Hyppää sisältöön

Suomi pääsisi Natoon alle vuodessa?

Jos Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, se todennäköisesti hyväksyttäisiin jäseneksi nopeimmalla mahdollisella aikataululla, sanoo Suomen Nato-edustuston päällikkö, suurlähettiläs Antti Sierla.

Etelä-Suomen Sanomien haastatteleman Sierlan mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä alle vuotta. Sierlan mukaan ns. yhteensopivuus on jo nyt täysjäseneltä vaadittavalla tasolla.

Kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen Naton jäsenenä käytännön tasolla ei juuri poikkeaisi siitä, mitä nyt on tehty kumppanina. Jäsenenä olisi kuitenkin oltava nykyistä valmiimpi lähettämään joukkoja.

- Nyt olemme varanneet kaiken päätösvallan ratkaista operaatioihin osallistuminen tilannekohtaisesti. Vaikka tilanne periaatteessa säilyy kertaharkintaisena myös jäsenenä, silloin on oltava lähtökohtaisesti valmiimpi, Sierla sanoi Etelä-Suomen Sanomille.

Lisäksi Suomen nykyisen noin tuhannen miehen vahvuisen valmiusjoukon koko tulisi ainakin kaksinkertaistaa. Vähintään sata suomalaista lähtisi myös Naton kansainväliseen sihteeristöön ja esikuntiin.

STT