Hyppää sisältöön

Honduras jäämässä yksin

Keskiamerikkalainen Honduras on jäämässä ilman maailman tukea vallankaappauksen jälkeen. Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtoiset maat vetävät vastalauseena suurlähettiläänsä pois maasta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että vallankaappaus on laiton ja Yhdysvallat pitää Manuel Zelayaa yhä Hondurasin presidenttinä.

Hupun päähänsä vetänyt mielenosoittaja seisoi maanantainaTegucigalpassa presidentin virkahuoneistoa suojaavan portin edessä. Kuva: Roberto Escobar / EPA

Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa kokoontuneet Latinalaisen Amerikan vasemmistolaiset johtajat päättivät lähettiläidensä vetämisestä maanantaina. Venezuela, Ecuador, Nicaragua ja Bolivia vaativat myös vallasta syöstyn presidentin Manuel Zelayan palauttamista valtaan Hondurasissa. Zelaya osallistui itsekin Managuan kokoukseen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että syntyisi hirvittävä ennakkotapaus, ellei vallankaappausta pyörretä ja Zelayaa palauteta maan johtoon. Obaman mukaan Yhdysvallat pitää Zelayaa yhä Hondurasin presidenttinä.

Aiemmin myös Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton kommentoi vallankaappausta:

- Yhdysvallat on työskennellyt Amerikan maiden järjestöön OAS:ään kuuluvien kumppaneidensa kanssa yhteisen linjan muodostamiseksi ja tuomitaksemme presidentti Zelayan syrjäyttämisen ja maastakarkotuksen. Vaadimme demokraattisen järjestyksen palauttamista Hondurasiin, Clinton sanoi Washingtonissa.

Myös YK on antanut tukeaan vallastasyöstylle presidentille. Zelaya on kutsuttu puhumaan yleiskokoukselle niin pian kuin mahdollista.

Tilanne Hondurasissa jännittynyt

Maanantaina Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa sotilaat ja poliisit piirittivät presidentinpalatsia ja suojelivat sitä 1 500 mielenosoittajalta. Osa mielenosoittajista oli naamioitunut ja varustautunut pampuilla huudellen herjoja sotilaille. Presidentin palatsin ulkopuolella poltetaanmyös autonrenkaita.

Maanantain vastaisena yönä muutama sata ihmistä oli myös uhmannut ulkonaliikkumiskieltoa ja pysytellyt paltsin läheisyydessä mieltä osoittamassa.

Maan kansanedustajat ovat nimittäneet kongressin puhemiehen Roberto Michelettin virkaatekeväksi presidentiksi. Hän on jo vannonut virkavalansa. Virkaatekevän presidentin määräämä öinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa ainakin ensi tiistaihin asti.

Vallankaappaus äänestyksen aattona

Sotilaat valtasivat Hondurasin presidentin palatsin sunnuntaina. Presidentti Manuel Zelaya lennätettiin Costa Ricaan ja hän on anonut maasta turvapaikkaa. Siellä Zelaya kertoi televisiohaastattelussa joutuneensa sotilasvallankaappauksen uhriksi ja vetosi Yhdysvaltojen apuun hallituksensa vallan palauttamiseksi.

Zelayan mukaan vangitsemista edelsi puoli tuntia kestänyt tulitaistelu hänen turvamiestensä ja sotilaiden välillä. Maan keskusvaalilautakunnan mukaan Hondurasissa pidetään aikataulunmukaisesti presidentinvaalit ja parlementtivaalit marraskuun lopulla.

Zelaya olisi halunnut kansanäänestyksen perustuslain muutoksesta, joka olisi mahdollistanut hänelle toisen kauden presidenttinä. Hänen nelivuotinen toimikautensa olisi päättynyt ensi vuonna ja nykyisen perustuslain mukaan hän ei voi enää asettua ehdolle.

.
.