäkseen EU:n jäseneksi.

Asiakirjan avulla pyritään hälventämään EU:n nykyisten jäsenten huolia Turkin ottamisesta jäseneksi. Mielipidekyselyjen mukaan Turkin jäsenyyttä vastustaa esimerkiksi 80 prosenttia itävaltalaisista. Ranskassa noin 11 prosenttia kannattaisi Turkin liittämistä unioniin.

Asiakirjassa lueteltujen ehdotusten mukaan Turkin on otettava kidutukseen nollatoleranssi, maahan on perustettava täysin parlamentaarinen sotilas- ja puolustuspolitiikan valvontajärjestelmä, loputkin sotilastuomioistuimet siviilejä vastaan on ajettava alas ja oikeusjärjestelmän itsenäisyys on taattava.

Komission esitykset painottavat sitä, että Turkin tulisi todella käytännössä ottaa käyttöön EU-jäsenyyttä varten vuosina 2003 ja 2004 tekemänsä lakimuutokset.

EU-johtajat päättivät vajaa kuukausi sitten aloittaa Turkin jäsenyyteen tähtäävät neuvottelut.

.
.