Hyppää sisältöön

Afganistanin rauhanturvaajat joutuivat islamistien vihoihin

Sadat profeetta Muhammedin pilakuvista raivostuneet ihmiset hyökkäsivät päivällä Afganistanissa Isaf-rauhanturvaajien leiriin Maimanassa, maan luoteisosassa. Leirissä oli myös kymmenkunta suomalaista rauhanturvaajaa ja siviilityöntekijöitä.

Mielenosoittajat yrittivät tunkeutua leirin portin läpi ja heittelivät kiviä. Hyökkääjät käyttivät myös käsiaseita. Tilanne rauhoittui vasta illansuussa.

Hyökkäyksen pääkohteena olivat norjalaiset rauhanturvaajat, jotka käyttivät kyynelkaasua väkijoukon taltuttamiseen. Tukikohdassa syttyi myös tulipalo.

Tukikohdassa on myös englantilaisia sotilaita, ja Nato lähettää kaupunkiin lisää brittejä turvaamaan lentokentän turvallisuuden.

Ainakin neljä mielenosoittajaa sai surmansa ja parikymmentä haavoittui poliisin ampumista luodeista. Kymmenet hakeutuivat hoitoon kyynelkaasun takia.

Suomalaisille ei vammoja Leirissä olevat suomalaiset eivät saaneet vammoja, vaikka aiemmin päivällä ehdittiin jo kertoa parin loukkaantuneen. Tiedot muunmaalaisten rauhanturvaajien saamista vammoista vaihtelevat. STT:n mukaan kuusi norjalaista sotilasta olisi saanut lieviä vammoja. YK on alkanut vetää henkilökuntaansa alueelta. Sotilasliitto Nato on ilmoittanut, että se aikoo pysyä suunnitelmissaan lisätä rauhanturvaajien määrää maan levottomista eteläosista. Maimanan tapahtumien kaltaisia mellakoita on ollut useissa Afganistanin kaupungeissa pilakuvien aiheuttaman suuttumuksen vuoksi. Afganistanissa työskentelevien omaiset voivat tiedustella tilannetta Niinisalosta puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta puh. 040 - 828 4173. Mielenosoitukset jatkuvat useissa maissa

Muslimit ovat jatkaneet pilakuvista alkaneita mielenosoituksiaan monissa maissa.

Ainakin kolmessa Indonesian kaupungissa on ollut mellakoita Tanskan lähetystöjen ulkopuolella. Acehin maakunnassa EU:n rakennuksen ulkopuolella oli mielenosoitus. Tanska kehottaa kansalaisiaan lähtemään Indonesiasta, sillä tilanne alkaa ulkoministeriön arvion mukaan olla vaarallinen.

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Pakistanin koillisosassa Peshawarissa. Iskulauseissa vaadittiin pyhää sotaa ja kuvien julkaisijoiden hirttämistä.

Myös Filippiineillä tuhannet ihmiset ovat mellakoineet ja polttaneet Tanskan lippuja.

Iranin suurin sanomalehti Hamshahri esitti oman vastineensa kiistaan sanavapauden rajoista ja julkisti kilpailun parhaasta juutalaisten joukkotuhoa esittävästä pilapiirroksesta.

Tanska syyttää levottomuuksista äärimielisiä Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan ääri-islamilaiset tahot käyttävät pilakuvista noussutta kohua hyväkseen aiheuttaakseen levottomuuksia. Tiistaina lehdistölle puhunut pääministeri kehotti ihmisiä rauhallisuuteen kasvavan kansainvälisen kriisin edessä. Hän totesi myös, ettei Tanska ole islamin vihollinen. Eri puolilla maailmaa mieltä osoittaneet muslimit ovat vaatineet Tanskalta virallista anteeksipyyntöä islaminuskon perustajaa pilkkaavien kuvien julkaisemisesta. Fogh Rasmussenin mukaan Tanskan hallitus ei kuitenkaan voi pyytää anteeksi yksityisen sanomalehden toimintaa. Yhdysvaltain presidentti George Bush on ilmaissut maansa tuen Tanskalle maiden johtajien välisessä puhelinkeskustelussa. Annan toivoo muslimien rauhoittuvan YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehottaa muslimeja pidättäytymään väkivallasta ja antamaan anteeksi profeetta Muhammedista julkaistut pilakuvat. Annan sanoo ymmärtävänsä suuttumuksen, mutta tuomitsee jyrkästi raivostuneiden muslimien väkivallanteot, kuten Tanskan ja Norjan lähetystöjen polttamisen. - Vetoan muslimeja toimimaan arvokkaasti, antamaan anteeksi kärsimänsä vääryyden ja etsimään rauhaa konfliktin sijaan. Dubaissa puhunut Annan kertoi etsivänsä ratkaisua kriisiin useiden Eurooopan ja islamististen maiden johtajien kanssa. AFP, Reuters, AP, YLE24, BBC EU ja Iran nokikkain boikottiasioissa