1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi saattaa palauttaa somalialaisia

Suomi saattaa alkaa palauttaa somalialaisia turvapaikanhakijoita ja rikoksiin syyllistyneitä takaisin kotimaahansa, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehti kertoo Helsingin ulkomaalaispoliisin linjanneen lausunnossaan asiaa ulkomaalaisvirastolle. Somalian tilanteen tulkitaan muuttuneen niin, että ihmisiä voidaan palauttaa koko maahan eli myös Etelä- ja Keski-Somaliaan.

Ulkomaalaispolisiin komisario Jaakko Heinilä tarkentaa YLEn TV-uutisille, että he ovat arvioineet palauttamisen vain teknisesti mahdolliseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Somaliaan pystyy lentämään tai menemään autolla.

Suomen poliisin tehtäviin ei edelleenkään kuulu Somalian sisäisen turvallisuustilanteen arvioiminen. Siihen ottaa kantaa mm. ulkomaalaisvirasto.

Ulkomaalaisviraston alueyksikön johtaja Esko Repo puolestaan kertoi keskiviikkona, että he tarkastavat toimintatapansa uudelleen maalis-huhtikuun aikana.

Suomesta ei siis olla jatkossakaan käännyttämässä ulkomaalaisia maihin, jossa he voivat joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen yms kohteeksi. Somalipakolaistenkin kohdalla jokainen tapaus tutkitaan erikseen.

Osa Somaliasta arveluttaa edelleen Somalian pohjoisosaa, Puntlandia ja Somalimaata on tähänkin asti pidetty turvallisena alueena ja sinne on yksi henkilö palautettukin Suomesta. Keski- ja Etelä-Somaliaa on taas pidetty niin turvattomana alueena, ettei sieltä tulleita henkilöitä voi ulkomaalaispoliisin linjan mukaan käännyttää. Ulkomaalaisvirasto myönsi viime vuonna 103 tilapäistä oleskelulupaa somalialaisille, jotka eivät olleet suojelun tarpeessa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on niin ikään huolissaan Keski- ja Etelä-Somalian tilanteesta. Järjestö suosittelee, että näiltä alueilta tuleville ihmisille myönnettäisiin turvapaikka tai muunlainen suojelu.

Suomessa karkotus uhkaa ensimmäisenä kymmenkuntaa somalitaustaista nuorta miestä, jotka ovat syyllistyneet useisiin rikoksiin pääkaupunkiseudulla. Helsingin ulkomaalaispoliisi on esittänyt heidän karkottamistaan.