Hyppää sisältöön

Stubb harmissaan Afganistanin bordellikohusta

Ulkoministeri Alexander Stubb selittää bordelliksi epäilllyn afganistanilaisvankilan rahoittamista valvonnan vaikeudella. YLE Uutiset kertoi eilen, että ulkoministeriön rahoittaman naisvankilan epäillään muuttuneen bordelliksi. Stubbin mukaan vankilan johto on erotettu ja Afganistanin vankiloiden rahoittaminen lopetettu.

Kuva: YLE

Suomen avustustyö Afganistanissa on saanut pahan kolhun. Pohjois-Afganistaniin valmistui ulkoministeriön rahoilla kaksi kuukautta sitten naisvankila, jonka piti parantaa vankien oloja.

Ulkoministeriö sai kuitenkin vihiä, ettei kaikki ole kunnossa, kun ministeriön työntekijöille oli tarjottu naisvankien prostituutio-palveluja.

Illalla Syyriasta tavoitettu ulkoministeri Alexander Stubb myöntää epäonnistumisen.

- Muutamat rahoitukset kehityspolitiikassa onnistuvat, ja toiset eivät sitten mene loppujen lopuksi putkeen. Tämä osio Afganistan-puolesta ei mennyt, Stubb sanoi.

Myös kehitysavusta vastaava ministeri Paavo Väyrynen tietää avustajansa mukaan tapauksesta, mutta Väyrynen kieltäytyi eilen kommentoimasta asiaa.

"Valvonta vaikeaa"

Stubb puolustelee vankilahankkeen ikävää käännettä Afganistanin oloilla.

- Afganistan on Afganistan ja rahoituksen valvonta on vaikeaa.

Suomi lopettaa prostituutioepäilyjen takia tuen Afganistanin vankiloille. Suomi on antanut Afganistaniin tänä vuonna 15 miljoonaa euroa, josta naisvankilan osuus oli 80 000 euroa.

Lähtöpassit on saanut myös naisvankilan johto, jonka on epäilty sekaantuneen prostituutioon.

- Tämä on erittäin valitettava tapaus, ja me olemme korjanneet sen mikä on pystytty, ministeri Stubb sanoo.

Epäily tuli yllätyksenä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolaiselle prostituutioepäily tuli yllätyksenä. Hän pitää tietoja järkyttävinä.

Valiokunnan jäsen, YK-tehtävissä Afganistanissa toiminut kansanedustaja Pekka Haavisto (Vihr) puolestaan epäilee, että vankilahankkeen valvonnassa on ollut puutteita.

- Kyllähän tämä kertoo jotakin valvonnasta, ennen kaikkea Afganistanin omien viranomaisten, mutta varmasti myöskin Suomen, hän arvioi.

Haavisto sanoo, että tieto prostituutiosta ulkoministeriön rahoittamassa vankilassa on kolaus Suomelle.

- Projekti on kääntynyt päälaelleen, ja tullut tavallaan omaksi irvikuvakseen, hän pahoittelee.