Hyppää sisältöön

Juudas Iskariot ei ollutkaan petturi?

Yhdysvalloissa on julkistettu Juudaksen evankeliumina tunnettu kirjoitus, joka tuo uutta valoa 2 000 vuoden takaisiin tapahtumiin.

1970-luvulla Egyptistä löydetyn papyruskäärön mukaan Juudas ei ollutkaan petturi, vaan toimi niin kuin Jeesus oli häntä pyytänyt tekemään.

Evankeliumin mukaan opetuslapsista juuri Juudas vapautti Jeesuksen maallisista kahleista, jotta hän voisi toteuttaa taivaallista tehtäväänsä. Käytännössä hän oli ainoa opetuslapsi, joka todella ymmärsi Jeesusta, evankeliumi todistaa.

Raamattuun otetun version mukaan Juudas antoi Jeesuksen roomalaisille 30 hopearahasta, katui myöhemmin tekoaan ja hirtti lopulta itsensä.

Juudaksen evankeliumin kirjoittajaa ei tiedetä. Nyt löydetyn tekstin uskotaan olevan 300-luvulla jälkeen ajanlaskumme alun kirjoitettu kopio alkuperäisestä kreikankielisestä tekstistä, josta on mainintoja jo 180-luvulta.

Tutkijat pitävät löytöä erittäin arvokkaana todisteena kristinuskon syntyvaiheista, kuten myös muun muassa aiemmin löydetyt Tuomaan ja Maria Magdalenan evankeliumit.

Reuters, AFP, BBC, National Geographic