Hyppää sisältöön

Stonehengen kesäpäivänseisauksella ennätysyleisö

Arviolta 36 000 ihmistä on vastaanottanut kesäpäivänseisausta Stonehengen esihistoriallisella kivimonumentilla Englannissa. Tänä vuonna vuoden pisimmän päivän auringonnousua kerääntyi seuraamaan ennätysyleisö.

Kesäpäivän tasaus houkutteli runsaasti ihmisiä Stonehengelle viime kesänä. Kuva: EPA / Jonathan Brady

Kello 4.58 noussut aurinko keräsi katsojikseen niin pakanauskoisia kuin uteliaita turistejakin. Kesäpäivänseisaus on vuoden ainoa päivä, jolloin yleisö pääsee kävelemään Stonehengen kivien keskelle.

Poliisi oli ennalta varautunut ongelmiin, sillä kesäpäivänseisauksen osumisen viikonlopulle ja kohtalaisen sään arvattiin houkuttelevan paikalle suurilukuisen yleisön. Poliisi kuitenkin kiitteli väkijoukon toimintaa, sillä vain 25 ihmistä pidätettiin lievistä järjestyshäiriöistä ja huumausaineiden hallussapidosta epäiltynä.

Stonehengen 17 hiekkakivijärkälettä ja niiden päällä olevat vaakasuorat paadet on aseteltu niin, että kesäpäivänseisauksen aikana ne katsovat auringonnousuun. Siitä jotkut Stonehengen arvoituksen pohtijat ovat päätelleet, että muinaiset asukkaat aikoivat rakentaa observatorion tai auringolle omistetun temppelin. Mysteeri kivikehän ympärillä elää kuitenkin sitkeästi.

Stonehenge on yksi YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tunnetuimpia maailmanperintökohteita. Se pääsi myös nykymaailman seitsemän ihmeen joukkoon, kun kansainvälisen yleisöäänestyksen tulokset julkaistiin muutama vuosi sitten.

Salisbury Plain-tasangolla sijaitsevassa Stonehengessä käy vuosittain 750 000 turistia.

.
.