1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Öljyntorjunta jatkuu kovissa oloissa Tallinnan lähellä

Suomalaiset öljyntorjunta-alukset ovat keränneet myös lauantaina öljyä Tallinnan edustalla. Työllä yritetään torjua Tallinnaa uhkaava öljyvahinko. Seili, Hylje ja Halli liikkuivat Naissaaren lähellä ja Tallinnanlahdella.

Öljy etenee länteen ohuina laattoina, joista sitä on enää vaikea kerätä. Aluksista ainakin Hylje siirtyy Suomeen jo sunnuntaina. Hallin ja Seilin torjuntatarvetta selvitetään lähipäivinä.

Suomen ympäristökeskuksen tarkastajan Jouni Pirttijärven mukaan öljy on levinnyt ympäriinsä ja laivaliikenne vielä sotkee sitä.

- Tänne olisi pitänyt tulla viikko sitten. Silloin öljy olisi ollut lähempänä haveripaikkaa. Meiltä ei kuitenkaan pyydetty virka-apua, joten tulimme lopulta pyytämättä, sanoo Pirttijärvi.

Olot merellä on vaikeat; tuulen nopeus on 17 - 18 metriä sekunnissa ja samalla sataa. Työtä ei voida jatkaa kovissa olosuhteissa kovinkaan kauan. Pirttijärvi ei usko, että öljystä olisi vaaraa Suomen rannikolle. Öljyn arvellaan vuotaneen mereen viikko sitten uponneesta karibialaisen Dominican saarivaltioon rekisteröidystä Runner 4 -aluksesta. Sen kylki on repeytynyt. Aluksella oli lastinaan yli sata tonnia raskasta polttoöljyä ja 35 tonnia kevyttä polttoöljyä. STT, YLE24