Hyppää sisältöön

EU moittii Malawin vaaleja

Malawin keskiviikkoisissa presidentin- ja parlamenttivaaleissa oli merkittäviä puutteita, kertovat Euroopan unionin vaalitarkkailijat alustavassa raportissaan. Myös Kansainyhteisön tarkkailijat allekirjoittavat puutteet vaaleissa, joiden ääntenlaskua istuva presidentti Bingu wa Mutharika johtaa selvästi.

EU:n tarkkailijoiden mukaan vaalipäivän järjestelyt olivat kyllä toimivat, mutta muutoin Malawilla on paljon tehtävää, jotta se täyttäisi vapaiden vaalien kansainväliset ehdot. Tarkkailijat arvostelevat etenkin sitä, että istuva presidentti ja hallitseva puolue kampanjoivat valtion varoilla ja saivat käyttöönsä julkiset tiedotusvälineet.

EU:n mukaan Malawilta puuttuvat selvät lainkohdat poliittisten puolueiden rahoituksesta ja vaalirahasta. Tarkkailijat arvostelevat myös äänestäjäluetteloja pahoista epätarkkuuksista.

Kansanyhteisön tarkkailijoiden moitteet ovat samanlaisia. Heidän mukaansa Mutharika sai 97 prosenttia lähetysajasta, jonka valtion radio- ja tv-kanavat käyttivät vaaleihin. Lisäksi opposition radiotoimittajia pidätettiin ja heidän asemalleen tehtiin ratsia.

Oppositio epäilee vilppiä

Toista presidenttikautta tavoitteleva Mutharika johtaa ääntenlaskentaa selvästi. Kun äänistä oli laskettu noin neljännes, Mutharikalla oli niistä miltei kolminkertainen määrä lähimpään haastajaansa verrattuna. Presidenttiehdokkaita on kaikkiaan seitsemän. Lopputuloksia odotetaan perjantaiksi.

Opposition kongressipuolueen mukaan ääntenlaskennassa on tehty vilppiä. Puolue on tehnyt siitä valituksen keskusvaalilautakunnalle. Lautakunta sanoo tutkivansa asian vasta, kun kaikki äänet on laskettu.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Malawi nauttii voimakkaasta talouskasvusta. Mutrarika toivoo demokraattiselle edistyspuolueelleen parlamenttienemmistöä, jonka turvin hän voisi tehdä ulkomaisia sijoittajia tyydyttävää politiikkaa. Vanhassa parlamentissa puolueella on alle kolmannes paikoista.

.
.