Hyppää sisältöön

Syyriassa poltettiin Tanskan ja Norjan lähetystöt

Kuohunta muslimeja loukanneiden pilapiirrosten ympärillä jatkuu maailmalla. Iran on ilmoittanut arvioivansa uudelleen kauppasuhteet maihin, jotka ovat julkaisseet profeetta Muhammedin pilakuvia. Syyriassa puolestaan on sytytetty tuleen Tanskan ja Norjan suurlähetystöt.

Pakistanin ulkoministeriö on reagoinut kuvakiistaa kutsumalla kotiin suurlähettiläänsä yhdeksästä länsimaasta. Myös Indonesian presidentti ja Malesian pääministeri ovat liittyneet pilakuvat tuominneiden muslimijohtajien joukkoon.

Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhonyo totesi, että pilakuvat ovat loukanneet muslimien tunteita. Malesian pääministeri Abdullah Ahmad Badawi puolestaan katsoo pilakuvien julkaisun osoittavan räikeää piittaamattomuutta islamilaisten tunteista.

Molemmat kuitenkin kehottivat muslimeja rauhallisuuteen. Joukko mielenosoittajia tunkeutui perjantaina yhteispohjoismaiseen lähetystöön Jakartassa Indonesiassa.

Myös Turkin ulkoministeri Abdullah Gül tuomitsi pilakuvat lauantaina. Hän totesi, että aikana, jolloin sivilisaatioita yritetään lähentää ja uskontojen välistä vuorovaikutusta lisätä, näemme miten vastuuton käytös voi aiheuttaa suuria ongelmia.

Gül totesi, että lehdistönvapautta tulee tietenkin kunnioittaa kaikkialla, mutta myös ihmisten arvoja täytyy kunnioittaa.

Levottomuudet kiihtymään päin

Syyriassa Damaskoksessa mielenosoittajat sytyttivät lauantaina tuleen ensin Tanskan ja sitten Norjan suurlähetystön vastalauseena pilakuville. Tanskan lähetystö sijaitsee samassa rakennuksessa Ruotsin ja Chilen lähetystöjen kanssa. Rakennus on kärsinyt pahoja vaurioita.

Väkijoukko pyrki seuraavaksi Ranskan lähetystölle, mutta poliisi esti sen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Norja on kehottanut kansalaisiaan poistumaan Syyriasta turvallisuutensa nimissä. Tanska antoi omilleen aiemmin saman kehotuksen. Suomen ulkoministeriö ei ole ainakaan toistaiseksi kehottanut suomalaisia poistumaan Syyriasta. Suomalaisia on maassa vain vähän.

Myös Tanskan Hillerödissä on osoitettu mieltä kuvien aiheuttaman kohun takia. Vasemmiston mielenosoitus oli vastalause äärioikeistolaisen Dansk Front -ryhmän protestille, jossa vaadittiin Tanskan johtoa puuttumaan "muslimien aggressioon". Poliisi ei onnistunut pitämään ryhmiä erillään, vaan mielenosoitukset päättyivät mellakointiin. Poliisi käytti kyynelkaasua sen lopettamiseksi ja pidätti yli 160 ihmistä. Kööpenhaminassa sen sijaan marssittiin rauhallisesti. Stoltenberg: Paino-oikeus ei ole painopakko Norjan pääministeri Jens Stoltenberg on tuominnut kuvien julkaisun Norjassa. Hänen mukaansa on erityisen ristiriitaista, että kuvat julkaissut kristillinen Magazinet-lehti haluaa säilyttää Norjan rikoslaissa rangaistuksen kristittyjen Jumalan pilkkaamisesta. Stoltenberg sanoo Dagavisen-lehdessä, ettei Norjan hallitus kyseenalaista lehdistönvapautta. Paino-oikeus ei kuitenkaan ole painopakko, hän korostaa. Magazinet on pahoitellut muslimien uskonnollisten tunteiden loukkaamista pyytämättä anteeksi kuvien julkaisua.Samoin on tehnyt kuvat alkujaan julkaissut tanskalainen Jyllands-Posten. Myös Vatikaani tuomitsee piirrokset Vatikaani otti ensimmäistä kertaa virallisesti kantaa pilapiirroskohuun lauantaina. Vatikaanin kannan mukaan ilmaisunvapaus ei anna oikeutta loukata uskontoa. Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vetosi lauantaina osapuoliin vuoropuhelun ja keskinäisen kunnioituksen puolesta. Solana totesi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa, että suvaitsevaisuus ja keskinäinen kunnioitus ovat yhtä tärkeitä kuin ilmaisunvapaus. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi lauantaina ymmärtävänsä muslimien tunteita, mutta korosti, ettei hyväksy tämän käyttöä väkivallan oikeutuksena. AP, Reuters, AFP, STT

Gazassa pilakuvien suututtamat palestiinalaiset kivittivät lauantaiaamuna EU:n lähetystöä. Unionin tilat ovat alueella kolmatta päivää suljettuina kiistan johdosta.