1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Kari Kriikulle Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto

Suomalainen klarinetisti Kari Kriikku saa Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen musiikkipalkinnon. Palkintolautakunnan mukaan Kriikku on instrumenttinsa poikkeuksellinen taituri, jonka ilmaisua leimaa joustavuus ja soittamisen ilo. Hän on muusikko sanan parhaassa merkityksessä, neuvosto sanoo.

Kuva: Stefan Bremer/Norden.org

Pohjoismaiden neuvosto kiittäää Kriikkua myös uraa uurtavasta soolokonserttien uudistamisesta. Hänen yhteistyökumppaneinaan on ollut monia nykysäveltäjiä, joiden teoksista hän on soittanut kantaesityksen.

Kiitokset saavat lisäksi Kriikun levytysten laaja kirjo ja esiintymistaito.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa. Palkinto luvutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Tukholmassa lokakuussa.

Kari Kriikun ohella suomalaisia palkintoehdokkaita olivat tänä vuonna Pekka Kuusisto & The Luomu Players ja Ulvens Döttrar Ahvenanmaalta.

Lisäksi palkintoa tavoittelivat Ale Möller Band ja Loney Dear Ruotsista, Arve Henriksen ja Paal Nilssen-Love Norjasta, Thunderstrucks ja Alpha Tanskasta, Voces Thules ja Víkingur Heiðar Ólafsson Islannista sekä Orka Färsaarilta.