Hyppää sisältöön

VANHA VERSIO: Porvoon tuomiokirkon palo alkoi kirkon ulkopuolelta

Porvoon tuomiokirkon öinen tulipalo alkoi kirkon ulkopuolelta, kertoi Porvoon poliisin ylikomisario Kaj Wall viranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Poliisi ei ota kantaa palon tarkkaan syttymispaikkaan. Tuhopolton mahdollisuutta ei suljeta pois.

Tiedotustilaisuudessa ilmeni myös, että kirkkoon asennetut palohälyttimet valvovat vain kirkon sisällä alkaneita paloja. Nyt hälytyksen kesto viipyi hieman, sillä palo alkoi ulkopuolelta. Palokunta sai hälytyksen ohi ajaneelta taksimieheltä. Automaattihälytys tuli pari minuuttia myöhemmin.

Suurpalo oli lähellä

Porvoon tuomiokirkko vaurioitui pahoin aamuyöllä syttyneessä tuhoisassa tulipalossa. Kirkon ulkokatto tuhoutui palossa täysin ja romahti välikaton päälle.

Kirkon holvit ovat kuitenkin pysyneet ehjänä ja niiden suojaamat sisätilat säästyneet liekeiltä. Kirkkosali kärsi savuvahinkoja, mutta vesivahinkoja ei aiheutunut. Kirkkosalin suuret kattokruunut romahtivat.

Pelastuslaitoksen mukaan ulkokaton annettiin palaa hallitusti loppuun asti. Runsaan veden laskemista välikatolle pyrittiin välttämään, sillä sen pelättiin romahduttavan kirkkoholvin ja aiheuttavan tuhoja salissa.

Liekkien leviäminen keskiajalta peräisin olevan kirkon sisätiloihin olisi aiheuttanut mittaamattomat vahingot.

Palokunnan mukaan palo oli vähällä aiheuttaa suuronnettomuuden Porvoon historiallisessa vanhassa kaupungissa, sillä kirkon vieressä on paljon puutaloja. Palavasta kirkosta lensi kipinöitä ja palavia paanunkappaleita talojen katoille.

Seudun asukkaat ottivat osaa talojensa suojaamiseen. Palokunta valvoi tilannetta, mutta ei aloittanut evakuointia.

Jälkiraivaus käynnissä

Tulipalo saatiin hallintaan varhain aamulla ja jälkiraivaustyöt jatkunevat iltapäivän puolelle. Kirkkoa tuuletetaan ja sen välikattoa tuetaan romahtamisen estämiseksi.

Sammutustöissä oli aamuyöstä lähtien mukana 15 pelastusyksikköä ja henkilökuntaa noin 80.

Kirkon kiviset päätykolmiot ovat rajun palon jäljiltä yhä pystyssä. Ne pyritään tukemaan romahtamisen välttämiseksi. Aamun tunteina on tuuletettu myös kirkon sisätiloja.

Pelastuslaitos sai tiedon palosta hieman kello kahden jälkeen yöllä.

Palomestari Jouni Virta Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta kertoo, että myös tuomiokirkon vieressä oleva kellotorni ja pienempi kirkkorakennus olivat vaarassa syttyä, mutta näin ei kuitenkaan onneksi käynyt.

Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Porvoon seurakuntayhtymästä kerrotaan, että tuomiokirkolla on täysarvovakuutus ja kirkko on vakuutettu. Historiallista arvoa on kuitenkin vaikea arvioida rahassa.