Hyppää sisältöön

Kuulua Nefertiti-patsasta väitetään väärennökseksi

Maailmankuulua kuningatar Nefertitin rintakuvaa väitetään väärennökseksi. Sveitsiläinen taidehistorioitsija väittää 3 400 vuoden ikäiseksi uskotun rintakuvan olevan vain vajaan sadan vuoden takaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuva: Jürgen Liepe / SMB

Henri Stierlin -niminen taidehistorioitsija uskoo Nefertitin rintakuvan olevan vuodelta 1912. Stierlin uskoo, että patsaan on tilannut sen löytäjäksi uskottu saksalainen arkeologi Ludwig Borchardt.

Borchardt ei Stierlinin mukaan yrittänyt huijata ihmisiä rintakuvalla, vaan arkeologi halusi tuottaa kuningattaresta muotokuvan, jossa tämä käyttää kaivauksissa paljastunutta, Nefertitille kuulunutta kaulakorua. Stierlinin mukaan Borchardt halusi patsaassa myös testata kaivauksissa löytyneitä muinaisia väriaineita.

Kun rintakuva sitten esiteltiin joulukuussa 1912, sitä ihailtiin aitona teoksena, eikä Borchardt halunnut nolata arvovaltaisia vieraitaan.

Silmä, hartiat ja kasvonpiirteet paljastavat väärennöksen?

Stierlin pohjaa väitteensä useisiin huomioihin, kuten siihen ettei rintakuvalla ole vasenta silmää. Stierlinin mukaan tämä olisi ollut suuri loukkaus egyptiläisille, jotka uskoivat patsaan olevan kuvaamansa ihminen.

Lisäksi rintakuvan hartiat on leikattu kohtisuoraan, vaikka egyptiläisissä patsaissa ne yleisesti ovat vaakasuoraan.

Stierlin myös sanoo Nefertitin kasvonpiirteitä korostetun ensimmäiseen maailmansotaan asti vallalla olleen jugend-tyylin mukaisesti.

Stierlin on tutkinut Egyptin ja Lähi-idän taidehistoriaa 25 vuoden ajan ja kirjoittanut lukuisia teoksia. Hänen mukaansa on erittäin epätodennäköistä, että patsas olisi aito.

Iänmääritys mahdotonta

Stierlinin mukaan rintakuvan iän määrittäminen tieteellisesti on mahdotonta, koska teos on valmistettu laastilla päällystetystä kivestä ja väriaineet todellakin ovat tuhansien vuosien takaa.

Stierlin kuitenkin muistuttaa, että samaan aikaan Borchardtin kaivauksilla työskennelleet ranskalaiset arkeologit eivät maininneet löytöä. Borchardt ei itsekään kirjoittanut löydöstään tarkkaa kuvausta muistiinpanoihinsa.

Egypti on vaatinut patsaan palautusta siitä lähtien, kun se on ollut esillä Berliinissä vuodesta 1923. Berliinin Neues Museum, missä rintakuvaa esitellään, avaa ovensa remontin jälkeen taas lokakuussa.