1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Lukashenko murskavoittoon Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukashenko on voittanut Valko-Venäjän presidentinvaalit selvin luvuin. Vaalikomission mukaan istuva presidentti sai 82,6 prosenttia äänistä.

Opposition pääehdokas Aleksandr Milinkevitsh vaatii uusien vaalien järjestämistä. Hänen äänisaaliinsa jäi kuuteen prosenttiin.

Vaaleissa oli noin seitsemän miljoonaa äänioikeutettua ja äänestysprosentti oli 92,6.

Lukashenkolla, 51, oli vaaleissa kolme vastaehdokasta: yhdistyneen opposition Aleksandr Milinkevitsh, 58, Valko-Venäjän valtionyliopiston entinen rehtori Aleksandr Kozulin, 50 ja maan parlamentin jäsen Sergei Gaidukevits, 51.

Jo ennen vaaleja viralliset mielipidemittaukset lupailivat Lukashenkolle 75 - 80 prosenttia äänistä. Venäläisen Tsiom-mielipidetutkimuslaitoksen kyselyn mukaan kuitenkin enää 40 prosenttia valkovenäläisistä kannattaa Lukashenkoa. Vaaleja seuraamaan oli tullut yli 1 200 kansainvälistä vaalitarkkailijaa. EU:n vaalitarkkailijoiden tulon maahan Valko-Venäjä torjui. Kymmeniä ennakkoäänestystä valvomassa olleita tarkkailijoita oli jo aiemmin ennätetty pidättää ja käännyttää takaisin. Lukashenkon asettuminen ehdolle myös kolmannelle presidenttikaudelle mahdollistui toissa syksynä kansanäänestyksessä, jota Etyjin vaalitarkkailijat pitivät vilpillisenä. Oppositio mielenosoituksiin

Vaalivilppiä epäilevä päävastaehdokas Milinkevitsh kehotti kannattajiaan rauhanomaisiin mielenosoituksiin vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Milinkevitsh ilmoitti jo päivällä, ettei hyväksy vaalitulosta ja vaati uutta äänestystä. Hän kuvasi illalla vaaleja farssiksi.

Milinkevitsh sanoo opposition tekevän vaaleista valituksen maan keskusvaalilautakunnalle. Lukashenko taas sanoo haastavansa kilpailijansa oikeuteen vaalikampanjan aikana tapahtuneesta herjauksesta.

Pääkaupungin Minskin keskusaukioille kerääntyi sunnuntaina illalla tuhansia opposition kannattajia rauhalliseen mielenosoitukseen. Uusia mielenosoituksia on luvassa jälleen maanantaina. Tyytymätön EU harkitsee toimia Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sanoo, etteivät Valko-Venäjän vaalit olleet vapaat tai rehelliset. Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan opposition tukijoita vangittiin, ja kokoontumis- ja ilmaisunvapautta rajoitettiin. Hallitus ei Etyjin mukaan siedä poliittista kilpailua. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se hyväksy vaalitulosta. EU valmistelee pakotteita Valko-Venäjän johdolle. Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoittaa maansa jatkavansa Valko-Venäjän opposition tukemista. Euroopan viimeiseksi diktaattoriksikin kutsutulla Lukashenkolla on myös kannattajia. Etenkin Valko-Venäjän maaseudulla kannatetaan "batkaa" eli "isää", kuten Lukashenko tukijoidensa parissa tunnetaan. Hän luottaa vahvaan slaavilaiseen kansallistunteeseen, johon sekoittuu neuvostoaikaista taloussuunnittelua. Venäjältä tuotu halpa energia ja ulkomailla asuvien valkovenäläisten rahat pitävät taloutta pystyssä, vaikkakin maa on Euroopan mittakaavassa äärimmäisen köyhä. Venäjä, samoin kuin muut Itsenäisten valtioiden yhteisön jäsenmaat pitää liittolaisensa vaaleja rehellisinä ja vaatii kunnioittamaan tuloksia. AP,