Hyppää sisältöön

Sri Lankan presidentti julisti sodan virallisesti loppuneeksi

Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa on julistanut 26 vuotta kestäneen sisällissodan virallisesti päättyneeksi. - Koko maa on nyt vapautettu tamilitiikerien terrorista, Rajapaksa sanoi parlamentin istuntokauden avajaispuheessa. Armeijan mukaan tamilien johto on saanut surmansa.

Presidentti Mahinda Rajapaksa puhui Sri Lankan parlamentin istuntokauden avajaisissa. Kuva: SLRC

Sri Lanka on kokonaisuudessaan demokraattisesti valitun hallituksen alaisuudessa ensi kertaa 30 vuoteen, Rajapaksa sanoi voitonpuheessa, joka televisioitiin ympäri maata.

- Voitto on merkittävä koko maailmalle, sillä kukistimme yhden maailman kauhistuttavimmista terrorijärjestöistä, presidentti sanoi.

Sri Lankan armeija kertoi surmanneensa maanantaina viimeiset kapinallisjohtajat, myös LTTE-järjestön eli tamilitiikerien ylimmän johtajan Velupillai Prabhakaranin. Sri Lankan televisio on esittänyt kuvaa ruumiista, joka armeijan mukaan on Prabhakaran.

Kapinallisten mukaan ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että Prabhakaran olisi surmattu hänen yrittäessään pakoa ambulanssisaattueessa. Hän on edelleen hengissä ja hyvissä voimissa, kerrotaan kapinallisten internetsivulla. Prabhakaranin mahdollista olinpaikkaa ei paljastettu.

Presidentti lupaa tamileillekin valtaa

Rajapaksa on aiemmin luvannut, että sodan päätyttyä tamiliyhteisön kanssa neuvotellaan vallan jakamisesta. Myös parlamenttipuheessaan hän viittasi sopimuksen tarpeellisuuteen. Sri Lankassa on nyt internointileireillä vähintään neljännesmiljoona tamilia, jotka olisi asutettava uudelleen.

- Meidän on löydettävä ristiriitoihimme buddhalaiseen ajatteluun perustuva kotimainen ratkaisu, joka on kaikkien yhteisöjen hyväksyttävissä, Rajapaksa sanoi.

Hän kiisti, että Sri Lankassa olisi etnisiä jännitteitä. - Maassamme ei ole vähemmistöjä, on vain kaksi väestönosaa, joista toinen rakastaa maataan ja toinen ei.

.
.