Hyppää sisältöön

Pörssihuijari Madoff loppuelämäksi vankilaan

Amerikkalainen liikemies Bernard Madoff on saanut 150 vuoden tuomion miljardiluokan pyramidihuijauksesta. Tuomio luettiin maanantaina newyorkilaisessa liittovaltion tuomioistuimessa, missä 71-vuotias Madoff jo aiemmin oli myöntänyt syyllisyytensä yhteentoista rikokseen muun muassa petokseen ja rahanpesuun.

Bernard Madoff tuomittiin kesällä maailman suurimmasta sijoitushuijauksesta.

150 vuoden tuomio on pisin mahdollinen, joka Madoffille oli mahdollista antaa hänen tekemistään rikoksista. Tuomari Denny Chin sanoi maksimituomista, että hän katsoi tarpeelliseksi lähettää symbolisen viestin kaikille, jotka mahdollisesti suunnittelevat samankaltaisia rötöksiä. Tuomari sanoi halunneensa myös lievittää tuomiolla uhrien tuskaa.

Historian suurimman pyramidihuijauksen uhreja arvioidaan olevan 4 000 ja monet heistä ovat menettäneet koko omaisuutensa. Huijauksen uhriksi joutuneiden joukossa on yksityisiä ihmisiä, yrityksiä, yhdistyksiä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Suosionosoituksia oikeussalissa

Tuomiota oli itse paikalla Ala-Manhattanilla seuraamassa monisatapäinen yleisö, jonka joukossa oli lukuisia Madoffin käsissä omaisuutensa menettäneitä ihmisiä. Kun tuomio luettiin, osa oikeussalin yleisöstä puhkesi suosionosoituksiin.

Tuomionlukuistunnossa tuomari kuuli kymmentä Madoffin uhria, Madoffia itseään sekä kummankin puolen asianajajia ennen tuomion julistamista.

- Elämä on ollut yhtä helvettiä. Olen elänyt kuin painajaisessa, josta en pysty heräämään, sanoi yksi uhreista Carla Hirshhorn.

- Hän varasti rikkailta, köyhiltä ja kaikilta siltä väliltä. Madoffilla ei ollut minkäänlaisia arvoja. Hän huijasi rahat uhreiltaan, jotta itse ja vaimonsa pystyivät elämään yltäkylläisyydessä, purkautui toinen uhri Tom Fitzmaurice.

Perinnöksi häpeä

Puolustusasianajaja oli tavoittellut asiakkaalleen 12 vuoden tuomiota. Ennen tuomion lukua Madoff sanoi joutuvansa elämään aiheuttamansa tuskan kanssa ja hän pyysi anteeksi huijauksensa uhreilta.

- Jätän perheelleni perinnöksi häpeän. Olen vastuussa suuresta kärsimyksestä ja tuskasta, Madoff sanoi oikeussalissa.

Bernard Madoff on Nasdaq-pörssin entinen puheenjohtaja ja hän oli yksi New Yorkin finanssimaailman keulakuvista. Tutkijat eivät tiedä, kuinka paljon rahaa katosi Madoffin käsissä. Hän pyöritti sijoitushuijaustaan ainakin parin vuosikymmenen ajan, minkä aikana hänen käsiensä kautta kulki arviolta 120 miljardia euroa.

Hänen sijoitustensa tase osoitti 50 miljardia euroa juuri ennen kuin hänet viime joulukuussa pidätettiin. Madoff jäi kiinni, kun hän tunnusti pyramidihuijauksen pojillensa ja nämä ilmiantoivat isänsä viranomaisille.

.
.